× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

116 πρόσφυγες απευθείας με πτήση στη Γερμανία

«1.553 θα μετεγκατασταθούν συνολικά» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/2/2021

116 πρόσφυγες απευθείας με πτήση στη Γερμανία
' χρόνος ανάγνωσης

Αναχώρησαν σήμερα από το αεροδρόμιο της Λέσβου,  με πτήση charter και προορισμό το Αννόβερο της Γερμανίας, 116 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 30 οικογένειες με παιδιά. Οι εν λόγω πρόσφυγες προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για την πρώτη απευθείας πτήση από νησί του Αιγαίου σε κράτος της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης, το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υπό τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη απευθείας πτήση από τη Λέσβο για το Αννόβερο πραγματοποιείται σε συνέχεια της συμφωνίας του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, κα Άνγκελα Μέρκελ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια. Η συμφωνία προβλέπει τη μετεγκατάσταση συνολικά 1.553 προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία. Μέχρι στιγμής, εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία, έχουν αναχωρήσει για τη Γερμανία, 449 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε: 

«Η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί η χώρα μας μόνη της, και ειδικά τα πέντε νησιά του Αιγαίου να σηκώσουν δυσανάλογο βάρος. Η αποσυμφόρηση των νησιών ήταν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση  και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα καθώς 116 πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν από τη Λέσβο κατευθείαν στην Γερμανία. Πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Θέλω να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, την Ελληνική Αστυνομία που συνεργάστηκαν γι’ αυτή τη μεταφορά. Μεταφέρουμε συνολικά 1.553 αναγνωρισμένους πρόσφυγες και για πρώτη φορά η Ευρώπη δέχεται από την Ελλάδα αναγνωρισμένους πρόσφυγες, και αυτό είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία, δείχνοντας ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί και είναι έμπρακτη. Η χώρα μας θα συνεχίσει να εφαρμόζει μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δίνοντας άσυλο σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται αλλά δεν θα αποτελέσει την πύλη εισόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους λαθροδιακινητές».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Ανακύκλωση Αιγαίου ταξιδεύει στη Χίο και εμπνέει τους μικρούς μαθητές

Με δίκτυο 350 σημείων συλλογής μπαταριών και 30 για ηλεκτρικές συσκευές, η εταιρεία προωθεί έμπρακτα την περιβαλλοντική συνείδηση, μοιράζοντας στα σχολεία της Χίου το παραμύθι «Η περιπέτεια της Ανακύκλωσης» του Στάθη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλλάζουμε το κλίμα στα FM: «εξωτικές σταδιοδρομίες»

Για να βρεις τον δρόμο σου, «το μυστικό είναι να κινείσαι». Μια συζήτηση με τις περιβαλλοντολόγους Φένια Καλαχάνη και Κέλλυ Νιτόδα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δουλειά, πειθαρχία και όνειρο Ολυμπιακών Αγώνων για τον 17χρονο Βλάση Κιντάκα

Ο 17χρονος από τη Γέρα κατέκτησε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουνγκ Φου, δουλεύοντας παράλληλα για να στηρίξει την προετοιμασία του- Τι είπε με τον προπονητή του Δ. Λουκαδή στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση της Ένωσης Στρατιωτικών Λέσβου με τη Μαρία Κομνηνάκα

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τους συνδικαλιστές στρατιωτικούς για τις θέσεις τους επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κύκλωμα διακίνησης ξεσκεπάστηκε στη Μυτιλήνη

26χρονος αλλοδαπός συνελήφθη ως μέλος ομάδας οκτώ ατόμων που φέρονται να οργάνωναν μεταφορές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής γνώρισαν τα φθινοπωρινά πουλιά του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στον υγρότοπο Καλλονής με δράσεις παρατήρησης και ενημέρωσης από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση των στρατιωτικών της Λέσβου με τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας και οι επιπτώσεις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
ΥΓΕΙΑ

Ενημέρωση για τον καρκίνου του μαστού στη Μυτιλήνη

Δράση στην αγορά της Μυτιλήνης από την 1η ΤΟΜΥ Λέσβου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρουσιάζονται στη Μυτιλήνη τα Πολιτιστικά Masterplans του Βορείου Αιγαίου

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στις 10:00 το πρωί, στο Επιμελητήριο Λέσβου