× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η αξιολόγηση των ‘‘αρίστων’’ και οι ‘‘άριστοι’’ της ΔΑΚΕ Λέσβου»

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λέσβου για τη διαδικασία αξιολόγησης της σχολικής μονάδας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/2/2021

«Η αξιολόγηση των ‘‘αρίστων’’ και οι ‘‘άριστοι’’ της ΔΑΚΕ Λέσβου»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Νέα ανακοίνωση για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων εξέδωσε η ΕΛΜΕ Λέσβου το οποίο υπογράφουν οι  Γιάννης    Συκάς, Μαρίνος  Ηλιόπουλος, Έφη  Γκίκα και Μαρία Περδικούρη.  

Μεταξύ άλλων ασκείται σκληρή κριτική στη στάση που τηρεί η παράταξη της ΔΑΚΕ η οποία όπως επισημαίνεται  θεωρεί πως είναι ακόμη κομμάτι του σωματείου.Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε, μετά την ανακοίνωση της παράταξης της ΔΑΚΕ (8-2-21) με υπογραφή του προέδρου της ότι η ηγετική ομάδα της συγκεκριμένης παράταξης αντιλαμβάνεται ακόμα τον εαυτό της ως κομμάτι του Σωματείου και μάλιστα ότι θεωρεί ότι νομιμοποιείται να κάνει και κρίσεις περί νομιμότητας.

Μετά από τόσα χρόνια επιλεκτικής απουσίας από τους αγώνες του κλάδου και από τις συνεδριάσεις του ΔΣ, μια μέρα μετά την ανακοίνωση υπεράσπισης των συναδέλφων μας στο Ίππειος και λίγο πριν αρχίσει η φιέστα Κεραμέως για την υποδούλωση των σχολείων και του περιεχομένου της μόρφωσης των παιδιών μας στους νόμους της αγοράς με την ταμπέλα ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ, η ΔΑΚΕ θυμίζει στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ και στους συναδέλφους ότι υπάρχει ως κριτής νομιμότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν πρόκειται να σταθούμε στην καταστατική υποχρέωση παραίτησης λόγω της παρατεταμένης απουσίας τους καθώς η συμμετοχή της στις τηλε-εκλογές της κ. Κεραμέως και η «πανηγυρική» εκλογή της απαντιέται από την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ που αναφέρει για όσα από τα μέλη σας συμμετέχουν στα νέα δοτά Υπηρεσιακά Συμβούλια:

 «Η Ομοσπονδία, σε κάθε περίπτωση, με τις δημοκρατικές καταστατικές διαδικασίες της, δεν πρόκειται να αποδεχτεί και να αναγνωρίσει οποιονδήποτε από τους παραπάνω «συναδέλφους» ως αιρετούς – διορισμένα μέλη αλλά ούτε, φυσικά, ως μέλη Δ.Σ των ΕΛΜΕ ή ως αντιπροσώπους στις Γενικές Συνελεύσεις Προέδρων και τα Συνέδρια της ΟΛΜΕ». 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν επιλογή της πλειοψηφίας του ΔΣ να συνεχίσει τη λειτουργία του Σωματείου και να μην ξεπέσει σε μικροπολιτικές καταστατικές κόντρες –ενός καταστατικού που η ΔΑΚΕ κάνει καθημερινά κουρελόχαρτο- σε περίοδο Πανδημίας και κλεισίματος των σχολείων. Πολύ περισσότερο τώρα που το ΥΠΑΙΘ προχωρά σε αντιδραστικές επιλογές διάλυσης του Δημόσιου Σχολείου.

Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, συνδέεται άρρηκτα με την ατομική  αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Όποια/-ος δεν συμμορφώνεται –ανταποκρίνεται στις επιταγές της αγοράς και του αυστηρού αυταρχικού πλαισίου του Κράτους θα θεωρείται μη αποδοτικός και μη αναγκαίος!

Ενδεικτική είναι η σύνδεση ανάμεσα στην ατομική αξιολόγηση και την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας στα Πρότυπα και Πειραματικά, όπου οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται για την παιδαγωγική τους επάρκεια, μεταξύ άλλων και από τον βαθμό συμμετοχής τους στις δράσεις εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου, την αποδοτικότητα των μαθητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέτοιες διαδικασίες διεθνώς οδήγησαν στη λειτουργία των σχολικών μονάδων με όρους ανταγωνισμού και επιχειρηματικότητας, σε κατηγοριοποίηση και κλείσιμο σχολείων. Κατέστρεψαν το δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, όπως έχει αποδείξει περίτρανα και η εμπειρία της εφαρμογής αντίστοιχων αξιολογικών συστημάτων σε χώρες της Ευρώπης και  διεθνώς.

 Η λεγόμενη αξιολόγηση, η οποία στόχο έχει:

 

  • Να δημιουργηθεί μια βάση μετρήσιμων και συγκρίσιμων δεδομένων για κάθε σχολική μονάδα που θα αποτελέσει μέτρο σύγκρισης, κατάταξης και κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα.
  • Να αθωώνονται οι αντιλαϊκές- αντιεκπαιδευτικές  πολιτικές, να ενοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία για ό,τι δεν πάει καλά στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Να αποποιείται το κράτος από την ευθύνη του για το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για τη δημόσια εκπαίδευση, μέσα από το δόγμα της «ατομικής ευθύνης».
  • Να επιβάλλει μέσα από τους 14 θεματικούς άξονες το  μοντέλο ενός σχολείου που δεν θα ρίχνει το βάρος του στη μορφωτική διαδικασία, στην οικοδόμηση ουσιαστικής γνώσης, αλλά σε δεξιότητες και μετρήσιμους στόχους.
  • Την ασφυκτική εποπτεία του παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού έργου με γνώμονα την πειθάρχηση και τον πανοπτικό έλεγχο από διάφορες επιτροπές εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου.
  • Την πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

 

Δε θα περάσει πουθενά. Θα εξασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας για ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ. (Προφανώς οι ομοσπονδίες αμέλησαν να ρωτήσουν τη ΔΑΚΕ Λέσβου αν είναι σύννομες…)

Προχωράμε συντεταγμένα και δίνουμε συλλογικά την απάντησή μας στο ΥΠΑΙΘ ακολουθώντας τα βήματα που καταγράφονται στις σχετικές αποφάσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ:

Υπενθυμίζουμε ότι η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ. Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων για να υπάρχει απαρτία στο όργανο, πρέπει οι παρόντες να είναι περισσότεροι από τους απόντες. Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή θεωρούνται απόντες, με αποτέλεσμα στην έναρξη της συνεδρίασης να τίθεται θέμα απαρτίας του Συλλόγου Διδασκόντων.

 

  • · Εάν δεν υπάρχει απαρτία (συμμετέχουν, δηλαδή, οι περισσότεροι συνάδελφοι στην απεργία-αποχή), η συνεδρίαση δεν πραγματοποιείται και δεν συντάσσεται σχετικό πρακτικό στο Βιβλίο πρακτικών του Συλλόγου Διδασκόντων.
  • · Αν ο Διευθυντής επιμείνει στην καταγραφή πρακτικού στο βιβλίο πρακτικών, παρά την έλλειψη απαρτίας, τότε οι συνάδελφοι υποβάλλουν εκ νέου τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία -αποχή, ζητούν την καταχώρηση της και αποχωρούν από την διαδικασία.
  • · Εάν υπάρχει απαρτία, οι συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή απαιτούν να καταχωρηθεί το περιεχόμενο της δήλωσης, ως άποψή τους, στο βιβλίο πρακτικών, ώστε να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και να μην υποχρεωθούν στη συμμετοχή τους στην αξιολογική διαδικασία (συγκρότηση ομάδων εργασίας, συνεδρίαση για τη σύνταξη έκθεσης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης», κλπ.).

 

Άρα  υπάρχει η δυνατότητα να μη συμμετάσχουμε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και εφόσον δεν υπάρχει απαρτία η συνεδρίαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Σε περίπτωση που διοικητικά στελέχη επιμένουν στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συνεδρίασης καταθέτουμε την επισυναπτόμενη σχετική δήλωση συμμετοχής στην απεργία-αποχή.

Απευθυνόμαστε στο Σωματείο για οποιαδήποτε απορία έχουμε, για οποιαδήποτε πίεση δεχθούμε», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι Γιάννης  Συκάς, Μαρίνος Ηλιόπουλο, Έφη  Γκίκα και Μαρία Περδικούρη

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από την Ερεσό μήνυμα αλληλεγγύης στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας

Συμμετέχουσες στο Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών ύψωσαν πανό ενάντια στο μίσος, την ώρα που οι τουρκικές αρχές εντείνουν τις συλλήψεις, τις διώξεις ακτιβιστών και τις εφόδους σε οργανώσεις
Από την Ερεσό μήνυμα αλληλεγγύης στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να προγραμματίσουν έγκαιρα τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες τους
Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ταυτοποιήθηκε 41χρονος για κλοπή σε επιχείρηση της Καλλονής

Φέρεται να αφαίρεσε περίπου 2.700 ευρώ, πορτοφόλι και δύο τραπεζικές κάρτες
Ταυτοποιήθηκε 41χρονος για κλοπή σε επιχείρηση της Καλλονής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

HPV: Γιατί εμβολιάζονται πλέον και τα αγόρια

«Η σεξουαλική υγεία αποτελεί μέρος της συνολικής μας υγείας και δεν είναι ταμπού» τονίζει στο «Ν» ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Γιώργος Μπανταβάνης, μιλώντας για πρόληψη, εμβολιασμό κατά του HPV και τα μεγάλα κενά ενημέρωσης
HPV: Γιατί εμβολιάζονται πλέον και τα αγόρια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου

Ένας 28χρονος φέρεται να επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα με ξένο έγγραφο – Αναζητείται ακόμη ένας 42χρονος.
Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγιασμός για τη νέα οδηγική χρονιά στη Μυτιλήνη

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού καλεί παιδιά, νέους, γονείς και φίλους την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο
Αγιασμός για τη νέα οδηγική χρονιά στη Μυτιλήνη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Σαπφούς, στέλνοντας ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα 13 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από τη Θερμή βραβεύονται για την «Αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία»

Η ομαδική δημιουργία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου είχε διακριθεί στον πανελλαδικό διαγωνισμό He Art of Europe – Η βράβευση θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Μαθητές από τη Θερμή βραβεύονται για την «Αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας

Μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη μέσα από ψηφιακά μέσα και διαδραστικά παιχνίδια – Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης
Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων

Συνελήφθη και 16χρονος στο αεροδρόμιο – Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον ακόμη τρία άτομα
18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι πολύτεκνοι της Λέσβου ζητούν ίση έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Λέσβου επισημαίνει ότι η έκπτωση στις καμπίνες φτάνει το 50% στις γραμμές της Κρήτης, ενώ περιορίζεται στο 25% για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
Οι πολύτεκνοι της Λέσβου ζητούν ίση έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια