× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η αξιολόγηση των ‘‘αρίστων’’ και οι ‘‘άριστοι’’ της ΔΑΚΕ Λέσβου»

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λέσβου για τη διαδικασία αξιολόγησης της σχολικής μονάδας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/2/2021

«Η αξιολόγηση των ‘‘αρίστων’’ και οι ‘‘άριστοι’’ της ΔΑΚΕ Λέσβου»

Νέα ανακοίνωση για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων εξέδωσε η ΕΛΜΕ Λέσβου το οποίο υπογράφουν οι  Γιάννης    Συκάς, Μαρίνος  Ηλιόπουλος, Έφη  Γκίκα και Μαρία Περδικούρη.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ άλλων ασκείται σκληρή κριτική στη στάση που τηρεί η παράταξη της ΔΑΚΕ η οποία όπως επισημαίνεται  θεωρεί πως είναι ακόμη κομμάτι του σωματείου.Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε, μετά την ανακοίνωση της παράταξης της ΔΑΚΕ (8-2-21) με υπογραφή του προέδρου της ότι η ηγετική ομάδα της συγκεκριμένης παράταξης αντιλαμβάνεται ακόμα τον εαυτό της ως κομμάτι του Σωματείου και μάλιστα ότι θεωρεί ότι νομιμοποιείται να κάνει και κρίσεις περί νομιμότητας.

Μετά από τόσα χρόνια επιλεκτικής απουσίας από τους αγώνες του κλάδου και από τις συνεδριάσεις του ΔΣ, μια μέρα μετά την ανακοίνωση υπεράσπισης των συναδέλφων μας στο Ίππειος και λίγο πριν αρχίσει η φιέστα Κεραμέως για την υποδούλωση των σχολείων και του περιεχομένου της μόρφωσης των παιδιών μας στους νόμους της αγοράς με την ταμπέλα ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ, η ΔΑΚΕ θυμίζει στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ και στους συναδέλφους ότι υπάρχει ως κριτής νομιμότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν πρόκειται να σταθούμε στην καταστατική υποχρέωση παραίτησης λόγω της παρατεταμένης απουσίας τους καθώς η συμμετοχή της στις τηλε-εκλογές της κ. Κεραμέως και η «πανηγυρική» εκλογή της απαντιέται από την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ που αναφέρει για όσα από τα μέλη σας συμμετέχουν στα νέα δοτά Υπηρεσιακά Συμβούλια:

 «Η Ομοσπονδία, σε κάθε περίπτωση, με τις δημοκρατικές καταστατικές διαδικασίες της, δεν πρόκειται να αποδεχτεί και να αναγνωρίσει οποιονδήποτε από τους παραπάνω «συναδέλφους» ως αιρετούς – διορισμένα μέλη αλλά ούτε, φυσικά, ως μέλη Δ.Σ των ΕΛΜΕ ή ως αντιπροσώπους στις Γενικές Συνελεύσεις Προέδρων και τα Συνέδρια της ΟΛΜΕ». 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν επιλογή της πλειοψηφίας του ΔΣ να συνεχίσει τη λειτουργία του Σωματείου και να μην ξεπέσει σε μικροπολιτικές καταστατικές κόντρες –ενός καταστατικού που η ΔΑΚΕ κάνει καθημερινά κουρελόχαρτο- σε περίοδο Πανδημίας και κλεισίματος των σχολείων. Πολύ περισσότερο τώρα που το ΥΠΑΙΘ προχωρά σε αντιδραστικές επιλογές διάλυσης του Δημόσιου Σχολείου.

Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, συνδέεται άρρηκτα με την ατομική  αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Όποια/-ος δεν συμμορφώνεται –ανταποκρίνεται στις επιταγές της αγοράς και του αυστηρού αυταρχικού πλαισίου του Κράτους θα θεωρείται μη αποδοτικός και μη αναγκαίος!

Ενδεικτική είναι η σύνδεση ανάμεσα στην ατομική αξιολόγηση και την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας στα Πρότυπα και Πειραματικά, όπου οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται για την παιδαγωγική τους επάρκεια, μεταξύ άλλων και από τον βαθμό συμμετοχής τους στις δράσεις εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου, την αποδοτικότητα των μαθητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέτοιες διαδικασίες διεθνώς οδήγησαν στη λειτουργία των σχολικών μονάδων με όρους ανταγωνισμού και επιχειρηματικότητας, σε κατηγοριοποίηση και κλείσιμο σχολείων. Κατέστρεψαν το δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, όπως έχει αποδείξει περίτρανα και η εμπειρία της εφαρμογής αντίστοιχων αξιολογικών συστημάτων σε χώρες της Ευρώπης και  διεθνώς.

 Η λεγόμενη αξιολόγηση, η οποία στόχο έχει:

 

  • Να δημιουργηθεί μια βάση μετρήσιμων και συγκρίσιμων δεδομένων για κάθε σχολική μονάδα που θα αποτελέσει μέτρο σύγκρισης, κατάταξης και κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα.
  • Να αθωώνονται οι αντιλαϊκές- αντιεκπαιδευτικές  πολιτικές, να ενοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία για ό,τι δεν πάει καλά στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Να αποποιείται το κράτος από την ευθύνη του για το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για τη δημόσια εκπαίδευση, μέσα από το δόγμα της «ατομικής ευθύνης».
  • Να επιβάλλει μέσα από τους 14 θεματικούς άξονες το  μοντέλο ενός σχολείου που δεν θα ρίχνει το βάρος του στη μορφωτική διαδικασία, στην οικοδόμηση ουσιαστικής γνώσης, αλλά σε δεξιότητες και μετρήσιμους στόχους.
  • Την ασφυκτική εποπτεία του παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού έργου με γνώμονα την πειθάρχηση και τον πανοπτικό έλεγχο από διάφορες επιτροπές εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου.
  • Την πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

 

Δε θα περάσει πουθενά. Θα εξασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας για ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ. (Προφανώς οι ομοσπονδίες αμέλησαν να ρωτήσουν τη ΔΑΚΕ Λέσβου αν είναι σύννομες…)

Προχωράμε συντεταγμένα και δίνουμε συλλογικά την απάντησή μας στο ΥΠΑΙΘ ακολουθώντας τα βήματα που καταγράφονται στις σχετικές αποφάσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ:

Υπενθυμίζουμε ότι η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ. Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων για να υπάρχει απαρτία στο όργανο, πρέπει οι παρόντες να είναι περισσότεροι από τους απόντες. Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή θεωρούνται απόντες, με αποτέλεσμα στην έναρξη της συνεδρίασης να τίθεται θέμα απαρτίας του Συλλόγου Διδασκόντων.

 

  • · Εάν δεν υπάρχει απαρτία (συμμετέχουν, δηλαδή, οι περισσότεροι συνάδελφοι στην απεργία-αποχή), η συνεδρίαση δεν πραγματοποιείται και δεν συντάσσεται σχετικό πρακτικό στο Βιβλίο πρακτικών του Συλλόγου Διδασκόντων.
  • · Αν ο Διευθυντής επιμείνει στην καταγραφή πρακτικού στο βιβλίο πρακτικών, παρά την έλλειψη απαρτίας, τότε οι συνάδελφοι υποβάλλουν εκ νέου τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία -αποχή, ζητούν την καταχώρηση της και αποχωρούν από την διαδικασία.
  • · Εάν υπάρχει απαρτία, οι συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή απαιτούν να καταχωρηθεί το περιεχόμενο της δήλωσης, ως άποψή τους, στο βιβλίο πρακτικών, ώστε να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και να μην υποχρεωθούν στη συμμετοχή τους στην αξιολογική διαδικασία (συγκρότηση ομάδων εργασίας, συνεδρίαση για τη σύνταξη έκθεσης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης», κλπ.).

 

Άρα  υπάρχει η δυνατότητα να μη συμμετάσχουμε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και εφόσον δεν υπάρχει απαρτία η συνεδρίαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Σε περίπτωση που διοικητικά στελέχη επιμένουν στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συνεδρίασης καταθέτουμε την επισυναπτόμενη σχετική δήλωση συμμετοχής στην απεργία-αποχή.

Απευθυνόμαστε στο Σωματείο για οποιαδήποτε απορία έχουμε, για οποιαδήποτε πίεση δεχθούμε», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι Γιάννης  Συκάς, Μαρίνος Ηλιόπουλο, Έφη  Γκίκα και Μαρία Περδικούρη

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου