× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σεισμικός κίνδυνος ‑ Μέτρα πρόληψης και προστασίας

Ολοκληρώθηκε το δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/2/2021

Σεισμικός κίνδυνος ‑ Μέτρα πρόληψης και προστασίας

Με μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Σεισμικός κίνδυνος στο ΒΑ Αιγαίο & μέτρα πρόληψης και προστασίας», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή 130 εκπαιδευτικών.

Το σεμινάριο οργανώθηκε σε συνέχεια του αντίστοιχου διαδικτυακού σεμιναρίου για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η διοργάνωση του δεύτερου  διαδικτυακού σεμιναρίου έγινε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.

Σκοπός των δύο σεμιναρίων ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση ενός σεισμού μετά την πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα που αναστάτωσε τους κατοίκους της Λέσβου. Η γνώση του φαινομένου του σεισμού και των τρόπων δράσης βοηθούν στην αποφυγή του πανικού την κρίσιμη στιγμή ώστε με ψυχραιμία να ακολουθηθούν οι οδηγίες για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η Ελλάδα είναι εξάλλου η πρώτη σεισμογενής χώρα της Ευρώπης και έκτη στον κόσμο, γεγονός που επιβάλλει την εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού και τους τρόπους αντιμετώπισης. Ύψιστος στόχος είναι η ασφάλεια των παιδιών, των δασκάλων, των καθηγητών, των σχολικών μονάδων και της κοινωνίας ευρύτερα.

Την έναρξη του χθεσινού σεμιναρίου κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Παναγιώτης Κουφέλος που τόνισε την σημασία του αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας την ώρα της κρίσης. Χαιρετισμό απηύθυνε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κα. Αικατερίνη Στρατάκη-Συβρή. Στο σεμινάριο παραβρέθηκε η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δυτικής Λέσβου κα. Ζαχαρώ Ιωακείμ.

Ο κ. Νικόλαος Ζούρος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην ομιλία του παρουσίασε τους χάρτες και τα καταγεγραμμένα επιστημονικά στοιχεία που σχετίζονται με καταστροφικούς σεισμούς στο Βορειοανατολικό Αιγαίο καθώς και την έντονη σεισμική δραστηριότητα του Φεβρουαρίου 2021. Η παρουσίαση περιλάμβανε την σεισμική ιστορία της Λέσβου με δεδομένα για τα ρήγματα και τους σεισμούς, τόσο κατά το πρόσφατο, όσο και το απώτερο παρελθόν αφήνοντας εμφανή σημάδια στο φυσικό ανάγλυφο. Η επιστημονική έρευνα είναι που δίνει τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία των εκάστοτε φορέων σε μελλοντικές κρίσεις.

Στην συνέχεια ο κ. Δ. Μαλλιαρός, Διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τους τρόπους συντονισμού και απόκρισης των εμπλεκόμενων φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που προκύπτουν κάθε φορά. Ειδικότερα παρουσίασε τις δράσεις πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης σεισμικών φαινομένων από την γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η έγκαιρη ανταπόκριση στηρίζεται σε σχέδια και αποφάσεις που παίρνονται στο υπηρεσιακό κέντρο που λαμβάνει πληροφορίες από όλα τα νησιά και αξιολογεί τα δεδομένα για την άμεση διαχείριση των συνεπειών.

Ακολούθησε ομιλία της Δρ. Ασημίνας Κούρου, Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με θέμα «Σεισμικός κίνδυνος και σχολικές μονάδες. Εμπειρίες και διδάγματα». Στην ομιλία της παρουσίασε την συνεχή προσπάθεια δράσης και ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ζητήματα που συνδέονται με την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσουν βάσει του κατάλληλου σχεδίου δράσης που διαμορφώνεται προσεισμικά από τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περίπτωσης. Η προετοιμασία έχει καθοριστικό ρόλο για την σωστή αντιμετώπιση τόσο την στιγμή του φαινομένου όσο και το χρονικό διάστημα που ακολουθεί.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κα. Κωνσταντίνας Μπεντάνα, Προϊσταμένης του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσιάζοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» που απευθύνεται σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  αξιοποιεί την σεισμική τράπεζα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι και εξοικειώνει τους μαθητές, τόσο με το φαινόμενο του σεισμού, όσο και με τους τρόπους δράσης. Η γνώση και η βιωματική εμπειρία βοηθούν καθοριστικά στην ετοιμότητα των εκπαιδευτικών και των μαθητών την κρίσιμη στιγμή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες.

Κοινή διαπίστωση των δύο σεμιναρίων ήταν ότι απέναντι στις υπαρκτές μελλοντικές απειλές, η ενημέρωση και η κατάλληλη προετοιμασία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ετοιμότητα την στιγμή της κρίσης. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι συνέργειες των εμπλεκόμενων φορέων είναι αυτές που μπορούν να κάνουν την διαφορά στην διαχείριση και αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν.

Τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διαδικτυακή ενημέρωση από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: [email protected]

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αναφανδόν υπέρ της νέας δομής ο Κύτελης

Κατά της εναλλακτικής που προτείνει ο Περιφερειάρχης και αποκάλυψε το Ν
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Απεντάσσεται από το ΕΣΠΑ ο δρόμος Αγιος Στέφανος – Παλιός

Το έργο αν και συμβασιοποιήθηκε το Μάιο δεν ξεκίνησε ποτέ η υλοποίησή του λόγων τεχνικών προβλημάτων στη μελέτη του
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ταυτοποιήθηκε ο ιδιοκτήτης του πίτμπουλ που δάγκωσε στην κοιλιά εξάχρονο!

Μετά το συμβάν χθες το βράδυ μέσα στην ανοιχτή αγορά της Μυτιλήνης πήρε το ζώο και έφυγε. Αναζητείται από την Αστυνομία στα πλαίσια του αυτοφώρου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δεξιά η δημοσκόπηση, αριστερά το Εργατικό Κέντρο και στη μέση Καρά Τεπές και Βάστρια για την «Task Force»!

Υποδοχή της κ. Γκμίντερ από τον Περιφερειάρχη με στοιχεία-Το ΠΕΚ με συνθήματα, και νωρίτερα η επίσκεψή της στο ΚΥΤ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Πυξίδα για την περικοπή των προσλήψεων στο Δήμο Μυτιλήνης

Η Δημοτική παράταξη καταγγέλλει το Υπουργείο για αδιαφορία απέναντι στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τι «σκότωσε» τον 38χρονο ΕΠΟΠ;

Ήταν κατά των εμβολίων και των τροφίμων που είναι «γονιδιακά τροποποιημένα» αλλά υπέρ των συμπληρωμάτων διατροφής, των αναβολικών και των «ενεργειακών ποτών»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πίτμπουλ δάγκωσε στην κοιλιά εξάχρονο!

Απίστευτο γεγονός μέσα στην ανοιχτή αγορά της Μυτιλήνης. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου πήρε το ζώο και έφυγε ενώ η Αστυνομία... περί άλλων τυρβάζει
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κατατακτήριες στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί
ΧΩΡΙΑ

Στον Αφάλωνα ο Κώστας Μουτζούρης

Σε προτεραιότητα η κατασκευή κόμβου στη διασταύρωση του χωριού
ΧΩΡΙΑ

Eθελοντική αιμοδοσία στον Μεσότοπο

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Κυρία Αλεξανδρή, η αλήθεια δεν σκεπάζεται»

Απάντηση Κατζανού στην ανακοίνωση της αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης για την καταγγελία περί ανασφάλιστων στη χωματερή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για τη Λιμνοδεξαμενή Βασιλικών

Με τους προέδρους των Βασιλικών και του Λισβορίου συζήτησαν Μουτζούρης και Αντωνέλλη