× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μυτιλήνη, Μήθυμνα, Μανταμάδος, Πολιχνίτος και Καλλονή σε ψηφιακή... πολιτισμική εφαρμογή!

Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 16 οικισμών από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/2/2021

Μυτιλήνη, Μήθυμνα, Μανταμάδος, Πολιχνίτος και Καλλονή σε ψηφιακή... πολιτισμική εφαρμογή!
' χρόνος ανάγνωσης

Μυτιλήνη, Μήθυμνα, Μανταμάδος, Πολιχνίτος και Καλλονή σε σύνολο 16 οικισμών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα αναδειχτούν ως προς την πολιτιστική τους κληρονομιά μέσω καινοτόμου συστήματος ψηφιακών εφαρμογών από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.

Ειδικότερα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υλοποιούν το έργο: «Καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομίας στην Περιφέρεια βορείου Αιγαίου με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών τεχνολογίας της πληροφορίας και της επικοινωνίας», το οποίο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014 - 2020»

Στα πλαίσια του έργου θα πραγματοποιηθούν επί τόπου ψηφιακές καταγραφές σε 16 οικισμούς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καινοτόμο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης για 2700 ιστορικά κτήρια, από το οποίο θα προκύψουν ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάστασηδιατήρησής τους, τις απαιτήσεις συντήρησης και προστασίας, καθώς και την ιστορική και αρχιτεκτονική τους αξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, με το υλικό των καταγραφών θα δημιουργηθούν ψηφιακές πλατφόρμες (ιστοσελίδες) τουριστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα για την αρχιτεκτονική και ιστορική προβολή του κάθε οικισμού και ψηφιακές εφαρμογές περιήγησης – θεματικές διαδρομές για κινητά τηλέφωνα (smartdevice), με ένταξη οπτικοακουστικού υλικού (video), καθώς και μια σειρά ψηφιακών εφαρμογών για εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στο έργο είναι ενταγμένοι 16 οικισμοί της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα, στη Λέσβο η πόλη της Μυτιλήνης, η Μήθυμνα, ο Μανταμάδος, ο Πολιχνίτος, και η Καλλονή. Στη Λήμνο η πόλη της Μύρινας, στη Χίο η πόλη της Χίου και ο Κάμπος, στη Σάμο το Καρλόβασι και το Πυθαγόρειο, στην Ικαρία ο Άγιος Κήρυκος και ο Εύδηλος, καθώς και οι οικισμοί του Αγίου Ευστρατίου, των Ψαρών, των Οινουσσώνκαι ο οικισμός των Φούρνων. Επιπλέον, στην Ικαρία θα καταγραφούν ως ξεχωριστή ενότητα οι Υδρόμυλοι, καθώς αποτελούν ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας προβιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί, από εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα, η επιλογή των κτιρίων σε κάποιους από τους παραπάνω οικισμούς και από τις αρχές Ιανουαρίου 2021 θα ξεκινήσουν, στη Λέσβο και σταδιακά στα υπόλοιπα νησιά, οι τελικές ψηφιακές καταγραφές της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, τόσο στο εξωτερικό των κτιρίων όσο και στο εσωτερικό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν λόγω του Covid19, η ομάδα καταγραφής θα τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, προκειμένου να προστατευθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι κάτοικοι.

Με σχετική ανακοίνωση καλούνται οι δημότες και οι κάτοικοι των νησιών, να διευκολύνουν τις καταγραφές των ιστορικών κτηρίων, καθώς πρόκειται για ένα πρωτοπόρο έργο μεγάλης σημασίας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που θα συμβάλλει στη μελλοντική τουριστική προβολή και ανάδειξη των οικισμών σε μια δύσκολη περίοδο, όπου παγκοσμίως παρατηρείται η μετάβαση σε εικονική - διαδικτυακή προβολή των ιστορικών πόλεων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνέδριο στη Λέσβο για τον Hayreddin Barbarossa

Στις 18 και 19 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με συμμετοχή πανεπιστημιακών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Συνέδριο στη Λέσβο για τον Hayreddin Barbarossa
ΧΩΡΙΑ

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού «Πάμφιλα»

Πλούσια αρθρογραφία και αναφορές στη δράση του Συλλόγου Παφλιωτών και των κατοίκων των Παμφίλων
Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού «Πάμφιλα»
ΧΩΡΙΑ

Επίσκεψη Χριστόφα στη Μόρια

Για να δει από κοντά τις εργασίες κατασκευής τμήματος πλακόστρωτου στον δρόμο που διέρχεται από την αγορά και οδηγεί στο Αρχαίο Υδραγωγείο
Επίσκεψη Χριστόφα στη Μόρια
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Γ’ Εθνική Κατηγορία ο διαιτητής Κωνσταντίνος Ζήκος

Συγχαρητήρια από τον Σύνδεσμο Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Λέσβου για την επιτυχία στις εξετάσεις αξιολόγησης
Στη Γ’ Εθνική Κατηγορία ο διαιτητής Κωνσταντίνος Ζήκος
ΥΓΕΙΑ

«Σε κατάσταση επισφάλειας η Λήμνος λόγω υποστελέχωσης του Νοσοκομείου»

Ερώτηση Δουδωνή σε Γεωργιάδη για υποστελέχωση νοσοκομείου Λήμνου
«Σε κατάσταση επισφάλειας η Λήμνος λόγω υποστελέχωσης του Νοσοκομείου»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Μυτιλήνη ο Ευάγγελος Τουρνάς για την αντιπυρική προετοιμασία

Έμφαση στην ενίσχυση του μηχανισμού, τον συντονισμό φορέων και τα νέα μέσα για τη φετινή περίοδο
Στη Μυτιλήνη ο Ευάγγελος Τουρνάς για την αντιπυρική προετοιμασία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

2,83 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία στα νησιά

Πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς τους Δήμους
2,83 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία στα νησιά
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τσιμεντόστρωση στο Πυργί

Υπέγραψε τη σύμβαση ο Δήμαρχος Μυτιλήνης
Τσιμεντόστρωση στο Πυργί
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Λειψυδρία από πολιτική επιλογή» λέει το ΚΚΕ

Εκδήλωση στη Λήμνο
«Λειψυδρία από πολιτική επιλογή» λέει το ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Από την επιζωοτία στα σχέδια για τη Βάστρια

Όσα ανέλυσαν στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» η Ανθή Παζιάνου η Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Θράσος Αβραάμ για την επόμενη μέρα
Από την επιζωοτία στα σχέδια για τη Βάστρια
ΧΩΡΙΑ

2,5 μήνες χωρίς τηλέφωνο και διαδίκτυο επιχειρήσεις και σπίτια στον Βαφειό

Μετά από βλάβη που σημειώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση στις καθημερινές εκκλήσεις των πολιτών για αποκατάσταση της ζημιάς. Σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις της περιοχής
2,5 μήνες χωρίς τηλέφωνο και διαδίκτυο επιχειρήσεις και σπίτια στον Βαφειό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με το βλέμμα στο καλοκαίρι, η Μυτιλήνη ετοιμάζει τις παραλίες

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι καθαρισμοί των ακτών ενώ φέτος αναμένεται να προστεθούν και νέα μηχανήματα για Άτομα με Αναπηρία σε 4 τουλάχιστον παραλίες
Με το βλέμμα στο καλοκαίρι, η Μυτιλήνη ετοιμάζει τις παραλίες