× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ανεπαρκείς οι πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών στη Σάμο!»

Ουσιαστικούς ελέγχους και μέριμνα ζητά με ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη «Ανταρσία στο Αιγαίο»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/2/2021

«Ανεπαρκείς οι πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών στη Σάμο!»
' χρόνος ανάγνωσης

Ουσιαστικούς ελέγχους και μέριμνα ζητά με ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη «Ανταρσία στο Αιγαίο», με επικεφαλής τον Νίκο Μανάβη αναφορικά με την αποκατάσταση ζημιών στη Σάμο μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, επισημαίνοντας ότι οι πόροι είναι ανεπαρκείς.

Ειδικότερα η «Ανταρσία στο Αιγαίο» αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με καθυστέρηση 3 μηνών, μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και του ίδιου του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη μια πρώτη εκτενής συζήτηση για τις επιπτώσεις του σεισμού της 30ης Οκτωβρίου στη Σάμο, την Ικαρία και τα άλλα νησιά.

Στη συζήτηση όπως ήταν φυσικό έγιναν εκτενείς αναφορές και στις ζημιές που προκάλεσαν στο νησί οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι έντονες βροχοπτώσεις επιδείνωσαν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από το σεισμό. Από την συζήτηση έγινε φανερό πως ο συνδυασμός της υγειονομικής κρίσης, με την οικονομική κρίση, το σεισμό και τις πλημμύρες, οδηγούν σε βέβαιη φτωχοποίηση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού των κατοίκων της Σάμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά Νίκος Μανάβης στην τοποθέτηση του τόνισε ότι:

«Είναι διαχρονική πολιτική επιλογή των Ελληνικών κυβερνήσεων να μετακυλούν το βάρος της αποκατάστασης των ζημιών στους πληγέντες κάθε περιοχής και οι όποιες χρηματοδοτήσεις να είναι πάντα ανεπαρκείς. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής έχει δημιουργηθεί ένα απίθανο γραφειοκρατικό σύστημα που παραμένει αμετάβλητο εδώ και δεκαετίες. Η υποχρηματοδότηση Δήμων και Περιφερειών για την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές, η παροχή των χρηματοδοτήσεων με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, η κερδοσκοπία σε βάρος των σεισμοπλήκτων που έχουν χάσει τα σπίτια και τα καταστήματα τους δεν είναι μια στιγμιαία παθογένεια ή λάθος της μιας ή της άλλης κυβέρνησης. Αποτελεί κεντρική επιλογή του πολιτικού συστήματος της χώρας που σαν στόχο έχει την μεταφορά του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι φανερό ότι:

-        Οι πόροι που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό στις υποδομές είναι ανεπαρκείς. Το έλλειμα χρηματοδότησης γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν συνεκτιμήσουμε και τις ζημιές από τις πλημμύρες.

-        Απαιτείται άμεσα να διατεθούν πόροι για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων ή την επισκευή όσων μπορούν να επισκευαστούν στις πληγείσες περιοχές (Σάμος, Νότια Χίος), αλλά και στην Νότια Λέσβο (σεισμός Βρίσας) καθώς οι ζημιές αυτές ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-        Κρατικός οργανισμός να αναλάβει την ανοικοδόμηση των σπιτιών και των δημοσίων κτηρίων που έχουν καταστραφεί από τους σεισμούς χωρίς καμία επιβάρυνση για τους κατοίκους.

-        Να γίνουν επιτέλους συστηματικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι της αντοχής των δημόσιων κτηρίων (νοσοκομεία, σχολεία, κέντρα υγείας, διοικητήρια, γήπεδα, κολυμβητήρια, εκκλησίες) στους σεισμούς. Μια δράση που καρκινοβατεί εδώ και μια δεκαετία. Παρότι είναι άμεση ανάγκη για τη σεισμογενή περιοχή μας.

-        Να απαγορευτούν οι απολύσεις εργαζομένων και να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση και επαναλειτουργία των μικρών τοπικών επιχειρήσεων της Σάμου που έχουν πληγεί από τον σεισμό.»

 

Καμία κυβέρνηση δεν θα ικανοποιήσει τα παραπάνω αιτήματα χωρίς ουσιαστική πολιτική πίεση. Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει ξεκάθαρα να δηλώσει ότι θα στηρίξει τους αγώνες των νησιωτών για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και δεν θα αρκεστεί απλά στην αποστολή ψηφισμάτων και επιστολών προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Όλα τα παραπάνω για να υλοποιηθούν απαιτούν οργανωμένους κοινωνικούς αγώνες από τους κατοίκους των νησιών μας. Γιατί μόνο ο λαός σώζει το λαό.»

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα παιδιά είναι το μέλλον μας»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαϊδης παρευρέθηκε σε αγιασμούς σχολείων της Μυτιλήνης και έστειλε μήνυμα στήριξης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επένδυσε στο μέλλον του παράκτιου περιβάλλοντος

Επίλεξε το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών» του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

«Ναι» για πάντα από τον Βασίλη Τινέλλη και την Τζίνα Σαλβάρα

Ένας όμορφος γάμος στον Άγιο Βασίλειο με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους
ΧΩΡΙΑ

«Μέρα μεσημέρι» τουρκικά αλιευτικά στον Μανταμάδο

Ντοκουμέντο παραβίασης της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας – Άμεση κινητοποίηση ζητά ο ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«HELP» για τις μητέρες με βιωματική διαλεκτική συζήτηση

Άγχος, μαθησιακές δυσκολίες και αυτοεκτίμηση παιδιών στο τραπέζι του διαλόγου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κατατακτήριες εξετάσεις στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Αιτήσεις συμμετοχής έως 21 Σεπτεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η ιστορική μνήμη στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του «Κιρκινετσιού»

Στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με θέμα την απελευθέρωση της Μυτιλήνης μέσα από τις εφημερίδες της εποχής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναγερμός εν πλω για το «Νήσος Σάμος»

Το πλοίο επέστρεψε στις Οινούσσες για να μεταφερθεί επιβάτιδα με σοβαρό πρόβλημα υγείας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ στη Λήμνο

Πολιτικές παρεμβάσεις, τιμητικές αναφορές και καλλιτεχνικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Στα δικαστήρια για την θέση του προέδρου της Αγιάσου

Στις 17 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο του Μιχάλη Κουταλέλλη κατά του Κώστα Ρούσσα προκειμένου να κηρυχθεί έκπτωτος λόγω ασυμβίβαστου, όπως ισχυρίζεται με την επαγγελματική του ιδιότητα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΟΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στη Σχολή Πληροφορικής Πλάτωνος

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση παιδιών του Δημοτικού
ΧΩΡΙΑ

Απολογισμός για το 2ο Φεστιβάλ Νέων του Πλωμαρίου

Επιτυχημένη διοργάνωση από το Σύνδεσμο Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος»