× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Έχει καλλιεργηθεί ο ρατσισμός με την ατιμωρησία ετών!»

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης για τα γεγονότα στο Γυμνάσιο Ιππείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/2/2021

«Έχει καλλιεργηθεί ο ρατσισμός με την ατιμωρησία ετών!»

Για τα «θλιβερά και εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα που συνέβησαν στο Γυμνάσιο Ιππείου την Παρασκευή εξέδωσε η συνδικαλιστική παράταξη των καθηγητών της ΕΛΜΕ «Αγωνιστική Παρέμβαση» επισημαίνοντας ότι ο ρατσισμός έχει καλλιεργηθεί με την ατιμωρησία ετών (πογκρόμ πλατεία Σαπφούς).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικοτερα η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα γεγονότα:

«φέρνουν για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η βάρβαρη αντιμεταναστευτική πολιτική που επιβάλλει η ΕΕ (Σένγκεν, Δουβλίνο Ι, ΙΙ, συμφωνία με Τουρκία κλπ) και υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Η δημιουργία νησιών-φυλακών σε μία Ευρώπη-φρούριο είναι μία απαράδεκτη συνθήκη για να γίνει αποδεκτή από οποιαδήποτε κοινωνία θέλει να θεωρείται πολιτισμένη. Η μετανάστευση και η προσφυγιά είναι φαινόμενα κάθε άλλο παρά ανεξάρτητα του παγκόσμιου οικονομικοπολιτικού γίγνεσθαι. Είναι αποτελέσματα των πολεμικών επεμβάσεων, της φτώχιας και της ανέχειας, σύμφυτων του ιμπεριαλισμού και του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι συνέβη τελικά στο Ίππειος;

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Ιππείου πήρε την απόφαση να δεχτεί την πρόταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου να δημιουργηθεί Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας προκειμένου να φοιτήσουν στο σχολείο προσφυγόπουλα που έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιούνται να φοιτούν στο δημόσιο σχολείο. Τα τμήματα αυτά λειτουργούν εδώ και χρόνια στα σχολεία του νησιού, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση όταν προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί ειδικά για αυτόν τον σκοπό από το ΥΠΑΙΘ. Η ένταξη των προσφύγων στην εκπαίδευση προβλέπεται τόσο από την ελληνική νομοθεσία όσο και από διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού.

Μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων δέχθηκαν χυδαία, αήθη επίθεση με ύβρεις μόλις έφτασαν στο σχολικό συγκρότημα από ορισμένους μαθητές, τους γονείς τους και άλλα άτομα, κάποια από τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα (δεν ήταν γονείς ή μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Ιππείου), οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε ιδιότυπο «κλείσιμο του σχολείου». Με επιχειρήματα που περιορίστηκαν σε εκτιμήσεις για την ηλικία των μαθητών με βάση το ύψος τους καθώς και την ανερμάτιστη φρασεολογία περί κινδύνου ισλαμοποίησης, κατονόμασαν και διέσυραν συναδέλφους με ψευδείς καταγγελίες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τέτοιου είδους τραμπουκισμοί μας βρίσκουν ενωμένους και αποφασισμένους ως εκπαιδευτικούς και ως πολίτες. Κανένας από μας δεν στέκει μόνος/η απέναντι στις άναρθρες φασιστικές κραυγές και απειλές. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια γεγονότα στο νησί της Λέσβου. Πριν από λίγους μήνες ελέγχονταν και προπηλακίζονταν πολίτες σε «μπλόκα» τα οποία συγκροτήθηκαν με πρωτοβουλία ακροδεξιών κύκλων και στα οποία καλούσαν γνωστοί για τις απόψεις τους τοπικοί παράγοντες (Δήμαρχος Μυτιλήνης και Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου). Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που υπαγορεύονται από παραπληροφόρηση, ανιστόρητες αναλύσεις περί κινδύνου του ελληνικού έθνους, φανατισμό, μισαλλοδοξία και ρατσιστικές αντιλήψεις, με αντικοινωνικές, βίαιες και ναζιστικής έμπνευσης συμπεριφορές δημιούργησαν στον τόπο ένα ζοφερό πολεμικό κλίμα.

Ο ζόφος αυτός δεν μπορεί να ιδωθεί ανεξάρτητα από την προσπάθεια των ντόπιων δημαγωγών να μεταστρέψουν το πολιτικό τους ακροατήριο από το αίτημα για κανένα κέντρο κράτησης σε αυτό για το οποίο έχουν έτσι κι αλλιώς εξ’ αρχής συμφωνήσει, τη δημιουργία κλειστού στρατοπέδου συγκέντρωσης. Τόσο η επιλογή της χρονικής στιγμής της εμφάνισης «των αγανακτισμένων πολιτών» στο Ίππειος όσο και η αλλαγή στη φρασεολογία των πρωτοστατών τους από το «Όχι κέντρο κράτησης» στο «Φτιάξτε τους εκπαιδευτικές δομές, αλλά μέσα στο ΚΥΤ» (που προφανώς αποδέχεται ή/και επιθυμεί τη δημιουργία κλειστού κέντρου), κάνει σαφή την προσπάθεια χειραγώγησης του ακροδεξιού ακροατηρίου από τους κάθε λογής κηδεμόνες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ και πολλά χρόνια η εκπαιδευτική κοινότητα προειδοποιεί ότι αυτή η μισαλλόδοξη κουλτούρα που καλλιεργήθηκε σκόπιμα για να καλυφθούν οι εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν τα ζητήματα που προέκυψαν από το προσφυγικό κινδυνεύει να δηλητηριάσει τα μυαλά και τις ψυχές των μαθητών και μαθητριών μας.

 

Τι είναι όμως αυτό που επιτρέπει σε αυτούς τους κύκλους να απειλούν και να εξυβρίζουν δημόσια θεωρώντας ότι δεν θα έχουν συνέπειες;

Η ατιμωρησία εγκληματικών ενεργειών (πογκρόμ πλατείας Σαπφούς, γεγονότα εναντίον προσφύγων και μεταναστών, πολιτών και δημοσιογράφων στο λιμάνι της Θερμής) και η ιδεολογική-πολιτική κάλυψη που παρέχεται από την πολιτική ηγεσία του νησιού και της χώρας  έχουν πληγώσει βαθιά τη δημοκρατική συνείδηση και την ιστορία αυτού του τόπου και –αναμενόμενο- έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία και τη σκέψη των παιδιών μας. Όταν αυτή η κατάσταση συνδυάζεται με τον τρόμο, τον εγκλεισμό και την αποκοπή από κοινωνικές δραστηριότητες, όταν ο διάλογος περιορίζεται σε κουβέντες καφενείου και παραπληροφόρηση μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι λογικό κι επόμενο να δημιουργούνται τέτοιες εκρηκτικές καταστάσεις.

Είναι βαριές οι ευθύνες του ΥΠΑΙΘ και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Β.Α., που ενώ με καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά προσχήματα -ενδεικτικά προφανώς της πολιτικής τους βούλησης- σαμποτάρουν συστηματικά κάθε προσπάθεια για εκπαίδευση των προσφύγων και των μεταναστών, προχωράνε υπό αυτές τις συνθήκες (σκληρό lock down εδώ και εβδομάδες στη Λέσβο, εκκίνηση διαδικασιών για το νέο ΚΥΤ), αποσπασματικά στη λειτουργία ΖΕΠ αποποιούμενοι την ευθύνη τους για προεργασία και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Αντίθετα, προτιμούν να περιφρουρούν με αστυνομία και εισαγγελείς το ήδη διαμορφωμένο, εκρηκτικό κλίμα πόλωσης, πλήρως εναρμονισμένοι με την κυβερνητική επιλογή να προτάσσει πάντα τη λύση της καταστολής. Οφείλουν να απολογηθούν για την κατάσταση που άφησαν εγκληματικά να εξελιχθεί σε βαθύ τραυματισμό της σχολικής κοινότητας του Γυμνασίου και Λυκείου Ιππείου.

Το δημόσιο σχολείο είναι για όλα τα παιδιά. Η λογική του αποκλεισμού ξεκινά από τον αδύναμο και καταλήγει στην πόρτα μας. Εάν δεν αντιλαμβανόμαστε τα κοινά δικαιώματα Ελλήνων και Προσφύγων-Μεταναστών οι επόμενοι που θα αποκλειστούν είναι οι πιο οικονομικά αδύναμοι ανεξαρτήτως καταγωγής. Οι αποδείξεις αυτής της πολιτικής είναι μπροστά στα μάτια μας: Χιλιάδες μαθητές του ελληνικού δημόσιου σχολείου αποκλείστηκαν από την πρόσβαση στην εκπαίδευση με το κλείσιμο των σχολείων και την περίφημη «τηλεκπαίδευση». Τα κοντέινερ που στεγάζουν τους πρόσφυγες έγιναν επίσημη πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το στεγαστικό των σχολείων. Οι «χρυσές» ισοθερμικές κουβέρτες με τις οποίες σκεπάζονταν οι ναυαγοί πρόσφυγες στα παράλια του νησιού σκέπασαν ασθενείς στις ουρές έξω από τα νοσοκομεία.

Οι άναρθρες κραυγές και οι ύβρεις σε εκπαιδευτικούς και -πολύ περισσότερο- σε παιδιά, η τρομοκρατία και οι αντικοινωνικές αντιδραστικές συμπεριφορές είναι σημάδια σήψης κοινωνικής, ηθικής και πολιτικής.

Ως εκπαιδευτικοί εδώ και χρόνια παλεύουμε στην τάξη και την κοινωνία να μάθουμε στα παιδιά βασικές αρχές των επιστημών, της βιολογίας, της ιστορίας. Αυτοί που θέλουν τα παιδιά αμόρφωτα, πειθήνια όργανα της κάθε εξουσίας και των εργοδοτών, με συνείδηση ραγιαδισμού να υπομένουν μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα, μας έχουν ενωμένους και όρθιους απέναντί τους. Δεν είναι πρώτη φορά που απειλούνται εκπαιδευτικοί από αυτούς τους πολιτικούς κύκλους. Πολλές φορές η εκπαιδευτική κοινότητα αντιμετώπισε τη στοχοποίηση εκπαιδευτικών με σκοπό την τρομοκράτηση και φίμωσή τους. Δεν πέρασε τότε και δε θα περάσει ούτε τώρα.

Απέναντι στα μισαλλόδοξα σχέδια της Κυβέρνησης και της ΕΕ για κλειστά κέντρα κράτησης εμείς προβάλλουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της μόρφωσης όλων των παιδιών  μεταναστών - προσφύγων  ανεξαιρέτως. Αίτημα άρρηκτα συνδεδεμένο με τα αλλά πάγια αιτήματά μας που στόχο έχουν την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των παιδιών στη γνώση μέσα από ένα σύστημα παιδείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο κάθε ρατσιστική πρακτική και ρητορική, φανερή ή κρυφή! Με τους μετανάστες είμαστε μαζί.

Εδώ και τώρα απαιτούμε

·        Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, σίτισης και περίθαλψης για όλους τους πρόσφυγες.

·  Να δοθεί η απαραίτητη και επείγουσα υγειονομική φροντίδα σε όλους – ες.

· Να κλείσουν άμεσα όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στη χώρα.

·Να δοθεί άσυλο σε όλους και όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα ώστε να μετακινηθούν στις χώρες που επιθυμούν.

·Ίσα δικαιώματα σε εργασία, μόρφωση, υγεία κλπ. Να ενταχθούν όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.

·Να καταδικαστούν δημόσια τα περιστατικά φασιστικής και ρατσιστικής βίας από όλους τους επίσημους φορείς και τις συνδικαλιστικές ενώσεις.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ