× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μειώνουν τη δράση τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο

Διαμαρτυρία εργαζομένων για τη μη ανανέωση συμβάσεων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/2/2021

Μειώνουν τη δράση τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Σε μείωση του προσωπικού της που υπηρετεί στη Λέσβο και εξυπηρετεί τις ανάγκες των δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών προχώρησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Η επίσημη αιτιολογία της Οργάνωσης είναι ότι αυτό γίνεται λόγω της μείωσης του αντικειμένου απασχόλησής της, μετά τη φωτιά στη Μόρια και την άφιξη νέων Οργανώσεων.

Χθες το πρωί ομάδα πρώην εργαζομένων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, περίπου 30 άτομα συγκέντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Οργάνωσης στη Χρυσομαλλούσα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απώλεια της εργασίας τους. Στα πλακάτ που κρέμασαν έξω από το κτίριο αναφέρουν: «Απαιτούμε να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις και να μην γίνουν νέες», «Απαιτούμε σταθερές και μόνιμες δουλειές» και «οι διακρίσεις είναι άσχημες ακόμη και με make up».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει ανακύψει ο εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Γιώργος Μαυρογόνατος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ως ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που εργάζεται σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο, οφείλει να προσαρμόζει, να κλιμακώνει ή να συρρικνώνει  τα προγράμματα που υλοποιεί ανάλογα με τις εξελίξεις στο ανθρωπιστικό πλαίσιο όπου παραμβαίνει.

« Όλα τα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν σχεδιαστεί με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες που αλλάζουν διαρκώς, σημείωσε και η δική μας δύναμη ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε έγκαιρα και άμεσα σε αυτές τις ανάγκες. Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοί μας καλούνται να προσαρμοστούν στις εξελίξεις ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος. Στη Λέσβο, λόγω της πυρκαγιάς που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας, της άφιξης νέων ιατρικών φορέων και της μείωσης του αριθμού των αιτούντων άσυλο, αναγκαστήκαμε να επαναπροσδιορίσουμε το μέγεθος των παρεμβάσεών μας  και τη φύση των δράσεών μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό οδήγησε σε δύσκολες αποφάσεις όπως η μη ανανέωση ορισμένων συμβάσεων και ο τερματισμός άλλων. Όλα τα παραπάνω έγιναν σε απόλυτη συμμόρφωση με το εθνικό νομικό πλαίσιο και υποχρεώσεις που έχουμε ως εργοδότης και λαμβάνοντας πάντα υπόψη την επίδραση που έχει στις ζωές των εργαζομένων μας.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πλήρως τη φύση των δράσεών μας, το περιεχόμενο της εργασιακής τους σχέσης με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των περιγραφών εργασίας, των καθηκόντων τους και των εφαρμοστέων εσωτερικών διαδικασιών. Γνωρίζουν επίσης το μονομερές δικαίωμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ως εργοδότης να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες όταν κριθεί απαραίτητο λόγω του τερματισμού ή της συρρίκνωσης των προγραμμάτων».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η κοινωνική οικονομία σε πρώτο πλάνο

Στους χώρους του μοναδικού δημοσιογραφικού συνεταιρισμού στο Αιγαίο ξεναγήθηκαν Visit Agiasos, Καλοτρόπιο, ViModo και Business Incubator Gotse Delchev στο πλαίσιο του έργου ELCSEE
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής