× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Απαιτείται ενίσχυση των φοιτητών στα περιφερειακά Πανεπιστήμια»

Απόφαση - Ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/2/2021

«Απαιτείται ενίσχυση των φοιτητών στα περιφερειακά Πανεπιστήμια»

Το άρθρο 2 (Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) του Σχεδίου Νόμου που έχει εισαχθεί στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση, στοχεύει στο να περιορίσει τη στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί από την εισαγωγή χαμηλού επιπέδου υποψηφίων φοιτητών/τριων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και η οποία καταγράφεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκεκριμένο άρθρο, σε συνδυασμό με την προηγηθείσα μετατροπή των ΑΤΕΙ της χώρας σε ΑΕΙ, αλλά και την οικονομική κρίση μιας δεκαετίας και την πρόσφατη πανδημία εξαιτίας του κορωνοϊού, ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την αειφόρο και δυναμική παρουσία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας της χώρας και ειδικά αυτών που βρίσκονται σε ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές.


Ήδη, σε πρώτη φάση, και σε εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τα ΑΕΙ που υπήρξε πριν δύο χρόνια, διαπιστώνεται, ότι οι βάσεις εισαγωγής (ιδιαίτερα το 2020), διεθνώς ανταγωνιστικών, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων και με μεγάλη χρονική παρουσία για περισσότερες από δύο δεκαετίες Τμημάτων των Πανεπιστημίων της Περιφέρειας (π.χ. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης), είναι χαμηλές.

Οι βάσεις εισαγωγής Τμημάτων των προαναφερθέντων ΑΕΙ είναι χαμηλότερες από αυτές που καταγράφονται σε “νέα” ή μετεξελιχθέντα (από ΑΤΕΙ) Τμήματα ΑΕΙ ανεπαρκούς στελέχωσης, υποδομών και παραγόμενου ερευνητικού έργου, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για στόχευση της Αριστείας στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή ήταν νομοτελειακή, αφού η οικονομική κρίση οδηγεί τις Ελληνικές οικογένειες να επιλέγουν, σε μεγάλο βαθμό, τη φοίτηση με γεωγραφικά και όχι ακαδημαϊκά κριτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπρόσθετα προβλήματα, που σχετίζονται με εθνικά και μεταναστευτικά θέματα, καταγράφονται στα ΑΕΙ της παραμεθορίου, καθιστώντας ακόμη δυσμενέστερη την κατάσταση.


Με βάση τα προαναφερθέντα, είναι δεδομένο ότι η ψήφιση και υλοποίηση του νέου Σχεδίου Νόμου χωρίς συνοδευτικά μέτρα που θα δώσουν την απαραίτητη στήριξη στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, ώστε αυτά να είναι εξ ίσου ελκυστικά με τα ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα (π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα), θα οδηγήσει, νομοτελειακά, όχι μόνο στην υποβάθμιση ακμαίων μέχρι πρόσφατα Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αλλά και στην περαιτέρω εξασθένιση και εγκατάλειψη της Περιφέρειας, και ιδιαίτερα των παραμεθορίων και εθνικά ευαίσθητων περιοχών του Ανατολικού Αιγαίου, της Θράκης και της Κρήτης.


Τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να περιληφθούν άμεσα, υπό μορφή σχετικών άρθρων στο Σχέδιο Νόμου, μια σειρά από μέτρα που θα δράσουν ως ισχυρά κίνητρα προς τις Ελληνικές οικογένειες και τους αυριανούς φοιτητές, προκειμένου να υπάρξει η αναστροφή της διαχρονικής πορείας απαξίωσης της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια που οφείλεται στην εφαρμογή κακοσχεδιασμένων πολιτικών σε εθνικό επίπεδο. Αν το ζητούμενο για την Πολιτεία είναι η χώρα μας να συμβάλει στρατηγικά στην ανάπτυξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια της χώρας, τότε συγκεκριμένα μέτρα, όπως αυτά που προτείνονται παρακάτω, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέσα από την συμπερίληψή τους στο θεσμικό πλαίσιο του νέου Σχεδίου Νόμου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φοίτηση σε ένα παραμεθόριο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να γίνει οικονομικά πολύ πιο ελκυστική από τη φοίτηση σε ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Απαιτείται επομένως η υποστήριξη των οικογενειών των φοιτητών/τριων που σπουδάζουν σε Παραμεθόρια Πανεπιστήμια μέσω είτε (μακροπρόθεσμα) επέκτασης των Φοιτητικών Εστιών, πιθανόν με μικρό αντίτιμο για όσους δεν πληρούν κάποια εισοδηματικά κριτήρια, είτε (άμεσα) ισχυρής επιδοματικής υποστήριξης της φοιτητικής στέγης και των μετακινήσεων.

Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στις οικογένειες που συντηρούν φοιτητές/τριες στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια. Προτεραιότητα στην περαιτέρω ενίσχυση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων με επιστημονικό και τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υποδομές ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο.

Οικονομικά κίνητρα ώστε τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια να γίνουν πολύ πιο ελκυστικά σε νέους ή/και έμπειρους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς δασκάλους από ό,τι τα ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Όλοι οι φορείς που παρέχουν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να υπόκεινται στις ίδιες ακριβώς διαδικασίες ακαδημαϊκής αξιολόγησης και πιστοποίησης που υφίστανται τα Δημόσια Πανεπιστήμια και από την ίδια Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης ταξίδεψε Ισπανία

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και e-twinning
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

200 χιλιόμετρα ποδήλατο στη Λέσβο, με πεύκο και ελιά

Στις 25 Μαΐου ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου διοργανώνει ένα ακόμη Brevet με μια διαδρομή σχεδιασμένη έτσι ώστε να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για όσους επιλέξουν να το τολμήσουν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κλειστό λόγω ψύλλων το Δημοτικό Σχολείου Μεγαλοχωρίου

Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε απεντόμωση και το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά από την Πέμπτη 16 Μαΐου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παγωτό με φρέσκα φρούτα και γιαούρτι με την Μαρία Πανάγου

«Δροσιστική» εκδήλωση στο Λευκό Χαρτί, στη Μυτιλήνη για παιδιά 2,5 έως 10 ετών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Προγράμματα για την φύση και τον πολιτισμό από το Νηπιαγωγείο Φίλιας

Στο πλαίσιο του eTwinning, το σχολείο προχώρησε σε συνεργασίες με νηπιαγωγεία της Τουρκίας και της Ευρώπης
ΘΕΑΤΡΟ

Δεύτερη παράσταση με τους αδελφούς Τσαχουρίδη στη Μυτιλήνη

Μετά το ενδιαφέρον του κόσμου για την παράσταση «Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…», προγραμματίσθηκε νέα εκδήλωση στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διακοπή στο Εφετείο για τα πλαστά πτυχία αγγλικών

Απέρριψε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων τα αιτήματα αναβολής, αλλά η δίκη θα συνεχιστεί 1 Ιουλίου 2024 στη Μυτιλήνη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανηγύρι για τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στη Λουτρόπολη Θερμής

Την Δευτέρα και την Τρίτη 20 και 21 Μαΐου. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Το Μουσείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος με την παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη εγκαινιάζει το Σάββατο 18 Μαΐου μια αξιόλογη αρχαιολογική έκθεση στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας μουσείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η πολυγλωσσία έδωσε βραβείο στο 3ο Λύκειο Μυτιλήνης

Τα παιδιά της Α' Λυκείου συμμετείχαν σε διαγωνισμό πολυγλωσσίας του Τμήματος Γαλλικής γλώσσας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου