× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Απαιτείται ενίσχυση των φοιτητών στα περιφερειακά Πανεπιστήμια»

Απόφαση - Ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/2/2021

«Απαιτείται ενίσχυση των φοιτητών στα περιφερειακά Πανεπιστήμια»
' χρόνος ανάγνωσης

Το άρθρο 2 (Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) του Σχεδίου Νόμου που έχει εισαχθεί στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση, στοχεύει στο να περιορίσει τη στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί από την εισαγωγή χαμηλού επιπέδου υποψηφίων φοιτητών/τριων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και η οποία καταγράφεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Το συγκεκριμένο άρθρο, σε συνδυασμό με την προηγηθείσα μετατροπή των ΑΤΕΙ της χώρας σε ΑΕΙ, αλλά και την οικονομική κρίση μιας δεκαετίας και την πρόσφατη πανδημία εξαιτίας του κορωνοϊού, ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την αειφόρο και δυναμική παρουσία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας της χώρας και ειδικά αυτών που βρίσκονται σε ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ήδη, σε πρώτη φάση, και σε εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τα ΑΕΙ που υπήρξε πριν δύο χρόνια, διαπιστώνεται, ότι οι βάσεις εισαγωγής (ιδιαίτερα το 2020), διεθνώς ανταγωνιστικών, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων και με μεγάλη χρονική παρουσία για περισσότερες από δύο δεκαετίες Τμημάτων των Πανεπιστημίων της Περιφέρειας (π.χ. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης), είναι χαμηλές.

Οι βάσεις εισαγωγής Τμημάτων των προαναφερθέντων ΑΕΙ είναι χαμηλότερες από αυτές που καταγράφονται σε “νέα” ή μετεξελιχθέντα (από ΑΤΕΙ) Τμήματα ΑΕΙ ανεπαρκούς στελέχωσης, υποδομών και παραγόμενου ερευνητικού έργου, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για στόχευση της Αριστείας στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή ήταν νομοτελειακή, αφού η οικονομική κρίση οδηγεί τις Ελληνικές οικογένειες να επιλέγουν, σε μεγάλο βαθμό, τη φοίτηση με γεωγραφικά και όχι ακαδημαϊκά κριτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπρόσθετα προβλήματα, που σχετίζονται με εθνικά και μεταναστευτικά θέματα, καταγράφονται στα ΑΕΙ της παραμεθορίου, καθιστώντας ακόμη δυσμενέστερη την κατάσταση.


Με βάση τα προαναφερθέντα, είναι δεδομένο ότι η ψήφιση και υλοποίηση του νέου Σχεδίου Νόμου χωρίς συνοδευτικά μέτρα που θα δώσουν την απαραίτητη στήριξη στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, ώστε αυτά να είναι εξ ίσου ελκυστικά με τα ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα (π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα), θα οδηγήσει, νομοτελειακά, όχι μόνο στην υποβάθμιση ακμαίων μέχρι πρόσφατα Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αλλά και στην περαιτέρω εξασθένιση και εγκατάλειψη της Περιφέρειας, και ιδιαίτερα των παραμεθορίων και εθνικά ευαίσθητων περιοχών του Ανατολικού Αιγαίου, της Θράκης και της Κρήτης.


Τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να περιληφθούν άμεσα, υπό μορφή σχετικών άρθρων στο Σχέδιο Νόμου, μια σειρά από μέτρα που θα δράσουν ως ισχυρά κίνητρα προς τις Ελληνικές οικογένειες και τους αυριανούς φοιτητές, προκειμένου να υπάρξει η αναστροφή της διαχρονικής πορείας απαξίωσης της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια που οφείλεται στην εφαρμογή κακοσχεδιασμένων πολιτικών σε εθνικό επίπεδο. Αν το ζητούμενο για την Πολιτεία είναι η χώρα μας να συμβάλει στρατηγικά στην ανάπτυξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια της χώρας, τότε συγκεκριμένα μέτρα, όπως αυτά που προτείνονται παρακάτω, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέσα από την συμπερίληψή τους στο θεσμικό πλαίσιο του νέου Σχεδίου Νόμου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φοίτηση σε ένα παραμεθόριο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να γίνει οικονομικά πολύ πιο ελκυστική από τη φοίτηση σε ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Απαιτείται επομένως η υποστήριξη των οικογενειών των φοιτητών/τριων που σπουδάζουν σε Παραμεθόρια Πανεπιστήμια μέσω είτε (μακροπρόθεσμα) επέκτασης των Φοιτητικών Εστιών, πιθανόν με μικρό αντίτιμο για όσους δεν πληρούν κάποια εισοδηματικά κριτήρια, είτε (άμεσα) ισχυρής επιδοματικής υποστήριξης της φοιτητικής στέγης και των μετακινήσεων.

Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στις οικογένειες που συντηρούν φοιτητές/τριες στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια. Προτεραιότητα στην περαιτέρω ενίσχυση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων με επιστημονικό και τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υποδομές ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο.

Οικονομικά κίνητρα ώστε τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια να γίνουν πολύ πιο ελκυστικά σε νέους ή/και έμπειρους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς δασκάλους από ό,τι τα ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Όλοι οι φορείς που παρέχουν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να υπόκεινται στις ίδιες ακριβώς διαδικασίες ακαδημαϊκής αξιολόγησης και πιστοποίησης που υφίστανται τα Δημόσια Πανεπιστήμια και από την ίδια Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρέμβαση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο Φεστιβάλ Ερεσού

Μέλη της Πρωτοβουλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της March to Gaza Greece ανέβηκαν στη σκηνή με παλαιστινιακή σημαία και καταγγελίες για τη γενοκτονία στη Γάζα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι κολυμπούν στη μνήμη της Μικρασίας

Η αφετηρία δόθηκε την Κυριακή 27 Ιουλίου από τη γραφική Κουντουρουδιά όπου 89 κολυμβητές κάθε ηλικίας διέσχισαν τη θαλάσσια διαδρομή έως το Πέραμα της Γέρας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά με μνήμες Μικρασίας, για την Αγιά Παρασκευή από απέναντι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Μικρασιατικού Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων – Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «το Κιόστε» το Σάββατο 26 Ιουλίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στα 45 της, φοιτήτρια Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η ενήλικη μαθήτρια του ΕΠΑΛ Καλλονής μοιράστηκε την εμπειρία της ανώνυμα, διότι θεωρεί ότι μπορεί να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους που θέλουν να κυνηγήσουν στόχους και όνειρα σε μεγαλύτερη ηλικία
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πανιά γεμάτα Αιγαίο στην Aegean Regatta 2025

Η καρδιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας χτυπά από τη Μύρινα μέχρι τη Μυτιλήνη με 5 αγώνες και ξεχωριστές εκδηλώσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τιμή στην Αγία Παρασκευή από τους απογόνους του Κιοστέ

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων Μυτιλήνης τίμησε την πολιούχο του χωριού των προγόνων με εικόνες-κειμήλια από τη Μικρασία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Λήμνο δύο γυναικών για παράνομο εμπόριο

Δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 39χρονος στην Αγιάσο για κλοπή και οπλοκατοχή

Εκκρεμούσαν καταδίκες εις βάρος του
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μεθυσμένος οδηγός στη Μυτιλήνη

Χτύπησε «κόκκινο» στο αλκοτέστ -Σύλληψη 65χρονου για επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Όχι της ΔΗΠΑΚ στο νέο πειθαρχικό δίκαιο για το Δημόσιο

Το νέο νομοσχέδιο καταργεί στην ουσία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των υπαλλήλων για μονιμότητα