× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πονοκέφαλος ΚΥΤελη!

Θα έχει σήμερα πλειοψηφία ο Δήμαρχος Μυτιλήνης στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει για τη νέα δομή στα Βάστρια; Η παράταξη του φέρεται να μετρά ίσως και έξι απώλειες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/2/2021

Πονοκέφαλος ΚΥΤελη!

Σήμερα ο Δήμος Μυτιλήνης, μετά από σχετικό αίτημα 11 δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, συνεδριάζει για το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα στο νησί και τη νέα δομή - «πρότυπο» που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μετά τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί στο εσωτερικό της δημοτικής παράταξης που συγκροτεί τη δημοτική αρχή, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ώστε να συμφωνηθεί η κατασκευή της δομής.

Κι αυτό γιατί πιέζεται από το κόμμα, στο οποίο ανήκει, τη Νέα Δημοκρατία, η οποία τον στήριξε προεκλογικά και η οποία κυβερνά. Αλλά και γιατί  θεωρεί ότι η κατασκευή της δομής θα του εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις τουλάχιστον 18 εκατομμυρίων ευρώ  για «αντισταθμιστικά» έργα.

Το ότι για το ποσό αυτό έχει προϋπολογίσει έργα στα οποία δεν θα μπορεί να προχωρήσει, όπως ανέδειξαν ρεπορτάζ του «Ν», είναι ένα άλλο ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη γραμμή

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεταστροφή εδώ και μήνες της ΝΟΔΕ Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση επανέλαβε ότι η νέα δομή είναι ρεαλιστική πρόταση και επεσήμανε ότι στη συνεδρίαση της που αποφάσισε σχετικά συμμετείχε και ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ και β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αν βλέπει η ΝΟΔΕ ότι πλέον η πλειοψηφία του κόσμου της Λέσβου βλέπει ως ρεαλιστική την πρόταση για τη νέα δομή, αυτό δεν… της βγαίνει με την παράταξη Κύτελη της Νέας Δημοκρατίας. Μια παράταξη που  εκλέχτηκε και μάλιστα συγκεντρώνοντας μεγάλο ποσοστό στη βάση διχαστικών αντιπροσφυγικών μηνυμάτων και με στόχο να καθαρίσει το Δήμο από τις.... δομές!

Πέρα από τους δημοτικούς συμβούλους που βρίσκονται στην πλευρά της αντιπολίτευσης, η δημοτική Αρχή θα πρέπει να μετρήσει καλά τις ψήφους της παράταξής της. Ήδη πέντε Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ο Παναγιώτης Βάλεσης, η Εριφύλη Γιαννάκα, ο Συμεών Χαραλάμπους, ο Στρατής Δαγκλής και ο Κώστας Κουνέλης έχουν εκφράσει σοβαρές διαφωνίες στην προοπτική δημιουργίας της νέας δομής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνάντηση της πλειοψηφίας προχθές Δευτέρα είχε σαν αποτέλεσμα τη όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο πλευρών. Ακούσθηκαν μάλιστα και «βαριές» κουβέντες, πράγμα που συνεχίστηκε χθες μέσα από Μέσα Ενημέρωσης και παραδημοσιογραφικής ιστοσελίδας που εκφράζει επίσημα τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας και Διευθυντής της δηλώνει κομματικό στέλεχος, επαγγελματικό κυβερνητικό στέλεχος. 

Είναι πλέον σαφές ότι κάποιοι από τους διαφωνούντες θα επιμείνουν στη θέση τους την οποία και δεν πρόκειται να εξαργυρώσουν με κάποια θέση σε Νομικά Πρόσωπα. Όπως έχει κατηγορηθεί για παράδειγμα η παράταξη του ΚΙΝΑΛ και του Μιχάλη Μαμάκου, που με εξαίρεση τον Παναγιώτη Ανδριώτη και την ανεξάρτητη Βάσω Χοχλάκα έχουν προσχωρήσει στην δημοτική πλειοψηφία. Που όμως... πλειοψηφία δεν φαίνεται να είναι!

Παράδοξο επίσης θα είναι ο κ. Παναγιώτης Ζαφειρίου που προεκλογικά κατέβηκε με σύνθημα να κλείσει ακόμα και ο δημοτικός Καρά Τεπές, να ψηφίσει τελικά υπέρ της νέας δομής.

Σήμερα λοιπόν θα φανεί ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα τηρήσουν όσα έλεγαν προεκλογικά πρωτοστατώντας  σε διχαστικά συνθήματα κατά της δημοτικής Αρχής Γαληνού και ποιοι θα σιωπήσουν, συνηγορώντας στη δημιουργία μιας υπερδομής 5000 + ανθρώπων.

 

Η σημερινή δοκιμασία

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Δημοτικής Αρχής σήμερα στη συζήτηση για τη δημιουργία νέας δομής στα Βάστρια, δεν είναι η αντιπολίτευση, οι θέσεις της οποίας είναι συγκεκριμένες και δεδομένες εδώ και πολύ καιρό. Αλλά τα ίδια τα στελέχη της, τα οποία διαφοροποιούν τη στάση τους.

Ειδικότερα από τους δημοτικούς συμβούλους που διαθέτει η παράταξη του Στρατή Κύτελη οι έξι εδώ και αρκετό καιρό φαίνεται ότι διαφωνούν ανοιχτά με την αλλαγή πλεύσης του Δήμου και την συμφωνία που κλείστηκε, άγνωστο πότε και με ποιον, για τη δημιουργία της νέας δομής.

Τα ονόματα των στελεχών αυτών είναι γνωστά εδώ και καιρό και είναι οι Παναγιώτης Βάλεσης, Εριφύλη Γιαννάκα, Στρατής Δαγκλής, Συμεών Χαραλάμπους και Κώστας Κουνέλλης. Διαφοροποιημένος είναι και ο ανεξάρτητος πλέον Κώστας Φραγκόπουλος.

Όλοι οι παραπάνω, με δημόσιες δηλώσεις τους και τοποθετήσεις έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τη δημιουργία νέας δομής. Ο Κώστας Κουνέλλης μάλιστα, αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και εντεταλμένος της Δ.Ε. Λουτρόπολης Θερμής, μέσα από το «Ν» 99 fm έχει δηλώσει την αντίθεσή του και μάλιστα έχει πει ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του δημάρχου εδώ και καιρό.

Ο Παναγιώτης Βάλεσης, από την άλλη πλευρά, πλήρωσε ακριβά την επιλογή του να μην στηρίξει τη δημοτική αρχή στο θέμα της νέας δομής, χάνοντας την προεδρία στο Νομικό Πρόσωπο. Βέβαια ο ίδιος δηλώνει πως δεν αποδέχθηκε τη θέση για συγκεκριμένους λόγους, όπως η περικοπή του προϋπολογισμού, όλοι όμως γνωρίζουν ότι το πρώτο ρήγμα στη σχέση του με το Στρατή Κύτελη προήλθε εξαιτίας της μη αποδοχής της νέας δομής.

Ο Συμεών Χαραλάμπους την ίδια ώρα, ήταν ο πρώτος από τους πέντε δημοτικούς συμβούλους που είχε πει «ΟΧΙ» στη νέα δομή, όταν ακόμη ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής και του Υπουργείου, ήταν αυτή να εγκατασταθεί στο Καμμένο δάσος, που ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Ευεργέτουλα.

Έντονα αντίθετοι έχουν δηλώσει και οι τρεις άλλοι σύμβουλοι. Η Εριφύλη Γιαννάκα, ο Στρατής Δαγκλής και ο Κώστας Φραγκόπουλος.

Με ενδιαφέρον αναμένονται το βράδυ, οι θέσεις που θα εκφράσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι διαφωνούντες της πλειοψηφίας και τι θα ψηφίσουν, εάν γίνει ψηφοφορία, για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας στα Βάστρια.

Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται και η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής. Για παράδειγμα οι Κουνέλλης, Δαγκλής και Χαραλάμπους, έχουν υπεύθυνες θέσεις στη Δημοτική Αρχή. Θα παραμείνουν στη θέση τους ή μήπως θα έχουμε ραγδαίες και πολύ πιθανά ανεξέλεγκτες εξελίξεις;   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου