× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αμεσα να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από το ΚΥΤ Καρά Τεπέ – Μαυροβούνι»

Μαρία Κομνηνάκα προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Υγείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/1/2021

«Αμεσα να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από το ΚΥΤ Καρά Τεπέ – Μαυροβούνι»

Τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων από το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ - Μαυροβούνι στη Λέσβο ζητά με ερώτηση της η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Υγείας. Την ερώτηση συνυπογράφουν και  οι βουλευτές του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.

Η Ερώτηση αναλυτικά:

«Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι και οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ - Μαυροβούνι στη Λέσβο (ένα πρώην στρατόπεδο βολής), για τα επίπεδα συγκέντρωσης μολύβδου που ανιχνεύτηκαν στο έδαφος.

Έπειτα από την πυρκαγιά στη Μόρια και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, οι πάνω από 7.000 πρόσφυγες του ΚΥΤ, ανάμεσά τους περίπου 2.500 παιδιά (περί τα 1.000 κάτω των 5 ετών) και πάνω από 100 έγκυες γυναίκες, καθώς και οι εργαζόμενοι, εκτός από την έκθεσή τους στα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα, έρχονται αντιμέτωποι και με την έκθεσή τους στο μόλυβδο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία τους.

Η παραδοχή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (ΥΜΠΑ) ότι η ανάθεση για διενέργεια έρευνας και ελέγχων για τον εντοπισμό μολύβδου στο ΚΥΤ έγινε στην ελληνική αρχή Γεωλογικών - Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) στις 24/11/2020, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί κυνική ομολογία ότι οι έρευνες ξεκίνησαν αφού είχαν μεταφερθεί στο σημείο χιλιάδες άνθρωποι, ενώ υπήρχαν οι σχετικές καταγγελίες ήδη από τη στιγμή της απόφασης να μεταφερθεί το ΚΥΤ στο συγκεκριμένο χώρο.

Ένα χώρο που, ως επί μακρόν πεδίο βολής, ενοχοποιείται σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία ως κατ' εξοχήν ύποπτος για ρύπανση του εδάφους του με υψηλές συγκεντρώσεις του εξαιρετικά τοξικού μολύβδου και μάλιστα στις ανώτερες στρώσεις του εδάφους. Σε στρώσεις δηλαδή, που προσφέρονται για την αερομεταφορά εισπνεόμενων σωματιδίων μολύβδου στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδίως σε συνθήκες ξηρασίας και ισχυρών ανέμων, που είναι συχνές στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

Το Υπουργείο, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την έκθεση χιλιάδων ανθρώπων στο μόλυβδο επικαλείται στοιχεία των μετρήσεων αναφέροντας συγκεκριμένα: "Συνελέγησαν 12 δείγματα, εκ των οποίων τα 11 βρίσκονταν σε χώρους του ΚΥΤ που φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο και το 12ο από χώρο διοίκησης, εκτός οικιστικής χρήσης.

Όλα τα δείγματα εντός οικιστικής περιμέτρου (δηλ. τα 11) είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μολύβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση. Στο 12ο δείγμα εδάφους, που ελήφθη από σημείο εκτός οριοθετημένης (κατοικημένης) περιοχής, τα δεδομένα συγκέντρωσης μολύβδου ήταν πάνω από τα ανωτέρω αποδεκτά όρια".

Σημειώνεται ότι στο σημείο 12 βρίσκονται οι διοικητικές υπηρεσίες του ΚΥΤ. Επιπλέον, σχετικά με τα υπόλοιπα σημεία όπου έγιναν μετρήσεις και εντοπίστηκε συγκέντρωση μολύβδου στο έδαφος "κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση" -με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό-, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ (www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/lead-poisoning-and-health - 23/8/19): "Δεν υπάρχει στάθμη έκθεσης στο μόλυβδο που να θεωρείται αβλαβής".

Επιπρόσθετα, πλήθος επιστημονικών εργασιών και δημοσιεύσεων, διεθνών και στη χώρα μας, επισημαίνει τις εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις από τη μακροπρόθεσμη έκθεση στο μόλυβδο ιδιαίτερα δε στα μικρά παιδιά και στις εγκύους. Σύμφωνα, επίσης, με την πιο πάνω ανακοίνωση του ΠΟΥ, το 2016 η έκθεση σε μόλυβδο είναι υπεύθυνη παγκοσμίως για το 63,2% των κρουσμάτων ιδιοπαθούς νοητικής καθυστέρησης (disability), για το 10,3% των ασθενειών που οφείλονται σε καρδιακή υπέρταση, για το 5,5% των ισχαιμικών επεισοδίων και για το 6,2% των εμφραγμάτων.

Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη πιο έντονες ανησυχίες δημιουργεί η πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΜΑ (27/1/21), με στοιχεία από τη σχετική έκθεση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), σύμφωνα με τα οποία: "… σε δέκα από τα δώδεκα δείγματα που ελήφθησαν στο ΚΥΤ του Μαυροβουνίου η περιεκτικότητα του εδάφους σε μόλυβδο ήταν κάτω ή ίση με 147 mg/kg", τη στιγμή που οι "προτεινόμενες οριακές τιμές στην Ελλάδα είναι 100 mg/kg για παιδικές χαρές, παιδικούς σταθμούς και σχολεία, …".

Τι να πει κανείς για τα 1.000 βρέφη και νήπια, για τις πάνω από 100 εγκύους του ΚΥΤ, που είναι εκτεθειμένα (-ες) 24 ώρες το 24ωρο σε αερομεταφερόμενα σωματίδια μολύβδου, που (ι) εκπέμπονται από έκταση εδάφους δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή μιας παιδικής χαράς ή ενός παιδικού σταθμού ή ενός προαυλίου σχολείου και μάλιστα (ιι) σε συγκεντρώσεις πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, και σε μια περίπτωση έως και 22 φορές υψηλότερη (2.233 mg/kg!);

Αλλά τι να πει και για τους ενήλικες εγκλωβισμένους στο ΚΥΤ όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτό, που είναι εκτεθειμένοι σε πηγές εκπομπής μολύβδου από ένα ρυπασμένο έδαφος με συγκεντρώσεις μολύβδου έως και 110 φορές υψηλότερες από αυτές του φυσικού εδάφους (20 mg/kg);

Ύστερα από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι οι "εξηγήσεις" του Υπουργείου, μάταια επιχειρούν να συγκαλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που σε συνέχεια των αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μετατρέψει τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου σε άθλιες κι επικίνδυνες αποθήκες ψυχών, λόγω του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, καθώς οι συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου είναι σε πλήρη ισχύ.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Να διαπιστωθεί άμεσα η υγειονομική κατάσταση όλων όσων έχουν εκτεθεί στο μόλυβδο, εργαζομένων και προσφύγων, με ιδιαίτερη έμφαση σε παιδιά και εγκύους, διενεργώντας τους απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους με κλιμάκια του Υπουργείου Υγείας και να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους τυχόν παρουσιάζουν αρνητικά ευρήματα.


Να υπάρξει άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων από το ΚΥΤ της Λέσβου τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας -στο πλαίσιο του απεγκλωβισμού τους και από τα ΚΥΤ των άλλων νησιών του Αιγαίου και του Έβρου- , ώστε να απαλλαγούν άμεσα από την έκθεσή τους στο μόλυβδο, ειδικότερα για τα παιδιά και τις εγκύους, και να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους.


Να κλείσει το ΚΥΤ της Λέσβου και όλα τα hot spot και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά.


Να εξασφαλιστούν ανοιχτοί και ανθρώπινοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα για όσο διάστημα παραμένουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα.


Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή εργασία και να ληφθούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλειά τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ενιαίο μέτωπο από μηδενική βάση» για τη νέα δομή

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα με αφορμή τη συνεδρίαση και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για τη Βάστρια
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Η δομή της Βάστριας δεν θα είναι ευρωπαϊκό έδαφος»

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό και στην οριακή απόφαση που ελήφθη υπέρ της νέας δομής, αναφέρεται η επικεφαλής της Πυξίδας, Εριφύλη Χιωτέλλη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ραντεβού στη… Βάστρια, λοιπόν!»

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης και τη νέα δομή
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Καλλιτεχνικός διαγωνισμός από την ΚΝΕ

Με θέμα τον πόλεμο, την προσφυγιά και τον ρατσισμό
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Οδηγούσαν χωρίς δίπλωμα

Συνελήφθησαν με μηχανάκι στην πλατεία Σαπφούς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αξιέπαινη η δραστηριότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου»

Με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη, συναντήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Μέχρι το καλοκαίρι η δημοπράτηση του Πολύκεντρου Μανταμάδου

Το έργο είναι προϋπολογισμού 250 χιλιάδων ευρώ - απάντηση της Δυτικής Λέσβου στη Λαϊκή Συσπείρωση Μανταμάδου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ερωτηματολόγιο για το Μεταναστευτικό

Με πρωτοβουλία του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου μετά την πρόσφατη οριακή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Εγκρίθηκαν τα πεζοπορικά μονοπάτια και το συνεδριακό κέντρο Πέτρας

Τέσσερα έργα του Δήμου Δυτικής Λέσβου θα χρηματοδοτηθούν έπειτα από αξιολόγηση της ΕΤΑΛ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Βόλτα στη Λιμνοθάλασσα τον Παρακοίλων

Με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μαρίας Κομνηνάκα, με την «ΣΥΝ‑εξέλιξη»

Στη βουλή τα προβλήματα των ανθρώπων με αυτισμό