× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το υπαίθριο μουσείο ευρημάτων 20 εκατομμυρίων ετών, έτοιμο σε λίγους μήνες!

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους: 25 χρόνια πολιτισμού, ο απολογισμός του 2020, οι δράσεις και οι στόχοι για το 2021

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 29/1/2021

Το υπαίθριο μουσείο ευρημάτων 20 εκατομμυρίων ετών, έτοιμο σε λίγους μήνες!

Τον 25ο ετήσιο απολογισμό του, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι έκανε για πρώτη φορά online, λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας. Για το 2021 οι στόχοι περιλαμβάνουν την ανάδειξη του πλήθους των ευρημάτων ώστε να είναι επισκέψιμα και η ολοκλήρωση φυσικά των σωστικών ανασκαφών. Μάλιστα στον οδικό άξονα Καλλονής Σιγρίου θα δημιουργηθεί το πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο ανοιχτό, υπαίθριο και τεράστιο μουσείων εκθεμάτων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικότερα:

Η διαδικτυακή εκδήλωση δεν ήταν κόπος για ένα Μουσείο που έχει αξιοποιήσει τις σύγχρονες τεχνολογίες. Τον πρώτο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Μουσείου, Καθηγητής Νικόλας Σουλακέλλης και το έργο που επιτελέστηκε το 2020 παρουσίασε ο διευθυντής του Μουσείου, Καθηγητής, Νικόλαος Ζούρος.

Ιδιαίτερη χρονιά το 2020, με το μουσείο να ανταποκρίνεται στις δυσκολίες και προκλήσεις λόγω covid, μέσα σε συνθήκες κρίσης, παραμένοντας φορέας έρευνας, τοπικής ανάπτυξης, έμπνευσης και πολιτισμού. Ταυτόχρονα είναι ένας φορέας ανοιχτός, με συνεργασίες στην κυριολεξία σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι έρευνες, οι ανασκαφές, οι συντηρήσεις απολιθωμάτων, ψηφιακές εκθέσεις και εκπαιδευτικές δράσεις διατήρησαν ανοιχτό το παράθυρο επικοινωνίας με μεγάλους, αλλά και με μικρούς. Το μουσείο υλοποίησε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα, ολοκληρώνοντας το 2020 την ανάδειξη και συντήρηση απολιθωμάτων στο πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, ώστε το Πάρκο να είναι έτοιμο να υποδεχτεί επισκέπτες το καλοκαίρι. Την ίδια περίοδο στο Ίδρυμα Ευγενίδου λειτουργούσε μια μεγάλη έκθεση με χιλιάδες επισκέπτες και μαθητές από όλη την Αττική.

Οι εκπαιδευτικές ψηφιακές δράσεις παρουσίασαν μεγάλη επιτυχία, απευθύνονται σε παιδιά κάθε ηλικίας. Μεγάλη απήχηση γνώρισε και η ψηφιακή έκθεση των αθέατων τεκμηρίων, μαζί με αυτή των γεωτόπων της Λέσβου. Η επίσκεψη των ιστοσελίδων του μουσείου έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Ταυτόχρονα προχωρούσε και υλοποιήθηκε η πράσινη ενεργειακή αναβάθμιση του Μουσείου σε όλες τις δραστηριότητές του και αντικαταστάθηκε όλος ο εξοπλισμός με ειδικά μηχανήματα για τη σκίαση του μουσείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις 15 Ιουνίου 2020 που άνοιξαν οι χώροι πολιτιμού πανελλαδικά, το Μουσείο δέχτηκε επισκέπτες σε όλες τις δράσεις, στο Πάρκο, τη Νησιώπη, αλλά και στις αθλητικές δραστηριότητες του Γεωπάρκου Λέσβου στην Αγιάσο, τον Λεπέτυμνο, αξιοποιώντας και τους όμορφους οικισμούς, αλλά και το γεωλογικό περιβάλλον του νησιού. Λειτούργησαν επίσης και τα θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Ο κ. Ζούρος επέμεινε στην συνεργασία του Μουσείου με το υπουργείο Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αλλά και τα Πανεπιστήμια, καθώς και σε μια σειρά φορείς αυτοδιοίκησης, στο δίκτυο των Μουσείων Λέσβου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Φυσικά έγινε αναφορά και στα ευρήματα και τις ανασκαφές που αναδεικνύουν στοιχεία 20 εκατομμυρίων ετών για τη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το 2021 οι στόχοι περιλαμβάνουν την ανάδειξη του πλήθους των ευρημάτων ώστε να είναι επισκέψιμα και η ολοκλήρωση φυσικά των σωστικών ανασκαφών. Μάλιστα στον οδικό άξονα Καλλονής Σιγρίου θα δημιουργηθεί το πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο ανοιχτό, υπαίθριο και τεράστιο μουσείων εκθεμάτων!

Θα συνεχιστούν δε οι δράσεις στο πάρκο Νησιώπης

Μπορείτε να ακούσετε όλο τον απολογισμό:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση