× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κατά της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο η Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία

Απόφαση του Τμήματος αναφορικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/1/2021

Κατά της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο η Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Κατά της δημιουργίας ειδικού αστυνομικού σώματος στο Πανεπιστήμιο τάσσεται το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με απόφαση της συνέλευσης Τμήματος.

Ειδικότερα η απόφαση του τμήματος αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πριν από δύο μήνες η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα για τη φύλαξη των ΑΕΙ και συγκεκριμένα τη συνεχή και προληπτική παρουσία ειδικού αστυνομικού σώματος, το οποίο θα αναφέρεται απευθείας στον αρχηγό της αστυνομίας, και την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα που τελούνται σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, στις 13/1/2021 κατατέθηκε προς διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: σύσταση, σε κάθε ΑΕΙ, μονάδας και επιτροπής ασφάλειας και προστασίας· εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης στις πανεπιστημιουπόλεις και στους εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ (μέσω περιμετρικής περίφραξης ασφαλείας)· σύσταση ειδικού σώματος της ΕΛ.ΑΣ. με την ονομασία «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων»· και πειθαρχικές διαδικασίες για παραπτώματα φοιτητών/ριών.

Η Συνέλευση του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θεωρεί ότι οι εν λόγω διατάξεις δεν συμβάλλουν στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αλλά αντίθετα την υπονομεύουν.

Ειδικότερα, η διαρκής παρουσία ειδικού σώματος της Αστυνομίας στις εγκαταστάσεις των Πανεπιστημίων, με αρμοδιότητες όπως περιπολίες, έλεγχος στοιχείων των εισερχομένων, άσκηση προανάκρισης κ.λπ. δεν συνάδει με τις ακαδημαϊκές λειτουργίες και προσβάλλει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ενισχύσει το υπάρχον καθεστώς φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες προστασίας ορισμένων από αυτούς, μέσω της πρόσληψης προσωπικού, το οποίο θα εκπαιδεύεται με κατάλληλο τρόπο και θα αναφέρεται στις αρχές διοίκησης των πανεπιστημίων.

Σε κάθε περίπτωση, η Συνέλευση θεωρεί ότι η πιο αποτελεσματική προστασία των πανεπιστημιακών χώρων επιτυγχάνεται μέσα από την καλλιέργεια και  ενίσχυση του αισθήματος ακαδημαϊκής κοινότητας και μέσα από τη λειτουργία των πανεπιστημιακών θεσμών.

Σε ό,τι αφορά στο «πειθαρχικό δίκαιο», η Συνέλευση αντιτίθεται σε πειθαρχικές διαδικασίες που αφορούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και καθορίζονται από την κυβέρνηση και όχι από τον εσωτερικό κανονισμό τον οποίο συντάσσει το ίδιο το πανεπιστήμιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πειθαρχικός έλεγχος της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι ευθύνη των πανεπιστημιακών αρχών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Όσον αφορά στα πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και γενικότερα σε αδικήματα που συμβαίνουν στον πανεπιστημιακό χώρο, η Συνέλευση κρίνει ότι ο έλεγχός τους καλύπτεται επαρκώς από την ισχύουσα νομοθεσία και το Σύνταγμα.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, τα μέλη της Συνέλευσης αντιτίθενται στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το νομοσχέδιο και, σε διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα, να ενισχύσει τα ΑΕΙ, ώστε να αντιμετωπίσουν τα ίδια τόσο τις ανάγκες φύλαξης των χώρων τους όσο και τον κίνδυνο υποβάθμισης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού τους έργου στις παρούσες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης και της υποχρηματοδότησης.»

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μικροί μαθητές, μεγάλα μαθήματα οδικής ασφάλειας

Η ενημερωτική πρωτοβουλία του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης ανέδειξε τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής από την προσχολική ηλικία
Μικροί μαθητές, μεγάλα μαθήματα οδικής ασφάλειας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Η ταχύτητα παραμένει ο μεγάλος κίνδυνος στους δρόμους των νησιών

758 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα τον Μάιο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας
Η ταχύτητα παραμένει ο μεγάλος κίνδυνος στους δρόμους των νησιών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Θέλουμε σωματεία αγώνα και όχι διαχείρισης»

Οι υποψήφιες της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Λέσβου Αλεξάνδρα Λύκου και Εύη Μπουτούλη ασκούν κριτική στις κυρίαρχες παρατάξεις και καλούν τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν ένα πιο διεκδικητικό συνδικαλιστικό μοντέλο για τον ΣΕΠΕ Λέσβου
«Θέλουμε σωματεία αγώνα και όχι διαχείρισης»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι φωτογραφίες που διέσωσαν τη μνήμη της Φώκαιας

112 χρόνια μετά τον διωγμό των Ελλήνων της Φώκαιας οι άγνωστες φωτογραφίες που αποτύπωσαν τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και οι προσπάθειες ανάδειξής τους από τον Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών
Οι φωτογραφίες που διέσωσαν τη μνήμη της Φώκαιας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γεωπάρκα και βιώσιμη ανάπτυξη

Στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας και Κύπρου ο Νικόλαος Ζούρος ανέδειξε τη γεωποικιλότητα ως μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης
Γεωπάρκα και βιώσιμη ανάπτυξη
ΥΓΕΙΑ

«Οι γιατροί των νησιών χρειάζονται στήριξη και όχι υποσχέσεις»

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέντζας παρουσιάζει τον απολογισμό της θητείας του, υπερασπίζεται το έργο της διοίκησης και θέτει στο επίκεντρο τις ελλείψεις προσωπικού
«Οι γιατροί των νησιών χρειάζονται στήριξη και όχι υποσχέσεις»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στις κάλπες οι δάσκαλοι της Λέσβου με 114 υποψηφίους σε πέντε παρατάξεις

Την Τρίτη 16 Ιουνίου οι εκλογές του ΣΕΠΕ Λέσβου για νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αντιπροσώπους στη ΔΟΕ και Ελεγκτική Επιτροπή
Στις κάλπες οι δάσκαλοι της Λέσβου με 114 υποψηφίους σε πέντε παρατάξεις
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλλήψεις για κοκαΐνη, κάνναβη και όπλα στη Μυτιλήνη

Τρεις υποθέσεις ναρκωτικών μέσα σε μία ημέρα απασχόλησαν τις αστυνομικές αρχές της Λέσβου. Κατασχέθηκαν κοκαΐνη, κάνναβη, ζυγαριά ακριβείας και 10 μαχαίρια
Συλλήψεις για κοκαΐνη, κάνναβη και όπλα στη Μυτιλήνη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Με επίκεντρο τον εκπαιδευτικό και το παιδί κατεβαίνει στις κάλπες η Συλλογική

Η παράταξη τονίζει την ανάγκη για έναν ανοιχτό, δημοκρατικό και διεκδικητικό σύλλογο που θα δίνει χώρο στη φωνή των εκπαιδευτικών -Αναλυτικά όλα τα ονόματα των υποψηφίων στις εκλογές του ΣΕΠΕ Λέσβου
Με επίκεντρο τον εκπαιδευτικό και το παιδί κατεβαίνει στις κάλπες η Συλλογική
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αναβιώνει ο Κλήδονας στην Αγιάσο

Φωτιές, σατιρικοί στίχοι και λαϊκό γλέντι στο Καμπούδι
Αναβιώνει ο Κλήδονας στην Αγιάσο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αιμοδοσία και μουσική ενώνουν δυνάμεις στη Μυτιλήνη

Με αφορμή την επέτειό του, ο Σύλλογος Αιμοδοτών Μυτιλήνης καλεί τους πολίτες να δώσουν αίμα και να συμμετάσχουν στην κλήρωση για τη συναυλία της Έλενας Παπαρίζου
Αιμοδοσία και μουσική ενώνουν δυνάμεις στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μια υπογραφή που χτίζει γέφυρες στο Αιγαίο

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και φορείς συμμετείχαν στην τελετή αδελφοποίησης του 9ου Δημοτικού Μυτιλήνης με σχολείο του Αϊβαλιού, στέλνοντας μήνυμα επικοινωνίας και συνεργασίας
Μια υπογραφή που χτίζει γέφυρες στο Αιγαίο