× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΚΙΝΑΛ: «Ανθρακες ο θησαυρός της κυβέρνησης των Αρίστων!»

Σχετικά με την αλλαγή χρήσης μέρους της ιστορικής έδρας του πάλαι ποτέ Υπουργείου Αιγαίου και τη μετατροπή του σε αίθουσα Εφετείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/1/2021

ΚΙΝΑΛ: «Ανθρακες ο θησαυρός της κυβέρνησης των Αρίστων!»

Σχετικά με την αλλαγή χρήσης μέρους της ιστορικής έδρας του πάλαι ποτέ Υπουργείου Αιγαίου και τη μετατροπή του σε αίθουσα Εφετείου, όπως ανέδειξε το «Ν» και καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Αιγαίου» ο τομέας Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει:

«Είναι πολύ πρόσφατες οι μνήμες όταν το 2004 η Κυβέρνηση του κου Κώστα Καραμανλή, κατήργησε ότι σημαντικό έφτιαξαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ,με την δημιουργία από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1985 του Υπουργείου Αιγαίου και την μεταφορά σ αυτό απ την Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη το 2002 καίριων αρμοδιοτήτων εφαρμογής της Νησιωτικότητας.

Αρχικά άρχισε σταδιακά  ο εκμηδενισμός των αποκεντρωμένων δράσεων του Υπουργείου Αιγαίου και η επαναφορά τους σε  υπηρεσίες Κεντρικών Υπουργείων  με κατάληξη την κατάργηση  του Υπουργείου το 2007 και  την μετατροπή του σε Γενική Γραμματεία ,κάτω από τον εκάστοτε Υπουργό της Εμπορικής Ναυτιλίας.

Κεντρικές πολιτικές με δράσεις για αποκέντρωση , Πολιτισμό, Φυσικό και Δομημένο Περιβάλλον και Ανάπτυξη, του Νησιωτικού χώρου, δεν μπήκαν ποτέ σε πρώτη προτεραιότητα. Ήδη  κι αυτή η  Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρά τις εξαγγελίες της συνεχίζει στην ίδια γραμμή και  με τις ενέργειες της αρχίζει ν αποκαλύπτει ότι επαγγέλθηκε μια εικονική πραγματικότητα.                                                           

Είναι χαρακτηριστική η έλλειψης μιας πραγματικής στρατηγικής της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για την ανάπτυξη κι επιβίωση των νησιών μας που στην αρχή εκδηλώθηκε με την μη ύπαρξη στο Κυβερνητικό σχήμα αρμόδιου υφυπουργού για το Αιγαίο και την Νησιώτικότητα. Συνεχίσθηκε με την κατάργηση του Ινστιτούτου για την Νησιωτικότητα, την υποβάθμιση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, την  μη επαναφορά του καταργημένου   μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και  την μη αποσυμφόρηση των νησιών απ τους χιλιάδες  εγκλωβισμένους ανθρώπους, ελέω πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, καθώς και  με τον σχεδιαζόμενο μόνιμο εγκλεισμό τους σε νέα ΚΥΤ «προδιαγραφών Μηταράκη» .

Και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ενεργειών που δείχνουν  να είναι προπομπός  της συρρίκνωσης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τελικά της κατάργηση της.

            Κι αυτές είναι οι ήδη ειλημμένες αποφάσεις για την   αλλαγή χρήσης μέρους   της ιστορικής έδρας του πάλαι ποτέ Υπουργείου Αιγαίου και την μετατροπή του σε αίθουσα Εφετείου.

Επιβάλλεται να παρακολουθήσουμε τι ακριβώς αναφέρει  η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ:

« Τελικά οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα, το παράνομο έγινε νόμιμο και το παράλογο λογικό! Η αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ένα μοναδικό κόσμημα μέσα σε ένα                                                 

διατηρητέο κτήριο, μετατρέπεται σε αίθουσα δικαστηρίου με τις ευλογίες της Κτηματικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και την πλήρη αδιαφορία του δικού μας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής! Η εμμονή τόσων ετών διαφόρων «παραγόντων», που κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν συντεχνιακά και άλλα συμφέροντα, απέδωσε. Μία αίθουσα πολιτισμού, μια αίθουσα που η κατασκευή της, ο εξοπλισμός και η διακόσμηση της κόστισε αρκετά χρήματα στον ελληνικό λαό, μια αίθουσα πού έχει                                                          

παραχωρηθεί αμέτρητες φορές για συνέδρια, ημερίδες, συναντήσεις και κάθε είδους πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, γίνεται Δικαστήριο!»

Προς τι λοιπόν ενεργεί έτσι η Κυβέρνηση «του Επιτελικού Κράτους και των Αρίστων;

Μήπως  προσβλέπουν σ ένα «επιτελικό κράτος» ως ένα νέο ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ  που θα σβήσει σταδιακά κάθε μορφή λειτουργικής αποκέντρωσης με αρχή την χαρακτηριστικότερη μορφή Κυβερνητικής Διοίκησης που είναι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

            Άνθρακες λοιπόν ο θησαυρός της Κυβέρνηση των «Αρίστων» όταν η αυταρχικότητα και η αγνόηση των υπαρχόντων νόμων και                                          μάλιστα για τον  πολιτισμό και το δομημένου Περιβάλλον γίνεται πρακτική Κυβερνητικών παραγόντων.

Κ ι αυτό περιγράφεται στην  συγκεκριμένη Δημόσια καταγγελία:

 «Η αλλαγή χρήσης της αίθουσας, η οποία αποτελεί τμήμα διατηρητέου κτηρίου ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, θα πρέπει να προβλέπεται από το διάταγμα χαρακτηρισμού του κτηρίου, να επιτρέπεται από το σχέδιο πόλεως, από το Γ.Π.Σ. της περιοχής, και να γίνεται μετά από την έκδοση οικοδομικής άδειας και την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων (ΣΧΟΠ, ΣΑ, ΥΠΠΟ, κ.α.). Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για αυτούς που θεωρούν ότι έχουν «και το μαχαίρι και το καρπούζι», αλλά αποτελούν σοβαρές παραβάσεις για όλους τους υπόλοιπους πολίτες!»

Κι αυτά καταγγέλλονται από ένα  σύλλογο άξιων Δημοσίων Υπαλλήλων ,που εργάσθηκαν με αυταπάρνηση   για να δημιουργήσουν εκ του μηδενός ένα δυναμικό Υπουργείο το  τότε ΑΙΓΑΙΟΥ, πολύτιμο εργαλείο για την νησιωτικότητα και σε συνέχεια να υπηρετούν  με   υπαλληλική ευσυνειδησία διαχρονικά τους νησιώτες.

            Όλοι οι κάτοικοι της Μυτιλήνης θυμούνται το πανό που δέσποζε στην είσοδο του ιστορικού κτιρίου της έδρας του Υπουργείου, επί μεγάλο διάστημα  το καλοκαίρι του 2004 και γνωστοποιούσε το απεργιακό αίτημα των υπαλλήλων « να τους δοθεί αντικείμενο για να πάψουν ν υποαπασχολούνται από την απραξία του τότε Υπουργου»!

Κύριοι της Κυβέρνησης,

            Συζητήστε τις καταγγελίες των εργαζομένων και αφουγκραστείτε την γνώμη τους που είναι και δική μας αλλά και των νησιωτών μας όπως τους έχουμε ζήσει.

  • Το αίτημα της ακύρωσης της δέσμευσης μέρους του ιστορικού κτιρίου της έδρα της Γραμματείας στην Μυτιλήνη πρέπει να γίνει αποδεκτό.
  • Η δικαιολογία ότι επειδή  αναζητείται στέγη για την λειτουργία του Εφετείου Βορείου Αιγαίου  δεσμεύεται λειτουργικό μέρος της έδρας άλλης υπηρεσίας, όπως της νευραλγικής για τα νησιά Γενικής Γραμματείας,  απαξιοί την λειτουργία μιας Κυβερνητική μηχανής.

                                                                    

            Δεν είναι δικαιολογία γι αυτό η ολιγωρία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει την Πολιτική της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου , που ήταν να δημιουργήσει το Εφετείο Βορείου Αιγαίου στην Μυτιλήνη και να προγραμματίσει και να εξασφαλίσει γρήγορα στέγη.

            Υπάρχουν  μελέτες στην ΘΕΜΙΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ που άρχισαν ν εκπονούνται το 2011 με την παρουσία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης του Χάρη Καστανίδη και του Νικου Σηφουνάκη στο ΥΠΕΚΑ ως αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού για την  Δόμηση και αφορούν την κατασκευή κτιρίου για το Εφετείο στο παλιό κτίριο στον χώρο δίπλα απ το Δικαστικό Μέγαρο.

            Υπάρχουν γρήγορες λύσεις που έχουν συζητηθεί στο παρελθόν και έχει προτείνει ο Σύλλογος επανειλημμένα χωρίς ποτέ να βρούν ανταπόκριση».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η διαχείριση της πανδημίας έχει αποτύχει δραματικά»

Δήλωση 5 πρώην Υπουργών και Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας
ΧΩΡΙΑ

Παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια για τις κοινότητες στο νέο νόμο

Σε διαβούλευση έως τις 18 Μαρτίου το Νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ψέματα καταλογίζει στον Κύτελη για τη νέα δομή η «Πυξίδα»

Ανακοίνωση της παράταξης μετά τη συνάντηση των δημάρχων με τον πρωθυπουργό
ΑΓΟΡΑ

«Τρέχουν» οι πληρωμές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

Ανοικτή θα παραμείνει η πλατφόρμα έως τις 16 Μαρτίου 2021
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένας «κομάντο» στη Διοίκηση της 98 ΑΔΤΕ

Ο Υποστράτηγος Δημήτρης Τσιπίδης νέος Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου
ΤΑΞΙΔΙΑ

Έστω και δοκιμαστικά, ξανά Μυτιλήνη– Θεσσαλονίκη 10 χρόνια μετά!

Ξεκίνησε η σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Θεσσαλονίκη με ενδιάμεσους σταθμούς νησιά του βορείου Αιγαίου και των Κυκλάδων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λεηλασία της δημοτικής περιουσίας

Λεηλατήθηκε η περιουσία της «Αιολικής» Επιχείρησης Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας του Δήμου Μυτιλήνης. Σκουπίδια ότι περίσσεψε και πληρώθηκε με τα λεφτά των πολιτών της Μυτιλήνης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα ρατσιστικά συνθήματα καλλιεργούν το μίσος στους λαούς»

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τα συνθήματα στο στρατόπεδο Μαρινέλλη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεύτερο επικίνδυνο ξέσπασμα στο στρατόπεδο Μαρινέλλη»

Δήλωση της επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου, Αγλαΐας Κυρίτση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το εθνικιστικό ντελίριο βαφτίζεται εμψύχωση ηθικού»

Δήλωση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα για το περιστατικό στο στρατόπεδο Μαρινέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ρουσφέτια συγγενών και ημετέρων καταγγέλλει ο Κατζανός

Ως συνυπεύθυνη σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης, ο πρώην αντιδήμαρχος κατονομάζει τη Δήμητρα Αλεξανδρή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παράτησαν πέτρες και υλικά στην οδό Καραντώνη

Καταγγελία κατοίκου της περιοχής για την εγκατάλειψη εδώ και 3 εβδομάδες υλικών στην άκρη του δρόμου από συνεργείο τηλεφωνικής εταιρείας και την αδιαφορία του Δήμου