× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΚΙΝΑΛ: «Ανθρακες ο θησαυρός της κυβέρνησης των Αρίστων!»

Σχετικά με την αλλαγή χρήσης μέρους της ιστορικής έδρας του πάλαι ποτέ Υπουργείου Αιγαίου και τη μετατροπή του σε αίθουσα Εφετείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/1/2021

ΚΙΝΑΛ: «Ανθρακες ο θησαυρός της κυβέρνησης των Αρίστων!»

Σχετικά με την αλλαγή χρήσης μέρους της ιστορικής έδρας του πάλαι ποτέ Υπουργείου Αιγαίου και τη μετατροπή του σε αίθουσα Εφετείου, όπως ανέδειξε το «Ν» και καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Αιγαίου» ο τομέας Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι πολύ πρόσφατες οι μνήμες όταν το 2004 η Κυβέρνηση του κου Κώστα Καραμανλή, κατήργησε ότι σημαντικό έφτιαξαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ,με την δημιουργία από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1985 του Υπουργείου Αιγαίου και την μεταφορά σ αυτό απ την Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη το 2002 καίριων αρμοδιοτήτων εφαρμογής της Νησιωτικότητας.

Αρχικά άρχισε σταδιακά  ο εκμηδενισμός των αποκεντρωμένων δράσεων του Υπουργείου Αιγαίου και η επαναφορά τους σε  υπηρεσίες Κεντρικών Υπουργείων  με κατάληξη την κατάργηση  του Υπουργείου το 2007 και  την μετατροπή του σε Γενική Γραμματεία ,κάτω από τον εκάστοτε Υπουργό της Εμπορικής Ναυτιλίας.

Κεντρικές πολιτικές με δράσεις για αποκέντρωση , Πολιτισμό, Φυσικό και Δομημένο Περιβάλλον και Ανάπτυξη, του Νησιωτικού χώρου, δεν μπήκαν ποτέ σε πρώτη προτεραιότητα. Ήδη  κι αυτή η  Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρά τις εξαγγελίες της συνεχίζει στην ίδια γραμμή και  με τις ενέργειες της αρχίζει ν αποκαλύπτει ότι επαγγέλθηκε μια εικονική πραγματικότητα.                                                           

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι χαρακτηριστική η έλλειψης μιας πραγματικής στρατηγικής της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για την ανάπτυξη κι επιβίωση των νησιών μας που στην αρχή εκδηλώθηκε με την μη ύπαρξη στο Κυβερνητικό σχήμα αρμόδιου υφυπουργού για το Αιγαίο και την Νησιώτικότητα. Συνεχίσθηκε με την κατάργηση του Ινστιτούτου για την Νησιωτικότητα, την υποβάθμιση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, την  μη επαναφορά του καταργημένου   μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και  την μη αποσυμφόρηση των νησιών απ τους χιλιάδες  εγκλωβισμένους ανθρώπους, ελέω πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, καθώς και  με τον σχεδιαζόμενο μόνιμο εγκλεισμό τους σε νέα ΚΥΤ «προδιαγραφών Μηταράκη» .

Και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ενεργειών που δείχνουν  να είναι προπομπός  της συρρίκνωσης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τελικά της κατάργηση της.

            Κι αυτές είναι οι ήδη ειλημμένες αποφάσεις για την   αλλαγή χρήσης μέρους   της ιστορικής έδρας του πάλαι ποτέ Υπουργείου Αιγαίου και την μετατροπή του σε αίθουσα Εφετείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιβάλλεται να παρακολουθήσουμε τι ακριβώς αναφέρει  η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ:

« Τελικά οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα, το παράνομο έγινε νόμιμο και το παράλογο λογικό! Η αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ένα μοναδικό κόσμημα μέσα σε ένα                                                 

διατηρητέο κτήριο, μετατρέπεται σε αίθουσα δικαστηρίου με τις ευλογίες της Κτηματικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και την πλήρη αδιαφορία του δικού μας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής! Η εμμονή τόσων ετών διαφόρων «παραγόντων», που κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν συντεχνιακά και άλλα συμφέροντα, απέδωσε. Μία αίθουσα πολιτισμού, μια αίθουσα που η κατασκευή της, ο εξοπλισμός και η διακόσμηση της κόστισε αρκετά χρήματα στον ελληνικό λαό, μια αίθουσα πού έχει                                                          

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

παραχωρηθεί αμέτρητες φορές για συνέδρια, ημερίδες, συναντήσεις και κάθε είδους πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, γίνεται Δικαστήριο!»

Προς τι λοιπόν ενεργεί έτσι η Κυβέρνηση «του Επιτελικού Κράτους και των Αρίστων;

Μήπως  προσβλέπουν σ ένα «επιτελικό κράτος» ως ένα νέο ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ  που θα σβήσει σταδιακά κάθε μορφή λειτουργικής αποκέντρωσης με αρχή την χαρακτηριστικότερη μορφή Κυβερνητικής Διοίκησης που είναι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

            Άνθρακες λοιπόν ο θησαυρός της Κυβέρνηση των «Αρίστων» όταν η αυταρχικότητα και η αγνόηση των υπαρχόντων νόμων και                                          μάλιστα για τον  πολιτισμό και το δομημένου Περιβάλλον γίνεται πρακτική Κυβερνητικών παραγόντων.

Κ ι αυτό περιγράφεται στην  συγκεκριμένη Δημόσια καταγγελία:

 «Η αλλαγή χρήσης της αίθουσας, η οποία αποτελεί τμήμα διατηρητέου κτηρίου ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, θα πρέπει να προβλέπεται από το διάταγμα χαρακτηρισμού του κτηρίου, να επιτρέπεται από το σχέδιο πόλεως, από το Γ.Π.Σ. της περιοχής, και να γίνεται μετά από την έκδοση οικοδομικής άδειας και την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων (ΣΧΟΠ, ΣΑ, ΥΠΠΟ, κ.α.). Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για αυτούς που θεωρούν ότι έχουν «και το μαχαίρι και το καρπούζι», αλλά αποτελούν σοβαρές παραβάσεις για όλους τους υπόλοιπους πολίτες!»

Κι αυτά καταγγέλλονται από ένα  σύλλογο άξιων Δημοσίων Υπαλλήλων ,που εργάσθηκαν με αυταπάρνηση   για να δημιουργήσουν εκ του μηδενός ένα δυναμικό Υπουργείο το  τότε ΑΙΓΑΙΟΥ, πολύτιμο εργαλείο για την νησιωτικότητα και σε συνέχεια να υπηρετούν  με   υπαλληλική ευσυνειδησία διαχρονικά τους νησιώτες.

            Όλοι οι κάτοικοι της Μυτιλήνης θυμούνται το πανό που δέσποζε στην είσοδο του ιστορικού κτιρίου της έδρας του Υπουργείου, επί μεγάλο διάστημα  το καλοκαίρι του 2004 και γνωστοποιούσε το απεργιακό αίτημα των υπαλλήλων « να τους δοθεί αντικείμενο για να πάψουν ν υποαπασχολούνται από την απραξία του τότε Υπουργου»!

Κύριοι της Κυβέρνησης,

            Συζητήστε τις καταγγελίες των εργαζομένων και αφουγκραστείτε την γνώμη τους που είναι και δική μας αλλά και των νησιωτών μας όπως τους έχουμε ζήσει.

  • Το αίτημα της ακύρωσης της δέσμευσης μέρους του ιστορικού κτιρίου της έδρα της Γραμματείας στην Μυτιλήνη πρέπει να γίνει αποδεκτό.
  • Η δικαιολογία ότι επειδή  αναζητείται στέγη για την λειτουργία του Εφετείου Βορείου Αιγαίου  δεσμεύεται λειτουργικό μέρος της έδρας άλλης υπηρεσίας, όπως της νευραλγικής για τα νησιά Γενικής Γραμματείας,  απαξιοί την λειτουργία μιας Κυβερνητική μηχανής.

                                                                    

            Δεν είναι δικαιολογία γι αυτό η ολιγωρία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει την Πολιτική της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου , που ήταν να δημιουργήσει το Εφετείο Βορείου Αιγαίου στην Μυτιλήνη και να προγραμματίσει και να εξασφαλίσει γρήγορα στέγη.

            Υπάρχουν  μελέτες στην ΘΕΜΙΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ που άρχισαν ν εκπονούνται το 2011 με την παρουσία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης του Χάρη Καστανίδη και του Νικου Σηφουνάκη στο ΥΠΕΚΑ ως αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού για την  Δόμηση και αφορούν την κατασκευή κτιρίου για το Εφετείο στο παλιό κτίριο στον χώρο δίπλα απ το Δικαστικό Μέγαρο.

            Υπάρχουν γρήγορες λύσεις που έχουν συζητηθεί στο παρελθόν και έχει προτείνει ο Σύλλογος επανειλημμένα χωρίς ποτέ να βρούν ανταπόκριση».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ