× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα δεδομένα στη διαχείριση του Μεταναστευτικού στη Χίο

Κοινή δήλωση των αντιπεριφειαρχών Χίου για την απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου. Ζητούν την αποσυμφόρηση του νησιού και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/1/2021

Νέα δεδομένα στη διαχείριση του Μεταναστευτικού στη Χίο

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες της Χίου, Στέλιος Καμπούρης, Παντελής Μπουγδάνος, Νίκος Νύκτας και Παντελής Βρουλής, στο πλαίσιο της οποίας καλούν τον συμπατριώτης τους Υπουργό Μετανάσετυσης Νότη Μηταράκη,  να παραμείνει πιστός στις δεσμεύσεις του για κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ. και άμεση αποσυμφόρηση της του νησιού, αποσύροντας οποιονδήποτε σχεδιασμό για δημιουργία νέας δομής. Στην ανακοίνωση αναφέρουν μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Την ευκαιρία να μετουσιώσει σε πράξη τις προσωπικές του δεσμεύσεις για αποδέσμευση της ΒΙΑΛ, του Χαλκειούς και των Καμποχώρων από το βραχνά του μεταναστευτικού παρέχει στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου. Η ικανότητα της χώρας, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης, να φυλάσσει με την ίδια αποτελεσματικότητα και τα θαλάσσια σύνορα της, σε συνδυασμό με τη διαβεβαίωση του κ. Μηταράκη πως μέχρι το Πάσχα θα επιτύχει την πλήρη αποσυμφόρηση του νησιού, δημιουργούν νέα δεδομένα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στο Αιγαίο και δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να γεφυρώσει το χάσμα εμπιστοσύνης που τη χωρίζει από τις επιβαρυμένες νησιωτικές κοινωνίες.

Με αποβεβαρημένη τη Χίο και συνέχιση της επιτυχημένης φύλαξης των θαλασσίων συνόρων απομακρύνεται οριστικά η ανάγκη δημιουργίας υπερδομών στα νησιά και μια μικρή, διαχειρίσιμη δομή καταγραφής και ταυτοποίησης καλύπτει πια τις ανάγκες που τυχόν παρουσιαστούν. Η Χίος έτσι ξεφεύγει από το φαύλο κύκλο της στασιμότητας, υποχρεωμένη να ρυθμίζει τις προτεραιότητες της από την κατά περίοδο εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών, η κοινωνική ηρεμία αποκαθίσταται και ο τόπος μας απερίσπαστα μπορεί να σχεδιάσει το αύριο του.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να μην εφεσιβάλει την απόφαση του Πρωτοδικείου για τη ΒΙΑΛ, αποδεικνύοντας έμπρακτα και το σεβασμό στην ετυμηγορία της Δικαιοσύνης και την αληθινή βούληση του να τελειώσει το μαρτύριο του Χαλκειούς. Να  υλοποιήσει τη δέσμευση του για πλήρη αποσυμφόρηση, να αποσύρει, ως μη πλέον απαραίτητο, την αναζήτηση χώρου για την δημιουργία νέας υπερδομής μόνιμης εγκατάστασης μεταναστών, δημιουργώντας εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από τις συνθήκες αποκλειστικά και εκτός κατοικημένης περιοχής και λαμβάνοντας υπόψη την γνώμη της Χίου περιορισμένου κατάλληλου χώρου καταγραφής και ταυτοποίησης.

Ο σεβασμός στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και της βούλησης των τοπικών κοινωνιών και πρωτίστως η έγνοια διαφύλαξης των εθνικών συμφερόντων στην ευαίσθητη ζώνη της παραμεθορίου παρέχουν στην κυβέρνηση και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τη χρυσή ευκαιρία να κλείσει το συντομότερο δυνατόν τη ΒΙΑΛ και το ανοιχτό μέτωπο με την κοινωνία του νησιού», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες της Χίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενίσχυσαν το Μαγειρείο των Μυστεγνών

Πρωτοβουλία αγάπης από το Τοπικό Τμήμα Μυτιλήνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός ξέχασε τις αναπληρώτριες‑μητέρες

Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Λέσβου ζητά να δοθεί 9μηνη άδεια μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Λιθοτριψία και για τα νεφρά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Για τη ρύθμιση βηματοδοτών, τις προσλήψεις, τις εξορμήσεις για τεστ ΠΑΠ, απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία, μιλήσαμε με τον πρόεδρο και διοικητή, Γιώργο Καμπούρη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι ναύτες την Πρωτομαγιά

Η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών ) ανακοίνωσε την συμμετοχή της στην απεργία της Πρωτομαγιάς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στην ανακοίνωση του τονίζει πως η 1η Μάη είναι η ημέρα που οι εργάτες σηκώνουν ψηλά τις γροθιές τους και ενώνουν τις φωνές τους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Ισπανία το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου