× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αμεσα να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από τα νησιά!»

Καταγγελία των «Οικολόγων Πράσινων» κατά της κυβέρνησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/1/2021

«Αμεσα να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από τα νησιά!»
' χρόνος ανάγνωσης

Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» καλούν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά επισημαίνοντας ότι στο νέο Καρα Τεπέ, «στη Μορια-2, φιλοξενούνται περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, εκ των οποίων πάνω από 1.800 είναι παιδιά, ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, ενώ την ίδια ώρα λίγα μέτρα μακριά υπάρχουν κενές θέσεις διαβίωσης σε αξιοπρεπείς συνθήκες στην παλιά πρότυπη δομή του Καρά Τεπέ που είναι εν λειτουργία, την οποία όμως η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει μέχρι το τέλος του Φλεβάρη!»

Αναλυτικά αναφέρουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Kυβέρνηση Μητσοτάκη και η Διοίκηση Μηταράκη - Χρυσοχοΐδη επιμένουν στην πολιτική τους για την εξαθλίωση προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται στα νησιά κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Την ίδια ώρα οι νησιωτικές κοινωνίες αισθάνονται για μια ακόμη φορά εξαπατημένες βλέποντας την πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει τα νησιά αποθήκες ψυχών, ευρωπαϊκά Γκουαντανάμο, αντίθετα με τις προεκλογικές εξαγγελίες για την κατάργηση των χώρων κράτησης στα νησιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα επικρατούν πολικές θερμοκρασίες στα νησιά και το χιόνι δεν «σκέπασε» τις άθλιες συνθήκες και τις λάσπες των κέντρων κράτησης.

Στο νέο Καρα Τεπέ, στη Μορια-2, φιλοξενούνται περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, εκ των οποίων πάνω από 1.800 είναι παιδιά, ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, ενώ την ίδια ώρα λίγα μέτρα μακριά υπάρχουν κενές θέσεις διαβίωσης σε αξιοπρεπείς συνθήκες στην παλιά πρότυπη δομή του Καρά Τεπέ που είναι εν λειτουργία, την οποία όμως η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει μέχρι το τέλος του Φλεβάρη!

Στη Σάμο, σε ένα κέντρο για 650 άτομα φιλοξενούνται 3.500 άνθρωποι σε τραγικές συνθήκες, ενώ το νέο κέντρο υποδοχής που θα μπορούσε σε έχει ολοκληρωθεί για να φιλοξενήσει κάποιους από αυτούς σε καλύτερες συνθήκες ακόμα δεν έχει παραδοθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Χίο δεν υπάρχει καμία πρόοδος στον σχεδιασμό. Το Υπουργείο προωθεί τη δημιουργία προτεινόμενου χώρου στο βουνό Αίπος, όπου αυτή τη στιγμή επικρατούν συνθήκες απόλυτου ψύχους. Αυτό από μόνο του μας προϊδεάζει ότι οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι δυσμενείς για τους 2.600 πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στο νέο ΚΥΤ, όποτε αυτό κατασκευαστεί.

Είναι προφανές ότι η Eλληνική Kυβέρνηση έχει υιοθετήσει την πιο σκληρή αποτρεπτική πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα, αφενός διατηρώντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης αφετέρου δε προωθώντας βίαιες αποτροπές/επαναπροωθήσεις όπως καταγγέλλεται από δεκάδες δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, με την κάλυψη μάλιστα της FRONTEX, θέμα που απασχολεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένονται κυρώσεις.

Η Ελληνική Κυβέρνηση καταπατά βασικές αρχές του Διεθνούς δικαίου, τις οποίες, όμως, επικαλείται κάθε φορά για τα εθνικά μας θέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, ανακουφίζοντας την κατάσταση εκεί.

Θα πρέπει να αλλάξει πλεύση, να σεβαστεί τις κοινωνίες των νησιών μας, και να εναρμονιστεί με το διεθνές δίκαιο, αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με πνεύμα που αρμόζει σε μία χώρα που σέβεται και τηρεί τις αρχές του ανθρωπισμού.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Από την ανωνυμία στη μνήμη

Ένα βήμα ανθρωπισμού στη Λέσβο ώστε οι άγνωστοι νεκροί πρόσφυγες των ναυαγίων να βρουν ταυτότητα και οι συγγενείς τους δικαίωση -Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για την υπογραφή μνημονιου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης
Από την ανωνυμία στη μνήμη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ο Δήμος Μυτιλήνης θέλει σχέδιο και όχι διαχείριση της μέρας»

Τι είπε ο Πανάγος Κουφέλος για τις πέργκολες, το έργο της προκυμαίας, τις παιδικές χαρές, την καθαριότητα, τη στρατηγική τουρισμού και τη νέα δομή του ΦΟΔΣΑ Βορείου Αιγαίου
«Ο Δήμος Μυτιλήνης θέλει σχέδιο και όχι διαχείριση της μέρας»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου τίμησε τον κοινωνικό ρόλο του Ταχυδρομείου

Η κοπή της πίτας της ΦΕΛ συνδυάστηκε με γενική συνέλευση και την εκλογή νέου Δ.Σ.
Η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου τίμησε τον κοινωνικό ρόλο του Ταχυδρομείου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ένας χαρταετός για την ειρήνη

Την Καθαρά Δευτέρα στις 23 Φεβρουαρίου στο Επάνω Κάστρο και ώρα 11:00 το πρωί
Ένας χαρταετός για την ειρήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ελλάδα 2030», Ο ΚΟΣΜΟΣ ανοίγει τον διάλογο για την Υγεία

Το πολιτικό κίνημα «Κόσμος- πράσινη συμφωνία», διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα μέσω της πλατφόρμας Zoom.
«Ελλάδα 2030», Ο ΚΟΣΜΟΣ ανοίγει τον διάλογο για την Υγεία
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αιχμές από την Νέα Αριστερά για το πολύνεκρο ναυάγιο της Χίου

Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται μια πολιτική που έχει ήδη καταδικαστεί
Αιχμές από την Νέα Αριστερά για το πολύνεκρο ναυάγιο της Χίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θυελλώδεις άνεμοι και την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στο Βόρειο Αιγαίο

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
Θυελλώδεις άνεμοι και την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στο Βόρειο Αιγαίο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λειτουργούν κανονικά τα φανάρια στο γήπεδο της Μυτιλήνης

Αποκαταστάθηκε η βλάβη σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδια υπηρεσίας
Λειτουργούν κανονικά τα φανάρια στο γήπεδο της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Βούλα Πατουλίδου, στον Αγιο Θεόδωρο στην Παγανή

Η Ολυμπιονίκης και πρώην αντιπεριφερειάρχης παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία και η παρουσία της αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τους πιστούς και τους Ιερείς
Η Βούλα Πατουλίδου, στον Αγιο Θεόδωρο στην Παγανή
ΧΩΡΙΑ

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης το Πλωμάρι με τη σφραγίδα της Περιφέρειας

Έργα 18.000.000 ευρώ, νέοι δρόμοι, ενίσχυση υποδομών και εξωστρέφεια διαμορφώνουν ένα ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα -Συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, συνεργατών του αλλά και φορέων του Πλωμαρίου
Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης το Πλωμάρι με τη σφραγίδα της Περιφέρειας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σεπτέμβρη ολοκληρώνονται τα ιαματικά της Θερμής

Παράλληλα τρέχει ο διαγωνισμός για την μίσθωση των εγκαταστάσεων από ιδιώτη
Το Σεπτέμβρη ολοκληρώνονται τα ιαματικά της Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Επικοινωνιακά τεχνάσματα πίσω από τις ανακοινώσεις για την εστίαση»

Σφοδρή κριτική της παράταξης Κουφέλου στη δημοτική αρχή για καθυστερήσεις και αδιαφάνεια στο σχέδιο στήριξης της εστίασης
«Επικοινωνιακά τεχνάσματα πίσω από τις ανακοινώσεις για την εστίαση»