× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Κραυγαλέες αστοχίες στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Επιστολή από το Οικονομικό Επιμελητήριο στο νέο Υπουργό Περιβάλλοντος Κωνσταντίνο Σκρέκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/1/2021

«Κραυγαλέες αστοχίες στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωνσταντίνο Σκρέκα, απέστειλε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Παναγιώτης Βαρούτης για το ζήτημα του Προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ. Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων:           

  «Το Π.Τ. Αν. Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου θεωρεί υποχρέωσή του να  καταθέσει τις απόψεις του στο πλαίσιο των έντονων  αντιδράσεων  που  έχουν  προκαλέσει  οι κραυγαλέες αστοχίες του  δημοφιλούς  Προγράμματος  «Εξοικονομώ –Αυτονομώ ».

    Παρά την τεχνική φύση του Προγράμματος  θεωρούμε ότι  η μεγάλη οικονομική του σημασία τόσο  για τα νοικοκυριά  όσο και για τη χώρα  συνολικά  αλλά και η συμμετοχή μεγάλου αριθμού επαγγελματιών-μελών  του Επιμελητηρίου μας στη διαχείριση των  αιτήσεων  υπαγωγής  δικαιολογεί την διατύπωση  των προβληματισμών και των προτάσεων μας .

    Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει  την μεγάλη χρησιμότητα του Προγράμματος αφού η σωστή εφαρμογή του μπορεί με ασφαλή  τρόπο να οδηγήσει τόσο  σε εξοικονόμηση εθνικών πόρων όσο και σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού.  Δυστυχώς με το υπάρχον εδώ και μια δεκαετία σύστημα  υποδοχής των  αιτήσεων  υπαγωγής αντί να  προκρίνονται οι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά  αποτελεσματικότερες προτάσεις  επιβραβεύονται όσοι επικρατήσουν σε ένα εξοντωτικό αγώνα ταχύτητας  πληκτρολόγησης με νικητή αυτόν που θα κάνει τα περισσότερα κλικ στο ίδιο χρονικό διάστημα. Παρενθετικά μπορεί να διερωτηθεί κανείς  αν μια δημόσια κλήρωση των δικαιούχων δεν θα ήταν απείρως δικαιότερη.

    Προφανώς το ζητούμενο δεν θα έπρεπε  να είναι η ταχύτητα  υποβολής των αιτήσεων  αλλά η εξυπηρέτηση των πολιτών και η άμεση ενεργειακή  αναβάθμιση των  κατοικιών.

    Εκτιμώντας τη σημαντικότητα του Προγράμματος  και ύστερα από τη γενική διαπίστωση  των ανεπαρκειών  στην εφαρμογή του είναι  φανερό ότι απαιτείται  μια συνολική επαναξιολόγηση  του  και η εφαρμογή  αντικειμενικών περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων  στην επιλογή των δικαιούχων. Τα κριτήρια αυτά να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση πράγμα που θα  συντελέσει  τόσο  στην ανάδειξη   χρήσιμων υποδείξεων όσο  και στην γενικότερη αποδοχή τους,

     Προφανώς  τα κριτήρια θα πρέπει να ενισχύουν τις πιθανότητες  επιλογής  των οικονομικά ασθενέστερων αλλά και να δίνουν προτεραιότητα στα χαμηλότερης ποιότητας  κτίρια πράγμα εξάλλου που είναι και το κύριο ζητούμενο του Προγράμματος.

     Εξυπακούεται ότι η αντικειμενοποίηση του συστήματος θα πρέπει να ακολουθηθεί από την υποδοχή,  βαθμολόγηση  και κατάταξη όλων  των αιτήσεων  που πληρούν τις  προδιαγραφές η δε υπαγωγή θα γίνεται αυτομάτως από το σύστημα  μα βάση  τη σειρά  κατάταξης  τους. Η  εισαγωγή των αιτήσεων στην σχετική πλατφόρμα εννοείται ότι θα γίνεται σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

     Ακόμη προτείνουμε;

-          Δειγματοληπτικό έλεγχο , με τυχαία επιλογή, σε ποσοστό αιτήσεων , για την ορθή ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων.

-          Διασφάλιση απόλυτης διαφάνειας σε όλα τα στάδια επεξεργασίας των αιτήσεων υπαγωγής  

-          Τη διεύρυνση των προτεινόμενων παρεμβάσεων ώστε να συμπεριληφθούν  εργασίες αντισεισμικής θωράκισης  και κτιριακές ενισχύσεις   όπως προτείνει και το ΤΕΕ στην πρόσφατη ηχηρή παρέμβασή του για το ίδιο θέμα.

 

Καταλήγοντας θα θέλαμε  ως Περιφερειακό Τμήμα  Αν. Αιγαίου να ζητήσουμε  τη δίκαιη κατανομή των κονδυλίων του Προγράμματος γιατί δεν μπορεί να γίνει εύκολα  κατανοητό  με πιο κριτήριο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χρηματοδοτείται με  13.910.000 ευρώ  και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το σχεδόν διπλάσιο ποσό των 24.460.000 ευρώ», καταλήγει στην επιστολή  του το Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Μπαρούτης.

  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεύτερο επικίνδυνο ξέσπασμα στο στρατόπεδο Μαρινέλλη»

Δήλωση της επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου, Αγλαΐας Κυρίτση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το εθνικιστικό ντελίριο βαφτίζεται εμψύχωση ηθικού»

Δήλωση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα για το περιστατικό στο στρατόπεδο Μαρινέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ρουσφέτια συγγενών και ημετέρων καταγγέλλει ο Κατζανός

Ως συνυπεύθυνη σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης, ο πρώην αντιδήμαρχος κατονομάζει τη Δήμητρα Αλεξανδρή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παράτησαν πέτρες και υλικά στην οδό Καραντώνη

Καταγγελία κατοίκου της περιοχής για την εγκατάλειψη εδώ και 3 εβδομάδες υλικών στην άκρη του δρόμου από συνεργείο τηλεφωνικής εταιρείας και την αδιαφορία του Δήμου
ΑΓΟΡΑ

Επί τάπητος τα μέτρα του λοκντάουν με τους καταστηματάρχες

Συνάντηση Αστυνομίας και Εμπορικού Συλλόγου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έσβησαν τη φωτιά στη Χρυσομαλλούσα

Μικρή εστία σε κάδο κινητοποίησε την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

90.000 ευρώ για την υποστύλωση του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Μόριας

Χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την άμεση υποστύλωση του μνημείου ώστε να αποφευχθεί πιθανή κατάρρευση του
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Πήρε εξιτήριο και τον παράτησαν στο κέντρο της Αγιάσου

Ηλικιωμένο που είχε νοσηλευτεί με κορονοϊό στο Νοσοκομείο παράτησε ο ΕΟΔΥ στη μέση του χωριού, μακριά από το σπίτι του. Σοβαρές καταγγελίες από την Πρόεδρο της Κοινότητας Διαμάντω Ρουγκέλλη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Να μεταφερθούν όλοι σε δομή 3.000 ατόμων»

Τι λέει ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας, και όμορων Κοινοτήτων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Η φασιστική κατήχηση καλλιεργεί το μίσος»

Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου για περιστατικό σε στρατόπεδο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση για τη μέρα της Γυναίκας

Online συζήτηση από το ΚΚΕ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκπαίδευση και ένταξη για παιδιά προσφύγων και μεταναστών

Διαδικτυακή Εκδήλωση με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία , The Left Κώστα Αρβανίτη