× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Όχι επιμορφώσεις εκτός ωραρίου»

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ ύστερα από διαμαρτυρίες καθηγητών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/1/2021

«Όχι επιμορφώσεις εκτός ωραρίου»

Το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Λέσβου, ύστερα από διαμαρτυρίες συναδέλφων – μελών του Σωματείου καταγγέλλει τις επιμορφώσεις εκπαιδευτικών εκτός διδακτικού ωραρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ΠΕΚΕΣ (Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού), Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, αλλά και η ίδια η Διεύθυνση Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Λέσβου, να προβαίνουν στη διοργάνωση σεμιναρίων επιμορφωτικού χαρακτήρα για τους εκπαιδευτικούς της περιφέρειάς τους εκτός διδακτικού ωραρίου -ή ακόμα και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων- με προαιρετική τη συμμετοχή των συναδέλφων σε αυτά. Έχουμε φτάσει στο σημείο ακόμα και οι Συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων συχνά να ορίζονται εκτός εργασιακού ωραρίου, απογεύματα ακόμα και Σαββατοκύριακα.

Οι εκπαιδευτικοί είναι λειτουργοί και βασικό δικαίωμά τους –και ταυτόχρονα υποχρέωση του κράτους-εργοδότη- είναι η παιδαγωγική τους θωράκιση. Είναι όμως και εργαζόμενοι και η τήρηση του ωραρίου τους είναι επίσης θεμελιώδες εργασιακό δικαίωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H προαιρετική συμμετοχή σε τέτοιου είδους επιμορφωτικά σεμινάρια είναι ουσιαστικός αποκλεισμός από αυτά όλων των εκπαιδευτικών που δεν δύνανται –η/και δεν διατίθενται- να συμμετέχουν απογεύματα, Σαββατοκύριακα ή με κάθε τρόπο εκτός εργασιακού ωραρίου σε περαιτέρω υπηρεσιακές υποχρεώσεις. Με αυτόν τον τρόπο καλούνται οι εκπαιδευτικοί να θυσιάσουν ελεύθερο χρόνο, οικογενειακές κλπ υποχρεώσεις για να επιμορφωθούν, συνθήκη που εκ των πραγμάτων αναιρεί την πάγια διεκδίκηση του κλάδου για συνεχή και καθολική παροχή επιμόρφωσης, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στη βάση της υποχρεωτικότητας και με την προϋπόθεση της απαλλαγής από τα διδακτικά αντικείμενα και εντός διδακτικού – εργασιακού ωραρίου.

Στη βάση αυτή θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες από την πλευρά των Συντονιστών Σχολικής Εκπαίδευσης αλλά και στελεχών της εκπαίδευσης θέτουν τις βάσεις για την αποδοχή της επικείμενης «αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών και της κατηγοριοποίησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων σε πρόθυμους και μη να την αποδεχθούν. Ιδιαίτερα αν αρχίσει να εδραιώνεται η λογική του κυνηγιού των ατομικών προσόντων με την πρόσκληση βεβαιώσεων για κάθε είδους σεμινάρια ενόψει της νομοθέτησης της «αξιολόγησης» τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν την κατεξοχήν εξυπηρέτησής της (της παραπάνω λογικής).

Καλούμε τις/τους συναδέλφους να απορρίψουν τέτοιου είδους λογικές και τους ΣΕΕ αλλά και τα στελέχη της εκπαίδευσης να μη συμβάλλουν με τέτοιου είδους ενέργειες στην εδραίωση των αντιλαϊκών – αντιεκπαιδευτικών πολιτικών κυβέρνησης και ΥΠΑΙΘ».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου