× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Όχι αστυνομία στα πανεπιστήμια»

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/1/2021

«Όχι αστυνομία στα πανεπιστήμια»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η ΠΟΑΣΥ σε ανακοίνωσή της εκφράζει «την κάθετη αντίθεσή της στον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο φαινόμενο υπαρκτών σοβαρών και επικίνδυνων παραβατικών συμπεριφορών εντός των πανεπιστημιακών σχολών και των εγκαταστάσεών τους σε όλη τη χώρα». 

«Ούτε να υπάγεται στην ΕΛΑΣ, ούτε να στελεχώνεται από αυτήν»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ομοσπονδία των αστυνομικών σημειώνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει το σώμα «φύλαξης» να υπάγεται στην ΕΛΑΣ ή να στελεχώνεται από αστυνομικούς: «Πρόταση και θέση της Ομοσπονδίας ήταν και είναι ότι η προβλεπόμενη από το υπό διαβούλευση Άρθρο 13, «Σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», δεν πρέπει να σχετίζεται καθ' οιονδήποτε τρόπο με τα ισχύοντα για τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, πολύ περισσότερο δε, η νέα αυτή Υπηρεσία, δεν πρέπει να υπάγεται σε αυτήν ούτε να στελεχώνεται από αστυνομικούς».Το νέο σώμα φύλαξης «πρέπει εξ ολοκλήρου να χρηματοδοτείται, να καθοδηγείται και να ελέγχεται από τους πανεπιστημιακούς φορείς και τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες πρέπει να έχουν την ευθύνη για τη δράση της, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από το «αυτοδιοίκητο» - ειδικό καθεστώς λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας», τονίζει η ΠΟΑΣΥ, επισημαίνοντας:

«Τα δε στελέχη της, δεν πρέπει να οπλοφορούν ούτε με τη δράση τους να δημιουργούν ψευδεπίγραφη εικόνα αστυνομικής λειτουργίας και σύγχυση στον πολίτη όσον αφορά στις κύριες αρμοδιότητες και στην αποστολή αφενός της Ελληνικής Αστυνομίας και αφετέρου των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και η ΠΟΑΣΥ επισημαίνει:

«Όπως εισάγεται η λειτουργία των νέων αυτών Ομάδων, με αποσπασμένους αξιωματικούς και νεοπροσλαμβανόμενο ένστολο αστυνομικό προσωπικό ειδικής κατηγορίας, και μάλιστα με δυνατότητα προανακριτικών καθηκόντων και κέντρα επιχειρήσεων εντός των πανεπιστημίων, θεσπίζεται για πρώτη φορά ένα νέο «πρότυπο» είδος αστυνομικού τμήματος εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

Η ΠΟΑΣΥ, δε, συμπληρώνει: «Έτσι, δημιουργείται ένα άνευ προηγουμένου κακό παράδειγμα επανάληψης στο μέλλον όμοιων σχημάτων για άλλες πιθανές εστίες παραβατικότητας (π.χ. συγκοινωνίες κ.λπ.), που θα στηρίζουν τη λειτουργία τους σε «βοηθητικό προσωπικό» περιορισμένης εκπαίδευσης και μειωμένων αποδοχών, μακριά και πέρα από το επαγγελματικό στάτους της Ελληνικής Αστυνομίας και των στελεχών της».Η ΠΟΑΣΥ, με το δικό της σκεπτικό, έρχεται έτσι να προστεθεί στις δεκάδες φωνές από την πανεπιστημιακή κοινότητα, κι όχι μόνο, που θεωρούν απαράδεκτο το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ:

Η Ομοσπονδία μας, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε στις 12 Ιανουαρίου 2021, εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της στον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο φαινόμενο υπαρκτών σοβαρών και επικίνδυνων παραβατικών συμπεριφορών εντός των πανεπιστημιακών σχολών και των εγκαταστάσεών τους σε όλη τη χώρα.

Πρόταση και θέση της Ομοσπονδίας ήταν και είναι ότι η προβλεπόμενη από το υπό διαβούλευση Άρθρο 13, «Σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», δεν πρέπει να σχετίζεται καθ' οιονδήποτε τρόπο με τα ισχύοντα για τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, πολύ περισσότερο δε, η νέα αυτή Υπηρεσία, δεν πρέπει να υπάγεται σε αυτήν ούτε να στελεχώνεται από αστυνομικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρέπει εξ ολοκλήρου να χρηματοδοτείται, να καθοδηγείται και να ελέγχεται από τους πανεπιστημιακούς φορείς και τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες πρέπει να έχουν την ευθύνη για τη δράση της, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από το «αυτοδιοίκητο» - ειδικό καθεστώς λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας. Τα δε στελέχη της, δεν πρέπει να οπλοφορούν ούτε με τη δράση τους να δημιουργούν ψευδεπίγραφη εικόνα αστυνομικής λειτουργίας και σύγχυση στον πολίτη όσον αφορά στις κύριες αρμοδιότητες και στην αποστολή αφενός της Ελληνικής Αστυνομίας και αφετέρου των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Όπως εισάγεται η λειτουργία των νέων αυτών Ομάδων, με αποσπασμένους αξιωματικούς και νεοπροσλαμβανόμενο ένστολο αστυνομικό προσωπικό ειδικής κατηγορίας, και μάλιστα με δυνατότητα προανακριτικών καθηκόντων και κέντρα επιχειρήσεων εντός των πανεπιστημίων, θεσπίζεται για πρώτη φορά ένα νέο «πρότυπο» είδος αστυνομικού τμήματος εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έτσι, δημιουργείται ένα άνευ προηγουμένου κακό παράδειγμα επανάληψης στο μέλλον όμοιων σχημάτων για άλλες πιθανές εστίες παραβατικότητας (π.χ. συγκοινωνίες κ.λπ.), που θα στηρίζουν τη λειτουργία τους σε «βοηθητικό προσωπικό» περιορισμένης εκπαίδευσης και μειωμένων αποδοχών, μακριά και πέρα από το επαγγελματικό στάτους της Ελληνικής Αστυνομίας και των στελεχών της.

Αντί η Κυβέρνηση να αφουγκραστεί τα διαχρονικά αιτήματά μας για μια σύγχρονη, δημοκρατική και αποτελεσματική Ελληνική Αστυνομία, από την αρχή της θητείας της, με τις αθρόες προσλήψεις ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων, δυναμίτισε την εξέλιξη του αστυνομικού σώματος ως ενός ομογενοποιημένου συνόλου ενστόλων λειτουργών, τεμάχισε κατά το δοκούν τις αστυνομικές λειτουργίες και αρμοδιότητες και διέσπασε το ενιαίο υπηρεσιακό δόγμα που χαρακτήριζε έως τώρα την αποστολή της σε όλη τη χώρα.

Η Ομοσπονδία, επομένως, καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις που συνδέουν με οποιοδήποτε τρόπο την Ελληνική Αστυνομία με τις υπό ίδρυση Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, δεδομένου μάλιστα ότι μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (άρθ. 64 παρ. 3 Ν. 4623/2019), είναι ήδη νομοθετημένη η δυνατότητα της αστυνομίας να επεμβαίνει, χωρίς άδεια πλέον, σε ένα ΑΕΙ, αυτοδίκαια και ανεμπόδιστα, όταν τελείται οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε αυτό.

Αν δεν αναθεωρηθεί η νομοθετική πρωτοβουλία, με την επικείμενη νομοθέτηση των προτεινομένων ρυθμίσεων, είναι βέβαιο ότι αντί να μειωθούν οι εντάσεις, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι και μάλιστα με θύματα πρώτους τους αστυνομικούς που θα κληθούν να στελεχώσουν τις νέες υπηρεσίες ή και αυτούς που θα επεμβαίνουν για την προστασία και τον απεγκλωβισμό των πρώτων από τις τραγικές συνέπειες εγκληματικών συμπεριφορών και σχεδίων. Η διοίκηση δηλαδή, θα αναγκάζεται πλέον να λαμβάνει μέτρα ασφαλείας με πρόσθετους αστυνομικούς από το υπάρχον προσωπικό, για τη σωματική ακεραιότητα και την εξασφάλιση της λειτουργίας εκείνων που υποτίθεται θα προσλαμβάνονται για την προστασία των πανεπιστημίων.

Για την Ομοσπονδία μας, μόνη αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση είναι η ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις με σκοπό την εμπέδωση της ασφάλειας και της καλής λειτουργίας του κράτους Δικαίου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από την Ερεσό μήνυμα αλληλεγγύης στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας

Συμμετέχουσες στο Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών ύψωσαν πανό ενάντια στο μίσος, την ώρα που οι τουρκικές αρχές εντείνουν τις συλλήψεις, τις διώξεις ακτιβιστών και τις εφόδους σε οργανώσεις
Από την Ερεσό μήνυμα αλληλεγγύης στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να προγραμματίσουν έγκαιρα τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες τους
Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ταυτοποιήθηκε 41χρονος για κλοπή σε επιχείρηση της Καλλονής

Φέρεται να αφαίρεσε περίπου 2.700 ευρώ, πορτοφόλι και δύο τραπεζικές κάρτες
Ταυτοποιήθηκε 41χρονος για κλοπή σε επιχείρηση της Καλλονής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

HPV: Γιατί εμβολιάζονται πλέον και τα αγόρια

«Η σεξουαλική υγεία αποτελεί μέρος της συνολικής μας υγείας και δεν είναι ταμπού» τονίζει στο «Ν» ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Γιώργος Μπανταβάνης, μιλώντας για πρόληψη, εμβολιασμό κατά του HPV και τα μεγάλα κενά ενημέρωσης
HPV: Γιατί εμβολιάζονται πλέον και τα αγόρια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου

Ένας 28χρονος φέρεται να επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα με ξένο έγγραφο – Αναζητείται ακόμη ένας 42χρονος.
Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγιασμός για τη νέα οδηγική χρονιά στη Μυτιλήνη

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού καλεί παιδιά, νέους, γονείς και φίλους την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο
Αγιασμός για τη νέα οδηγική χρονιά στη Μυτιλήνη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Σαπφούς, στέλνοντας ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα 13 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από τη Θερμή βραβεύονται για την «Αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία»

Η ομαδική δημιουργία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου είχε διακριθεί στον πανελλαδικό διαγωνισμό He Art of Europe – Η βράβευση θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Μαθητές από τη Θερμή βραβεύονται για την «Αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας

Μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη μέσα από ψηφιακά μέσα και διαδραστικά παιχνίδια – Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης
Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων

Συνελήφθη και 16χρονος στο αεροδρόμιο – Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον ακόμη τρία άτομα
18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι πολύτεκνοι της Λέσβου ζητούν ίση έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Λέσβου επισημαίνει ότι η έκπτωση στις καμπίνες φτάνει το 50% στις γραμμές της Κρήτης, ενώ περιορίζεται στο 25% για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
Οι πολύτεκνοι της Λέσβου ζητούν ίση έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια