× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι «λαθρομετανάστες» είδος προς αντικατάσταση!

Από τη Μόρια, στη «μαύρη» εργασία για το κέρδος στην άλλη Ελλάδα κι από εκεί στους λασπότοπους και τα δάση της βόρειας Βοσνίας, στο δρόμο για «το όνειρο» της βόρειας Ευρώπης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/1/2021

Οι «λαθρομετανάστες» είδος προς αντικατάσταση!
' χρόνος ανάγνωσης

Η γνωστή ρήση της πάλαι ποτέ Υπουργού για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που «εξαφανίζονται» από την Αθήνα, είναι γνωστή. Γνωστό δεν είναι το που πάνε όταν αυτοί οι άνθρωποι «εξαφανίζονται». Η ανθρωπιστική τραγωδία που παραδέχθηκε και έφερε στο φως στη βόρεια Βοσνία ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έδειξε πως 3.000 τουλάχιστον από αυτούς από τη Μόρια και τα άλλα σημεία υποδοχής στα νησιά, πέρασαν στην Αθήνα και από εκεί στη «μαύρη» παραγωγή στη Μανωλάδα, στη Σκάλα Λακωνίας, στο Άργος.

Και σαν αντικαταστάθηκαν έφυγαν με ότι λεφτά είχαν μαζέψει για το δουλέμπορο προς τα βόρεια. Εκεί, στο δρόμο για την Ευρώπη εγκλωβίστηκαν στα δάση και στις λάσπες του Μπίχατς. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο απεσταλμένος εκεί για λογαριασμό της Bild γνωστός φωτορεπόρτερ – δημοσιογράφος Γιώργος Μουτάφης «όταν συναντάς εργάτες γης σε μια αφιλόξενη γι’ αυτούς χώρα όπως είναι η Βοσνία τότε καταλαβαίνεις ότι στην Ελλάδα οι εργάτες ‘χωρίς χαρτιά’ είναι είδος προς αντικατάσταση. Γιατί αν τους δώσεις τα νόμιμα θα χαθεί το κέρδος».
Και συμπληρώνει «τέλος, αν το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής ψάχνει μερικές χιλιάδες καταγεγραμμένους μετανάστες, ανάμεσα τους και ασυνόδευτα ανήλικα, να ξέρει ότι όσες μέρες είμαι εδώ έχω συναντήσει την μισή Μόρια... και βάλε!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα στις λάσπες
Βοσνία, Ιανουάριος 2020.Τις τραγικές συνθήκες υπό τις οποίες ζουν περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη βόρεια Βοσνία περιγράφει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά και άλλες επιπλοκές, που επιδεινώνονται λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.


Στην κατάσταση αυτή έχει συμβάλει και η πολιτική σύγκρουση στη χώρα μεταξύ των τοπικών και των εθνικών αρχών, με τις τοπικές κοινωνίες να αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες.Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, κάποιοι από αυτούς που κοιμούνται σε υπαίθριους χώρους ήταν μεταξύ των προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό Λίπα κοντά στα κροατικά σύνορα πριν από δύο εβδομάδες όταν μεγάλο μέρος του κάηκε από πυρκαγιά. Μερικοί παραμένουν στην εγκατάσταση, σε αυτοσχέδιες σκηνές, ενώ πολλοί έχουν φύγει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πολλοί άνθρωποι έχουν σκορπιστεί σε κοντινά δάση, ελπίζοντας να διασχίσουν τα σύνορα και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία είναι μέλος η Κροατία.


Ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Πολ Ντίλον επισήμανε ότι «κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, παρακολουθούμε με αυξανόμενη ανησυχία την δεινή ανθρωπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί μετανάστες στη Βοσνία. Ο ΔΟΜ και οι συνεργάτες του παρέχουν στήριξη, όσο καλύτερα μπορούμε, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση».


Μερικοί από τους εκατοντάδες ανθρώπους που παραμένουν κοντά στον κατεστραμμένο καταυλισμό περίμεναν σήμερα στην ουρά για να παραλάβουν τρόφιμα που διένειμαν ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας. Άλλοι μαζεύονταν γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει με άχρηστα ξύλα, ενώ άλλοι έκαναν μπάνιο σε ένα κοντινό ρέμα, τρεμάμενοι καθώς προσπάθησαν να στεγνώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σύμφωνα με τον αρχηγό της αποστολής του ΔΟΕ στη Βοσνία, Πέτερ Βαν ντερ Αουγεράερτ, υπάρχει χώρος για πολλούς από τους εγκλωβισμένους μετανάστες σε κοντινά κέντρα, αλλά είναι δύσκολο να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία μεταξύ εθνικών και τοπικών αρχών. Ο Σουχρέτ Φαζλίτς, δήμαρχος της βόρειας πόλης Μπίχατς, που βρίσκεται κοντά στον κατεστραμμένο καταυλισμό, δήλωσε ότι η περιοχή του ανέλαβε ένα βαρύ φορτίο που θα έπρεπε να μοιραστεί με άλλα μέρη της χώρας. Υποστήριξε ότι η πόλη δεν έχει λάβει κονδύλια για την υποστήριξη των μεταναστών.

«Ο προϋπολογισμός του Μπίχατς δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από καμία αρχή στη Βοσνία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από οποιεσδήποτε άλλες χώρες, από κανέναν», δήλωσε στο Reuters.Έκκληση στις αρχές της Βοσνίας να ανοίξουν νέες εγκαταστάσεις για να στεγαστούν αυτοί οι άνθρωποι έκανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, λέγοντας ότι «οι αρχές της Βοσνία-Ερζεγοβίνης πρέπει να συμπεριφέρονται σαν επίδοξο μέλος της Ε.Ε.».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χορηγήσει από το 2018 85,5 εκατομμύρια ευρώ στη Βοσνία για να την βοηθήσει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, περίπου 70.000 μετανάστες έχουν διασχίσει τη Βοσνία από το 2018. Σήμερα, περίπου 6.000 βρίσκονται σε καταυλισμούς εκτός από τους σχεδόν 3.000 που παραμένουν χωρίς στέγη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό

Εκδήλωση το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Elysion με παρουσίαση του κοινωνικού έργου της Οργάνωσης
Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Φοιτήτριες και φοιτητές παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις για βιώσιμα νησιά-Νέες ιδέες για το μέλλον των νησιών από το Τμήμα Περιβάλλοντος
Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Μέσω της μέσω της πλατφόρμας Zoom την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου το βράδυ στο αεροδρόμιο του νησιού
Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη