× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απείχε από τη συζήτηση του προϋπολογισμού η παράταξη Καλογήρου

Έσπασε το εμπάργκο και συμμετείχε κανονικά στη συνεδρίαση ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/12/2020

Απείχε από τη συζήτηση του προϋπολογισμού η παράταξη Καλογήρου

Απείχε από τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2021 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η παράταξη «Εμείς για το Αιγαίο» της Χριστιάνας Καλογήρου, με το αιτιολογικό ότι δεν έγινε επαρκής διαβούλευσης για το προσχέδιο πριν αυτό έρθει προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την επιστολή της παράταξης, στην οποία αιτιολογείτο η απόφαση της αποχής από τη συνεδρίαση υπέγραφαν τα μέλη της παράταξης που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή και τα οποία μεταξύ άλλων κατείγγηλαν ανισομερή κατανομή κονδυλίων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ο μοναδικός από την παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης που έσπασε το εμπάργκο και συμμετείχε στη συνεδρίαση, ήταν ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος για τον οποίον ο Θ. Βαλσαμίδης, επέλεξε να διαφοροποιηθεί είναι επειδή ο ίδιος θεωρεί τη συνεδρίαση για την ψήφιση και συζήτηση του προϋπολογισμού ως κορυφαία διαδικασία και ανεξαρτήτως με το αν συμφωνεί κανείς ή όχι με όσα κατατίθενται στην εισήγηση, εφόσον είναι εκλεγμένος από τους πολίτες να υπηρετήσει τη θέση αυτή, οφείλει να προσέλθει στο Συμβούλιο, να καταθέσει την άποψή του και να ψηφίσει ή να καταψηφίσει αναλόγως με αυτά που πιστεύει.

Στην τοποθέτησή του ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οφείλει να συνδράμει ενεργά και να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία στη δύσκολη αυτή συγκυρία που βιώνουν αυτή τη στιγμή οι πολίτες των νησιών μας. Όπως τόνισε η Επιστρεπτέα Προκαταβολή αποτελεί σημαντική δράση η οποία όμως θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με χρήματα της Περιφέρειας από κωδικούς και δράσεις οι οποίες λόγω των καταστάσεων δεν θα αξιοποιηθούν, όπως είναι οι εκδηλώσεις, τα ταξίδια για συμμετοχή σε εκθέσεις κ.λπ. Πιο συγκεκριμένα ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σ’ αυτή την δύσκολη λοιπόν εποχή, το ζητούμενο είναι οι πρωτοβουλίες που πρέπει ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να πάρουμε, πέρα από την τρέχουσα καθημερινή δραστηριότητα, για να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία & την τοπική οικονομία.

Αξιοποιώντας τα διαθέσιμα ταμειακά υπόλοιπα, τους πόρους των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τους πόρους των ΚΑΠ, αλλά και από πόρους που εξοικονομούνται από δαπάνες που περικόπτονται λόγω της υφιστάμενης κατάστασης όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις που δεν πραγματοποιούνται, από πρόσθετες δαπάνες μεταφοράς μαθητών που δεν θα απαιτηθούν κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο, εκδηλώσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν και για το επόμενο διάστημα δεν φαίνεται ότι πρόκειται να πραγματοποιηθούν, θα πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες στις εξής κατευθύνσεις:

  • Να ενισχύσουμε περαιτέρω την δημόσια υγεία, η οποία έχει σηκώσει τεράστιο βάρος για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έχει πολύ μεγάλες ανάγκες τόσο σε προσωπικό, όσο και σε εξοπλισμό. Ας συζητήσουμε λοιπόν με τις διοικήσεις των Νοσοκομείων για τις σημερινές ανάγκες και τις προτεραιότητες τους.
  • Κοινωνική μέριμνα για τους αδύναμους συμπολίτες μας. Αν δεν πάρουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή σήμερα, πότε θα πάρουμε;
  • Είναι επιτακτική ανάγκη να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις με πρωτοβουλίες όπως το Πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την χορήγηση μη επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω του ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή αιτήσεων, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων που θα υποβληθούν. Ας εξαντήσουμε τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο τέλος αυτής της πολύ δύσκολης κατάστασης, οι τοπικές επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας να παραμείνουν «ζωντανές» και να μπορούν να κάνουν την επανεκκίνηση τους.
  • Η υλοποίηση των δημοσίων έργων φέρνει πάντα νέες θέσεις εργασίας και πόρους στην τοπική οικονομία. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να ενισχύσουμε με προσωπικό τις Τεχνικές Υπηρεσίες για να τρέξει η υλοποίηση των ενταγμένων έργων με γρηγορότερους ρυθμούς.
  • Η πληγείσα Σάμος αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει ως Περιφερειακό Συμβούλιο. Ποιες είναι οι ανάγκες και πως θα συνδράμουμε ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην αποκατάσταση των ζημιών;

Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς, προτάσεις υπάρχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και κριτική θα υπάρχει, να μην σαν εχοχλεί, όταν αυτή είναι καλοπροαίρετη.

 Αν υπάρχουν Περιφερειακές Ενότητες που έχουν μείωση των διαθέσιμων πόρων, π.χ. ακούστηκε για τα λειτουργικά της Π.Ε. Λήμνου, αν υπάρχει μείωση να την διορθώσουμε σήμερα, ας συμπληρώσουμε το ποσό αυτό από την Π.Ε. Λέσβου.

Πέρυσι η ψήφος μου για τον Π/Υ ήταν θετική, περιμένοντας να δούμε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφερειακής Αρχής. Σήμερα, 1 χρόνο μετά, νέο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχει, ποιο είναι το όραμα και οι προτεραιότητες μας εκτός από την συνέχιση των ήδη ενταγμένων έργων; Εύχομαι να έρθει σύντομα προς συζήτηση, έως τότε αναμένουμε .Η ψήφος μου σήμερα θα είναι λευκό», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου