× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γερμανική κριτική για την κατάσταση στο Καρά Τεπέ

Η κατάσταση είναι χειρότερη από καταυλισμούς στην Αφρική, δηλώνει ο υπουργός Μύλερ. Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα έχουν έρθει όλα τα ασυνόδευτα και άρρωστα παιδιά από τα ελληνικά νησιά. Έκκληση 240 γερμανών βουλευτών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/12/2020

Γερμανική κριτική για την κατάσταση στο Καρά Τεπέ
' χρόνος ανάγνωσης

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιέυσε η  Deutsche Welle δριμύτατη κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό Καρά Τεπέ άσκησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ.

Μιλώντας το πρωί στο τηλεοπτικό κανάλι RTL/ ntv τόνισε ότι «είναι όντως ένα μεγάλο σκάνδαλο στην ΕΕ που δεν καταφέραμε μέχρι στιγμής, παρά την φωτιά πριν λίγους μήνες στη Μόρια, να δημιουργήσουμε καταστάσεις, οι οποίες θα είναι πράγματι ανθρώπινες.». Ο κ. Μίλερ που είναι αρμόδιος υπουργός για τη συνεργασία με τις αναπτυσσόμενες χώρες εξέφρασε την άποψη ότι η κατάσταση στη Λέσβο είναι χειρότερη από αυτή σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αφρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επανειλημμένα στο παρελθόν ο πολιτικός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) είχε αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά και έχει προτρέψει τη γερμανική κυβέρνηση να δεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα. Ουκ ολίγες φορές έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος επίσης ανήκει στο CSU.

Σε αντίθεση με τον Γκερντ Μίλερ ο κ. Ζεεχόφερ απορρίπτει μεμονωμένες γερμανικές πρωτοβουλίες στο προσφυγικό και επιμένει σε μια ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή. Όπως όμως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών αρχές τις εβδομάδες, οι προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας τους τελευταίους έξι μήνες για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου δεν επέφεραν αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γερμανία συνεχίζει να δέχεται πρόσφυγες από Ελλάδα

Μιλώντας χθες το απόγευμα στη γερμανική βουλή για το θέμα της υποδοχής προσφύγων από την Ελλάδα ο υφυπουργός Εσωτερικών Φόλκμαρ Φόγκελ ανακοίνωσε ότι στις 3 Δεκεμβρίου ήρθαν από τα ελληνικά νησιά και τα τελευταία ασυνόδευτα παιδιά που είχε υποσχεθεί να δεχτεί η Γερμανία. Σε ό,τι αφορά άλλα 243 άρρωστα προσφυγόπουλα, όπως και τις οικογένειές τους, που επίσης δεσμεύτηκε να υποδεχτεί η γερμανική κυβέρνηση, ο κ. Φόγκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι ως το τέλος του μήνα θα έχουν έρθει όλοι.

Πάντως, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, θα αργήσουν για μήνες ακόμη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την υποδοχή όλων των 1.553 προσφύγων, που είχε ανακοινώσει ότι θα δεχτεί η Γερμανία από τα ελληνικά νησιά μετά τη φωτιά στη Μόρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Φόγκελ κατέστησε σαφές ότι προς το παρόν η Γερμανία δεν σκοπεύει να δεχτεί άλλους πρόσφυγες από την Ελλάδα και ότι το θέμα αφορά την ΕΕ στο σύνολό της. Πρωταρχικός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι η βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά και ειδικά στη Λέσβο ο Φόλκμαρ Φόγκελ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση «λυπάται για την κατάσταση που επικρατεί» εκεί και ότι προσπαθεί στο «πλαίσιο των δυνατοτήτων της» να βοηθήσει επιτόπου.

Έκκληση πάνω από 240 βουλευτών

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων epd πάνω από 240 γερμανοί βουλευτές υπογράφουν μια «Χριστουγεννιάτικη Έκκληση», με την οποία καλούν τη γερμανική κυβέρνηση να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα και να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί λύση σε επίπεδο ΕΕ. Την έκκληση υπογράφουν βουλευτές όλων των κομμάτων πλην του εθνικιστικού και ξενοφοβικού Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Ανάμεσα τους είναι οι πρόεδροι των Σοσιαλδημοκρατών, Σάσκια Έσκεν και των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο φιλελεύθερος Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, ο πρώην πρόεδρος της Κ.Ο, των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Γκάουντερ και η βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά, Ούλα Γέλπκε.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Εθνικό Ωδείο Μυτιλήνης ανοίγει τις πόρτες του στη νέα σχολική χρονιά

Μαθήματα για όλες τις ηλικίες, από την προσχολική μουσικοκινητική έως την κλασική, παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική – Νέες μέθοδοι διδασκαλίας και ειδικές εκπτώσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στον Παιδικό Σταθμό «Μουσικό Μέγαρο Πρασίνου»

Με ιδιωτική συμμετοχή αλλά και μέσω ΕΣΠΑ – Μήνυμα αισιοδοξίας για τα παιδιά και τους γονείς στην έναρξη του Σεπτεμβρίου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Ιστορικό ταξίδι μνήμης σε Μοσχονήσι και Γενιτσαροχώρι

Εκδρομή διοργανώνει η συνδικαλιστική παράταξη Συλλογική Εκπαιδευτικών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακή πολιτιστική διαδρομή στον Παλαιόκηπο Γέρας

Η διαδρομή περιλαμβάνει 10 σημεία ενδιαφέροντος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στον εισαγγελέα με 30 βίντεο η καταγγελία για την κακοποίηση αλόγων στο πανηγύρι Αγιάσου

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ρητά την υποχρέωση για την προστασία της ευζωίας των ζώων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με επιτυχία τα Σκακιστικά Βενιαμίνεια 2025

Το φεστιβάλ επισκέφθηκαν πάνω από 250 φίλοι του σκακιού
ΥΓΕΙΑ

Μηδέν αναμονές λέει ο Υπουργός – Οριακή λειτουργία λένε οι γιατροί

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα στο Νησί», ο Γραμματέας της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου Στέλιος Τσόχατζης αντικρούει τις διαβεβαιώσεις Γεωργιάδη, περιγράφοντας την πραγματική εικόνα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μαθαίνοντας αγγλικά με σιγουριά και εμπιστοσύνη

42χρόνια εμπειρίας στην εκπαίδευση ξένων γλωσσών στη Μυτιλήνη στο Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας Χατζηγιαννέλλη
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Δύο συλλήψεις για διακίνηση μεταναστών στη Λέσβο

Δύο αλλοδαποί κατηγορούνται ο ένας για το χειρισμό βάρκας και ο άλλος πως ήταν ο πλοηγός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Αδικη μεταχείριση των εκπαιδευτικών στις υπηρεσιακές μεταβολές»

Καταγγελία από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έρχεται η μεγάλη σκυταλοδρομία της Λέσβου

Οι Lesvos Runners με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Επιμελητήριο Λέσβου, διοργανώνει το Lesvos Relay 2025 το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Σεπτεμβρίου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σύλληψη διακινητών στη Λέσβο

Έφεραν παράνομα στο νησί λέμβο με 30 άτομα