× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να μείνει μόνο ο Καρά Τεπές του Δήμου»

Συνάντηση της «Πρωτοβουλίας για Βιώσιμη Λύση για το Προσφυγικό» με τον σύμβουλο της κ.Gminder το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη από την Task Force

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/12/2020

«Να μείνει μόνο ο Καρά Τεπές του Δήμου»
φωτογραφία αρχείου

Αντιπροσωπεία της ομάδας «Πρωτοβουλία για βιώσιμη λύση του προσφυγικού» συναντήθηκε στις 12/12 με τον κ. Lamplmair, σύμβουλο της κας Gminder, επικεφαλής της Task Force της ΕΕ για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης. Στη συνάντηση  που έγινε η ομάδα ενημέρωσε σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί στο νησί εξ αιτίας της συμφωνίας που υπέγραψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με την αρμόδια Επίτροπο και παρέθεσε τα εξής:

«Επισημάναμε ότι ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης τόσο για τον ντόπιο πληθυσμό όσο και για τους πρόσφυγες είναι η αποσυμφόρηση του νησιού. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα ο συνολικός αριθμός στη Λέσβο παραμένει στις 9.000 περίπου από τις οποίες 7.500 στο πεδίο βολής κάτω από άθλιες συνθήκες, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Κυβέρνησης απέναντι στους νησιώτες.

Άποψη της Πρωτοβουλίας είναι πως στη Λέσβο πρέπει να υπάρχει ένα μικρό Κέντρο Υποδοχής και  Ταυτοποίησης, για την ολιγοήμερη παραμονή των αιτούντων άσυλο που θα εισέρχονται στο νησί, μιας και λόγω της γεωγραφικής μας θέσης θα εξακολουθούμε να είμαστε σημείο εισδοχής προσφύγων. Ένα κέντρο που πρέπει να διασφαλίζει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης,  όπως αυτό προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Εφόσον τηρηθούν οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης για αποσυμφόρηση δεν απαιτείται νέο κέντρο και μάλιστα χωρητικότητας τουλάχιστον 5000 ατόμων, όπως προγραμματίζεται. Στο υπάρχον Δημοτικό κέντρο στον ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ, που έχει δεχτεί πολλές φορές τα εύσημα από τους εκπροσώπους της ΕΕ, μπορούν να προστεθούν οι διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και να καλύψει την ανάγκη για τη σύντομη παραμονή των προσφύγων, όσο απαιτείται για να γίνουν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και υποβολής αίτησης ασύλου. Η μέχρι τώρα λειτουργία του μάλιστα έχει δείξει πως, επειδή οι αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται σε ανθρώπινες συνθήκες, δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα για την τοπική κοινωνία. Με την οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι υποδομές, τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τους εργαζόμενους .

Ταυτόχρονα εκθέσαμε στον κ. Lamplmair τις απόψεις μας σχετικά με τον προτεινόμενο, δίπλα στον ΧΥΤΑ, χώρο για τη δημιουργία νέου ΚΥΤ. Με προδιαγραφές μάλιστα που δεν παραπέμπουν σε δομή σύντομης φιλοξενίας, αλλά για μεγάλης διάρκειας παραμονή.

Επιπλέον υπογραμμίσαμε ότι:

-           Η μόνη απόφαση του ΔΣ του δήμου Μυτιλήνης που έχει ληφθεί για το θέμα αυτό από τον περασμένο Φεβρουάριο αναφέρει ρητά την αντίθεση όλων για νέο κέντρο στο νησί. Την απόφαση αυτή δεν σέβεται ο Δήμαρχος όταν διαπραγματεύεται με τη κυβέρνηση και την ΕΕ για τη χωροθέτηση του νέου κέντρου.

-           Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έχει ληφθεί την ίδια περίοδο παραμένει σταθερή και αντίθετη για τη δημιουργία νέου κέντρου όπως τοποθετήθηκε πρόσφατα δημόσια η πλειοψηφία των επικεφαλής των παρατάξεων.

-           Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν χρηματοδοτήσουν τη νέα δομή δίπλα στο ΧΥΤΑ θα είναι συνυπεύθυνες με την Κυβέρνηση για όσα θα συμβούν από τη δημιουργία ενός γκέτο σε μια δασική περιοχή, συνυπεύθυνες και για την καταπάτηση των δικαιωμάτων αιτούντων άσυλο. Ταυτόχρονα νομιμοποιούν τις ακραίες απόψεις που χρησιμοποιούν τη ρητορική μίσους απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν το κατώφλι της Ευρώπης.

-           Όπως έχει δείξει η εμπειρία του ΚΥΤ στη Μόρια, αλλά και άλλων ΚΥΤ, δεκάδες φωτιές εκδηλώνονται κάθε χρόνο σε αυτά, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να καεί όλο το πευκοδάσος της Λέσβου, από το ΧΥΤΑ ως την Αγιάσο, να είναι πολύ μεγάλος. Η ευθύνη για μια τέτοια καταστροφή για το νησί της Λέσβου θα βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και την ΕΕ, και τη χωροθέτηση του ΚΥΤ, στο βορινό άκρο του μεγαλύτερου, ενιαίου δάσους στο νησί.

-           Επίσης, ο χώρος στο οποίον προτείνεται να κατασκευαστεί το νέο κέντρο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αργότερα για άλλη χρήση προς όφελος του νησιού, όπως απαιτούν τα κριτήρια της ΕΕ ώστε να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση, καθώς αυτή γίνεται και από τα αντίστοιχα ταμεία, όπως αυτό της Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας ζήτησαν να μεταφερθεί στην κα Gminder και στην αρμόδια Επίτροπο ότι οι κάτοικοι της Λέσβου θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ώστε η Λέσβος να μην στιγματιστεί από τη λειτουργία ενός τεράστιου κέντρου-φυλακή στο έδαφος της. Για το λόγο αυτό είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που θα επιχειρηθεί κάτι τέτοιο η ΕΕ και η Ελληνική Κυβέρνηση θα βρουν απέναντί τους το Λεσβιακό λαό, ο οποίος χρόνια τώρα σηκώνει στις πλάτες του μεγαλύτερο βάρος από αυτό που του αναλογεί».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ρεκόρ αποκλεισμού προσφυγόπουλων από τα σχολεία»

Αναλυτική έκθεση από την «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο»
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ενιαίο μέτωπο από μηδενική βάση» για τη νέα δομή

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα με αφορμή τη συνεδρίαση και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για τη Βάστρια
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Η δομή της Βάστριας δεν θα είναι ευρωπαϊκό έδαφος»

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό και στην οριακή απόφαση που ελήφθη υπέρ της νέας δομής, αναφέρεται η επικεφαλής της Πυξίδας, Εριφύλη Χιωτέλλη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μόνο ένα τεστ θετικό και 5 οι «αρνητές» στα Λύκεια

Επαναληπτικό self test την Τετάρτη, λέει ο προϊστάμενος της Β’θμιας Εκπαίδευσης, Τ. Θεοφανέλλης- Τι λένε οι «αρνητές»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Οδηγούσαν χωρίς δίπλωμα

Συνελήφθησαν με μηχανάκι στην πλατεία Σαπφούς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Καλλιεργητές χασίς

Συνελήφθησαν τρία άτομα την Παρασκευή από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών στη Βόρεια Λέσβο
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ερωτηματολόγιο για το Μεταναστευτικό

Με πρωτοβουλία του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου μετά την πρόσφατη οριακή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το ΠΑΜΕ στην πλ. Σαπφούς την Τετάρτη

Ημέρα δράσης για την εκπαίδευση
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Εργαζόμενοι στο προσφυγικό», σε σύσκεψη

Την Παρασκευή το απόγευμα στο Πάρκο Χατζηδήμου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρώτο κουδούνι στα Λύκεια με παρατράγουδα

4 περιπτώσεις γονέων αρνήθηκαν τη διενέργεια self-test στα παιδιά τους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Να απαιτήσουμε ειρηνικές λύσεις, χωρίς προκλήσεις»

Επιστολή της Συνύπαρξης προς τον αδερφό σύλλογο «Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με το αποτέλεσμα του self test στο χέρι, επιστρέφουν οι μαθητές του Λυκείου στα θρανία

Θετικοί στον κορονοϊό 193 μαθητές και εκπαιδευτικοί λίγες ώρες πριν ανοίξουν τα Λύκεια