× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να μείνει μόνο ο Καρά Τεπές του Δήμου»

Συνάντηση της «Πρωτοβουλίας για Βιώσιμη Λύση για το Προσφυγικό» με τον σύμβουλο της κ.Gminder το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη από την Task Force

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/12/2020

«Να μείνει μόνο ο Καρά Τεπές του Δήμου»
φωτογραφία αρχείου

Αντιπροσωπεία της ομάδας «Πρωτοβουλία για βιώσιμη λύση του προσφυγικού» συναντήθηκε στις 12/12 με τον κ. Lamplmair, σύμβουλο της κας Gminder, επικεφαλής της Task Force της ΕΕ για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης. Στη συνάντηση  που έγινε η ομάδα ενημέρωσε σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί στο νησί εξ αιτίας της συμφωνίας που υπέγραψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με την αρμόδια Επίτροπο και παρέθεσε τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επισημάναμε ότι ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης τόσο για τον ντόπιο πληθυσμό όσο και για τους πρόσφυγες είναι η αποσυμφόρηση του νησιού. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα ο συνολικός αριθμός στη Λέσβο παραμένει στις 9.000 περίπου από τις οποίες 7.500 στο πεδίο βολής κάτω από άθλιες συνθήκες, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Κυβέρνησης απέναντι στους νησιώτες.

Άποψη της Πρωτοβουλίας είναι πως στη Λέσβο πρέπει να υπάρχει ένα μικρό Κέντρο Υποδοχής και  Ταυτοποίησης, για την ολιγοήμερη παραμονή των αιτούντων άσυλο που θα εισέρχονται στο νησί, μιας και λόγω της γεωγραφικής μας θέσης θα εξακολουθούμε να είμαστε σημείο εισδοχής προσφύγων. Ένα κέντρο που πρέπει να διασφαλίζει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης,  όπως αυτό προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Εφόσον τηρηθούν οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης για αποσυμφόρηση δεν απαιτείται νέο κέντρο και μάλιστα χωρητικότητας τουλάχιστον 5000 ατόμων, όπως προγραμματίζεται. Στο υπάρχον Δημοτικό κέντρο στον ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ, που έχει δεχτεί πολλές φορές τα εύσημα από τους εκπροσώπους της ΕΕ, μπορούν να προστεθούν οι διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και να καλύψει την ανάγκη για τη σύντομη παραμονή των προσφύγων, όσο απαιτείται για να γίνουν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και υποβολής αίτησης ασύλου. Η μέχρι τώρα λειτουργία του μάλιστα έχει δείξει πως, επειδή οι αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται σε ανθρώπινες συνθήκες, δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα για την τοπική κοινωνία. Με την οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι υποδομές, τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τους εργαζόμενους .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα εκθέσαμε στον κ. Lamplmair τις απόψεις μας σχετικά με τον προτεινόμενο, δίπλα στον ΧΥΤΑ, χώρο για τη δημιουργία νέου ΚΥΤ. Με προδιαγραφές μάλιστα που δεν παραπέμπουν σε δομή σύντομης φιλοξενίας, αλλά για μεγάλης διάρκειας παραμονή.

Επιπλέον υπογραμμίσαμε ότι:

-           Η μόνη απόφαση του ΔΣ του δήμου Μυτιλήνης που έχει ληφθεί για το θέμα αυτό από τον περασμένο Φεβρουάριο αναφέρει ρητά την αντίθεση όλων για νέο κέντρο στο νησί. Την απόφαση αυτή δεν σέβεται ο Δήμαρχος όταν διαπραγματεύεται με τη κυβέρνηση και την ΕΕ για τη χωροθέτηση του νέου κέντρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-           Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έχει ληφθεί την ίδια περίοδο παραμένει σταθερή και αντίθετη για τη δημιουργία νέου κέντρου όπως τοποθετήθηκε πρόσφατα δημόσια η πλειοψηφία των επικεφαλής των παρατάξεων.

-           Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν χρηματοδοτήσουν τη νέα δομή δίπλα στο ΧΥΤΑ θα είναι συνυπεύθυνες με την Κυβέρνηση για όσα θα συμβούν από τη δημιουργία ενός γκέτο σε μια δασική περιοχή, συνυπεύθυνες και για την καταπάτηση των δικαιωμάτων αιτούντων άσυλο. Ταυτόχρονα νομιμοποιούν τις ακραίες απόψεις που χρησιμοποιούν τη ρητορική μίσους απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν το κατώφλι της Ευρώπης.

-           Όπως έχει δείξει η εμπειρία του ΚΥΤ στη Μόρια, αλλά και άλλων ΚΥΤ, δεκάδες φωτιές εκδηλώνονται κάθε χρόνο σε αυτά, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να καεί όλο το πευκοδάσος της Λέσβου, από το ΧΥΤΑ ως την Αγιάσο, να είναι πολύ μεγάλος. Η ευθύνη για μια τέτοια καταστροφή για το νησί της Λέσβου θα βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και την ΕΕ, και τη χωροθέτηση του ΚΥΤ, στο βορινό άκρο του μεγαλύτερου, ενιαίου δάσους στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-           Επίσης, ο χώρος στο οποίον προτείνεται να κατασκευαστεί το νέο κέντρο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αργότερα για άλλη χρήση προς όφελος του νησιού, όπως απαιτούν τα κριτήρια της ΕΕ ώστε να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση, καθώς αυτή γίνεται και από τα αντίστοιχα ταμεία, όπως αυτό της Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας ζήτησαν να μεταφερθεί στην κα Gminder και στην αρμόδια Επίτροπο ότι οι κάτοικοι της Λέσβου θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ώστε η Λέσβος να μην στιγματιστεί από τη λειτουργία ενός τεράστιου κέντρου-φυλακή στο έδαφος της. Για το λόγο αυτό είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που θα επιχειρηθεί κάτι τέτοιο η ΕΕ και η Ελληνική Κυβέρνηση θα βρουν απέναντί τους το Λεσβιακό λαό, ο οποίος χρόνια τώρα σηκώνει στις πλάτες του μεγαλύτερο βάρος από αυτό που του αναλογεί».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Λιθοτριψία και για τα νεφρά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Για τη ρύθμιση βηματοδοτών, τις προσλήψεις, τις εξορμήσεις για τεστ ΠΑΠ, απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία, μιλήσαμε με τον πρόεδρο και διοικητή, Γιώργο Καμπούρη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι ναύτες την Πρωτομαγιά

Η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών ) ανακοίνωσε την συμμετοχή της στην απεργία της Πρωτομαγιάς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στην ανακοίνωση του τονίζει πως η 1η Μάη είναι η ημέρα που οι εργάτες σηκώνουν ψηλά τις γροθιές τους και ενώνουν τις φωνές τους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Ισπανία το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με αστροναύτη θα μιλήσει το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης!

Στον… διαστημικό διαγωνισμό η Γ τάξη και ο όμιλος 3D Printing
ΥΓΕΙΑ

Στη Μυτιλήνη ο Αδωνις Γεωργιάδης

Θα εγκαινιάσει το νέο κτήριο του ΕΚΑΒ ο υπουργός Υγείας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη