× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ναι σε νέα δομή, αλλά…»

Μέγιστο χρόνο παραμονής τις 25 ημέρες για τους αιτούντες άσυλο προτείνει το Κίνημα Αλλαγής Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/12/2020

«Ναι σε νέα δομή, αλλά…»
' χρόνος ανάγνωσης

Σχετικά με την εξαγγελία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη για την ανέγερση νέας Δομής υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και μεταναστών στο νησί μας, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΙΝΑΛ, λέει «ναι μεν, αλλά» με μέγιστο χρόνο παραμονής των αιτούντων άσυλο τις 25 ημέρες.

Ειδικότερα αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι σταθερή. Τα νησιά πρέπει να πάψουν να είναι «αποθήκες ψυχών» και να θυσιάζονται στο βωμό μιας αδιέξοδης ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου. Απαιτείται άμεσα αποσυμφόρηση, κατάργηση του «γεωγραφικού περιορισμού» και κάθε μέτρου που εγκλωβίζει τους αιτούντες άσυλο στα νησιά. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι ούτε οι αποθήκες ψυχών ούτε η ανακαίνισή τους.

Συμφωνούμε στην ύπαρξη ενός σύγχρονου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης που θα λειτουργεί στο πλαίσιο που έθεσε ο νόμος 3907/11. Αυτό σημαίνει μέγιστος χρόνος παραμονής στη δομή, 25 ημέρες. Έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρώνεται η διαδικασία απονομής ασύλου στα νησιά και να αποτελεί άλλοθι για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων σε βάρος των ιδίων και των τοπικών κοινωνιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης θα πρέπει να θέσει τέλος στις εικόνες αθλιότητας που έζησε το νησί με τη Μόρια. Θα πρέπει να είναι χωρητικότητας το πολύ 1000 ατόμων και θα πρέπει να φιλοξενεί τους νεοαφιχθέντες και όσους έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου και αναμένουν την επαναπροώθησή τους στη Τουρκία. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στελεχωμένη με Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό συνθήκη απαραίτητη προκειμένου να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο Μυτιλήνης. Στο τόπο κατασκευής του θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην επιβαρύνει τις τοπικές κοινωνίες που ζούν στηγύρω περιοχή.

Τέλος με τη δημιουργία της νέας δομής θα πρέπει να κλείσουν όλες οι προσωρινές δομές φιλοξενίας που υπάρχουν διάσπαρτες στο νησί. Σε κάθε περίπτωση όμως, η απόφαση για δημιουργία νέας δομής δεν είναι η απάντηση στα σημερινά προβλήματα των νησιωτών και των προσφύγων. Απλώς παραπέμπει τη λύση σε μεταγενέστερο χρόνο. Το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δεν πείθει ούτε τους πιο καλόπιστους. Γιατί ακόμα κι αν η κατασκευή ολοκληρωθεί εντός του 2021 η στελέχωση του θα αργήσει πολύ περισσότερο.

Η Λέσβος έχει κουραστεί. Δεν επαναπαύεται με την εξαγγελία λύσεων. Απαιτεί λύσεις τώρα. Η προσωρινή δομή στο Καρά Τεπέ ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα και ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος. Δεν πρέπει να αφήσουμε να εξελιχθεί σε νέα Μόρια. Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να συμβάλει στη δραστική αποσυμφόρηση του νησιού με μετεγκαταστάσεις στα κράτη μέλη. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για ότι έγινε μέχρι σήμερα της ανήκει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λειτουργία μιας σύγχρονης, ανθρώπινης και αποτελεσματικής δομής υποδοχής στο νησί της Λέσβου είναι απολύτως απαραίτητη. Ακόμα πιο απαραίτητη είναι όμως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της τοπικής κοινωνίας προς την ελληνική κυβέρνηση ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα η Λέσβος έζησαν την εξαπάτηση, τον εμπαιγμό, τον κυνισμό, τον αυταρχισμό ακόμα και τη φυσική βία της κυβέρνησης και των «συνοδοιπόρων» της. Δεν εισέπραξαν ούτε μια συγνώμη. Σχέδια ανάπτυξης και υποστήριξης των νησιών εξαγγέλθηκαν, έμειναν στα χαρτιά και δημιούργησαν φρούδες ελπίδες. Σήμερα, κανένας δεν δέχεται φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ειδικά στη Λέσβο όπου το μεταναστευτικό και στη συνέχεια οι συνέπειες του κορoνοϊού έχουν διαλύσει κάθε τουριστική δραστηριότητα.

Απαιτούμε βιώσιμες λύσεις, εδώ και τώρα!»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι της Λέσβου

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, τις περικοπές και τον προϋπολογισμό του 2026
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30