× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η Τουρκία φταίει για την εκατόμβη των νεκρών στο Αιγαίο»

Tο Λιμενικό απαντά στην τουρκική ακτοφυλακή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2020

«Η Τουρκία φταίει για την εκατόμβη των νεκρών στο Αιγαίο»
' χρόνος ανάγνωσης

Για τουρκικές προκλήσεις στο περιστατικό διάσωσης προσφύγων κατά το ναυάγιο που έγινε στον Παληό στις 2 Δεκεμβρίου και την τραγική κατάληξη δύο γυναικών κάνει λόγο το λιμενικό απαντώντας στην τουρκική ακτοφυλακή, ότι η Τουρκία ενθαρρύνει την ανεξέλεγκτη δράση εγκληματικών δικτύων.

Το Λιμενικό και η Ελληνική ακτοφυλακή, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ότι διεξήγαγαν ευρεία επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης με τη συμμετοχή δύο περιπολικών σκαφών, δύο ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενός σκάφους και ενός αεροσκάφους της FRONTEX, καθώς και τη συμμετοχή ιδιωτών εθελοντών και επιτυγχάνοντας τη διάσωση των υπολοίπων 32 προσφύγων και μεταναστών από μία «ημιβυθισμένη στα παγωμένα νερά του Αιγαίου λέμβο, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα η ανακοίνωση αναφέρει ότι «Η απώλεια ζωής των δύο γυναικών προκαλεί θλίψη και έρχεται να προστεθεί ως κρίκος σε μία αλυσίδα από παρόμοια περιστατικά που έχουν λάβει χώρα στο ανατολικό Αιγαίο από το 2015 ως και σήμερα.

Όλα αυτά τα περιστατικά όμως έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς: Την ανεξέλεγκτη δράση των εγκληματικών δικτύων στην Τουρκία, μια δράση η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτω από την ανοχή και την ενθάρρυνση της Τουρκικής Ακτοφυλακής, λαμβάνει τεράστιες και κυρίως τραγικές διαστάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προκλητικότητα έγκειται για το λιμενικό στο εξής: «Το γεγονός όμως ότι η Τουρκική Ακτοφυλακή εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση συνοδευόμενη από οπτικοακουστικό υλικό, προσπαθώντας ξεκάθαρα να επιρρίψει ευθύνη στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τον Frontex για ολιγωρία που είχε ως αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη των δύο μεταναστών ξεπερνά - την γνωστή σε εμάς εδώ και χρόνια - προκλητικότητα της Τουρκικής  Ακτοφυλακής».

Επισημαίνεται επίσης ότι «το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχει πλήρη επίγνωση της επικρατούσας κατάστασης στο θαλάσσιο χώρο του Ανατολικού Αιγαίου, η οποία πλέον αποτελεί ξεκάθαρα προϊόν εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού φαινομένου από την τουρκική πλευρά.

Επίσης, γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια τη στάση της Τουρκικής Ακτοφυλακής στο συγκεκριμένο συμβάν, (όπως και στο σύνολο άλλωστε σχεδόν όλων των ανάλογων συμβάντων), από την ώρα εκκίνησης της λέμβου από το Αϊβαλί μέχρι και την κατάληξή της περί το 1,5 ναυτικό μίλι εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ανάγκη, για άλλη μια φορά, να τονισθεί ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η Τουρκική Ακτοφυλακή:

            α. Αρνήθηκε να διασώσει τους επιβαίνοντες της λέμβου παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους από την πρώτη στιγμή εκκίνησης της λέμβου από τις ακτές.

            β. Συνόδεψε και πίεσε τον χειριστή της λέμβου να συνεχίσει τον πλου, ενώ καθόλη την διάρκεια της συνοδείας πλωτό σκάφος της διενεργούσε επικίνδυνους ελιγμούς, γεγονός που συνέβαλε στην εισροή υδάτων και εν τέλει στην ημιβύθισή της (λέμβου) στο σημείο εντοπισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευνόητο είναι ότι, για την  περαιτέρω ποινική αξιολόγηση και διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Ελληνικές Δικαστικές Αρχές.   

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Τουρκική Ακτοφυλακή παραλείπει για προφανείς λόγους, να δώσει στοιχεία για την ακταιωρό και το πλήρωμά της που συμμετείχε σε όλα τα παραπάνω που βίωσαν και κατέθεσαν οι διασωθέντες.

Αντίθετα, επιλεκτικά παραδίδει βίντεο από άλλο σκάφος της που εμφανίστηκε στην περιοχή όταν ήδη από πλευράς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είχε ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης.

Η προκλητική στάση της Τουρκικής Ακτοφυλακής έχει εμφανιστεί και σε αρκετά ακόμα περιστατικά κατά το παρελθόν, κατά τα οποία λόγω της ψυχραιμίας των πληρωμάτων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αλλά και των κοινοτικών συναδέλφων δεν θρηνήσαμε θύματα.

Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ως οφείλει, καθιστά και πάλι κοινωνούς της τουρκικής προκλητικότητας, τους αρμόδιους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς προς τους οποίους και υπογραμμίζει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σε συνεργασία με τους εθνικούς φορείς και τον Frontex, θα συνεχίσουν να επιχειρούν και να επιτηρούν με τον ίδιο τρόπο δείχνοντας πλήρη σεβασμό στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εγκληματικά δίκτυα θα παύσουν να δρουν ανεξέλεγκτα επιδιώκοντας μια επανάληψη του εφιαλτικού 2015.

 Αυτός είναι ο μόνος τρόπος επίτευξης του αντικειμενικού σκοπού των επιχειρήσεων που δεν είναι άλλος από την προστασία και επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκική Ακτοφυλακή να πράξει το αυτονόητο.

Να σέβεται τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Να εφαρμόσει τις συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτημα. Και να σώζει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν στην θάλασσα, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στην Τουρκία». 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ταξίδι στη διαχρονική ιστορία της Λέσβου μέσα από την IPA

Πάνω από 50 συμμετέχοντες γνώρισαν άγνωστες πτυχές του τόπου τους με τη βοήθεια έμπειρων ξεναγών
Ταξίδι στη διαχρονική ιστορία της Λέσβου μέσα από την IPA
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μαθητές από Ελλάδα και Ισπανία στους υγροτόπους της Καλλονής

Επιτυχημένη δράση ορνιθοπαρατήρησης στους υγροτόπους των Αλυκών με τη στήριξη του ΚΠΕΝ Καλλονής
Μαθητές από Ελλάδα και Ισπανία στους υγροτόπους της Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης άνοιξε φτερά στη Γαλλία με Erasmus+

Μαθητές και εκπαιδευτικοί έζησαν μια εβδομάδα φιλοξενίας, μάθησης και ευρωπαϊκής εμπειρίας στο Carcassonne
Το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης άνοιξε φτερά στη Γαλλία με Erasmus+
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της «Αλήθεια» Χίου για μεταφορά ΜΑΤ στη Λέσβο

Πληροφορίες για αναχώρηση του «Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ» με διμοιρίες
Δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της «Αλήθεια» Χίου για μεταφορά ΜΑΤ στη Λέσβο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμούς στη Μυτιλήνη

Παράσυρε 63χρονη σε διάβαση πεζών ένας νεαρός οδηγός δικύκλου. Στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκαν και οι δύο
Τροχαίο με τραυματισμούς στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύλληψη κτηνοτρόφου στη Λέσβο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας έβγαλε το κοπάδι του βόσκηση τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 16 Απριλίου
Σύλληψη κτηνοτρόφου στη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού με δράσεις στη Μυτιλήνη

Επίδειξη εξοπλισμού και εκπομπές από τον ΣΥΡΑΛ το Σάββατο 18 Απριλίου στην πλατεία Σαπφούς
Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού με δράσεις στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνει η ΟΛΣΑ

Αύριο Παρασκευή 17 Απριλίου στις 10.00 το πρωί
Κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνει η ΟΛΣΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου

Συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τις αρχαιρεσίες της 28ης Μαρτίου
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για καύση κλαδιών στον Σταυρό της Λέσβου

Εντοπίστηκε και συνελήφθη ένας άνδρας στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 1.546 ευρώ
Σύλληψη για καύση κλαδιών στον Σταυρό της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγαλειώδης κινητοποίηση στη Λέσβο με λουκέτο παντού και το βλέμμα στην Αθήνα

Καθολική συμμετοχή στην παλλεσβιακή δράση και πίεση για άμεσες λύσεις. Κρίσιμη η σύσκεψη με τον Υπουργό Μαργαρίτη Σχοινά και τους φορείς του νησιού την Παρασκευή 17 Απριλίου στην Αθήνα
Μεγαλειώδης κινητοποίηση στη Λέσβο με λουκέτο παντού και το βλέμμα στην Αθήνα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κοντά στους κτηνοτρόφους της Λέσβου η ΠΟΕ ΟΤΑ

Στήριξη στις κινητοποιήσεις και αιχμές για την κυβερνητική πολιτική
Κοντά στους κτηνοτρόφους  της Λέσβου  η ΠΟΕ ΟΤΑ