× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ηλεκτρονική περιήγηση στους οικισμούς των μικρασιατών προσφύγων!

Ανάμεσα στις τρεις προτάσεις χρηματοδότησης στο Leader από την Αντιπεριφέρεια πολιτισμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2020

Ηλεκτρονική περιήγηση στους οικισμούς των μικρασιατών προσφύγων!

Προς χρηματοδότηση τρεις προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 251.181,75 ευρώ, στο πλαίσιο της εκδοθείσας από την ΕΤΑΛ ΑΕ Πρόσκλησης LEADER: «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ, «Ολοκληρωμένη ανάπτυξη αγροτικών και παράκτιων περιοχών της νησιωτικής υπαίθρου» υπέβαλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού.

Ανάμεσα στις τρεις προτάσεις είναι αυτή για τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «1922-2022. H Μικρασιατική Καταστροφή - Θαλασσινή γέφυρα πολιτισμού στη Λέσβο» με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ. Με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, θα δημιουργηθεί ψηφιακή διαδικτυακή εφαρμογή (web app),  η οποία θα συνιστά μία «περιήγηση» στο νησί της Λέσβου με δυνατότητα «στάσεων» σε οικισμούς ή τοποθεσίες οι οποίες είναι δυνατόν να συνδεθούν με τα πολιτισμικά αποτυπώματα  των Μικρασιατών προσφύγων. Η εφαρμογή αυτή θα φιλοξενηθεί σε ειδικό χώρο του ιστότοπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πέραν αυτού θα υπάρξει η υλοποίηση δύο διαλέξεων (μια στη Μυτιλήνη και μια στη Καλλονή) και ενός διήμερου επιστημονικού συνεδρίου στη Μυτιλήνη με αντικείμενο τη Μικρασιατική Καταστροφή, την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μυτιλήνη και τη ανάπτυξη του σύγχρονου Λεσβιακού πολιτισμού όπως αυτός διαμορφώθηκε κατόπιν του μπολιάσματος που δέχθηκε με τα πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία που συνέφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Άλλη πρόταση φέρει το τίτλο «Χώρος Θερινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Κινηματογραφικών Προβολών - Προμήθεια Εξοπλισμού» και έχει προϋπολογισμό 151.187,40 ευρώ. Αφορά την προμήθεια εξοπλισμού (οπτικοακουστικού & ξενοδοχειακού) του πολυχώρου πολιτισμού Αρχοντικό Γεωργιάδη.

Και τέλος η πρόταση «Θερινό Εικαστικό Εργαστήρι στη Λέσβο: Ήταν ένα Μικρό Καράβι… στη Λέσβο - Σύγχρονα Έργα - Ο Διαχρονικός Ρόλος της Θάλασσας στο Πολιτισμό της Λέσβου» έχει προϋπολογισμό 49.994,35 €. Αφορά την υλοποίηση - σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών - ενός θερινού εικαστικού εργαστηρίου στο Μόλυβο στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν πρότυπα σύγχρονα εικαστικά έργα (ζωγραφικής & κεραμικής). Τα έργα αυτά θα εκτεθούν στη συνέχεια σε δύο εκθέσεις. Η πρώτη θα φιλοξενηθεί στο Αρχοντικό Γεωργιάδη και η δεύτερη θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ στην Αθήνα.

 

«Δουλεύουμε για να γίνονται τα λόγια πράξεις»

Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Οικονομικών κα Αντωνέλλη δήλωσε: «έχουμε πει ως Περιφερειακή Αρχή ότι θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο στον τομέα του Πολιτισμού, προκειμένου να καταφέρει η Περιφέρεια μας να αναδείξει  το συγκριτικό της πλεονέκτημα στον τομέα του πολιτισμού. Δουλεύουμε για να γίνονται τα λόγια πράξεις και μια από τις πράξεις μας είναι η παρούσα υποβολή για χρηματοδότηση των τριών προτάσεων μας από το Leader Αλιείας Λέσβου. Είναι για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά, άκρως σημαντικές:

Η προμήθεια  για τον  εξοπλισμό του Αρχοντικού Γεωργιάδη (συνδυαστικά με την δρομολογούμενη επισκευή του)  θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες πολιτισμού προς τους πολίτες αλλά και θα περιορίσει τα κόστη της θερινής λειτουργίας του.

Η συνδιοργάνωση με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών - με την οποία και έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας - Θερινού Εικαστικού Εργαστηρίου είναι μια δράση που αποδεικνύει την συνέχεια της παράδοσης της Λέσβου στον χώρο της ζωγραφικής και της κεραμικής στην σύγχρονη εποχή, ενώ συγχρόνως η διοργάνωση των δυο εκθέσεων των έργων που θα δημιουργηθούν, θα αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο το νησί μας. 

Η τρίτη μας πρόταση, με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, πέρα από ιστορικό μας  χρέος, αποτελεί και μια προσπάθεια  ανάδειξης της πολύτιμης συνεισφοράς του προσφυγικού πληθυσμού στην διαμόρφωση του σύγχρονου Λεσβιακού πολιτισμού.

Ευελπιστούμε στην έγκριση τους από την ΕΤΑΛ ΑΕ, προκειμένου σε συνεργασία μαζί με τα άξια στελέχη της, να προσθέσουμε ένα μικρό λιθαράκι στα δρώμενα που αφορούν τον πολιτισμό της Λέσβου. Είμαστε δε σε ετοιμότητα, προκειμένου να δουλέψουμε και για τα υπόλοιπα νησιά μας και να υποβάλλουμε αντίστοιχες προτάσεις πολιτισμού στα Τοπικά Προγράμματα Leader, όταν και εφόσον οι σχετικές Προσκλήσεις για τη χρηματοδότηση δημόσιων έργων μας παράσχουν αυτή τη δυνατότητα.»  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Διεθνής Επετειακή Συνδιάσκεψη των Ρομά (1971‑2021)

Τη συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά η Πανελλαδική Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά
ΥΓΕΙΑ

«Αμεσα τεστ και απολύμανση στο σχολείο της Καλλονής»

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής μετά τα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν
ΔΡΑΣΕΙΣ

90.000 ευρώ για την υποστύλωση του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Μόριας

Χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την άμεση υποστύλωση του μνημείου ώστε να αποφευχθεί πιθανή κατάρρευση του
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Να μεταφερθούν όλοι σε δομή 3.000 ατόμων»

Τι λέει ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας, και όμορων Κοινοτήτων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Η φασιστική κατήχηση καλλιεργεί το μίσος»

Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου για περιστατικό σε στρατόπεδο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση για τη μέρα της Γυναίκας

Online συζήτηση από το ΚΚΕ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κλείνει το Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλλονής

Διαπιστώθηκε με κρούσμα εκπαιδευτικός
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκπαίδευση και ένταξη για παιδιά προσφύγων και μεταναστών

Διαδικτυακή Εκδήλωση με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία , The Left Κώστα Αρβανίτη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησε η κατασκευή της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο «Ξενία»

Και παράρτημα βιβλιοθήκης θα διαμορφωθεί- «Αναζητούνται χώροι για κατασκευή νέων εστιών» λέει ο Αντιπρύτανης Δ. Παπαγεωργίου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στη διεθνή επικαιρότητα τα ευρήματα 20 εκατομμυρίων ετών

Για τις σωστικές ανασκαφές και τη φωτιά που έσβησε γρήγορα στο Απολιθωμένο Δάσος, μιλά ο Ν. Ζούρος
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Τα νησιά του Β.Αιγαίου δεν θα γίνουν φυλακές ψυχών»

Κοινή δήλωση των Βουλευτών Ν.Λέσβου και Ν. Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού και Ανδρέα Μιχαηλίδη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δυο χρόνια φυλακής για τον Αλέκο Γιαζιτζόγλου

Κατ’ έφεση καταδίκη σήμερα του Προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου για μη καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζομένους