× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Νέα δομή στη Λέσβο με Κύτελη και Αθανασίου»

Αντίδραση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη συμφωνία για τη δημιουργία νέου ΚΥΤ στο νησί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2020

«Νέα δομή στη Λέσβο με Κύτελη και Αθανασίου»
' χρόνος ανάγνωσης

Θέση στις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό στη Λέσβο παίρνει με ανακοίνωση της η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνοντας την συμφωνία του βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου αλλά και του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη στη δημιουργία νέου ΚΥΤ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσω του αρμόδιου υπουργού της, ανακοίνωσε σε πανηγυρικό τόνο την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατασκευή του νέου ΚΥΤ στο νησί μας, σε τοποθεσία που έχει ήδη οριοθετηθεί στην περιοχή Βάστρια της Δημοτικής Κοινότητας Νέων Κυδωνιών.

Εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες της πανδημίας, η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της για την μετατροπή των νησιών του Βορείου Αιγαίου σε νησιά-φυλακές, ακολουθώντας πιστά το αφήγημα της «ασπίδας της Ευρώπης», χωρίς καμία συναίνεση από τους κατοίκους των νησιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που δεν κατάφερε με την δύναμη των ΜΑΤ τον περασμένο Φλεβάρη, προσπαθεί τώρα να το πετύχει με την υποστήριξη του Δημάρχου Μυτιλήνης,Στρατή Κύτελη, και τουκυβερνητικού βουλευτή,Χαράλαμπου Αθανασίου.

Πέρα από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που υπάρχουν στη συγκεκριμένη τοποθεσία και την υποβάθμιση που θα προκαλέσει στις ζωές των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα πάγια και καθολικά αιτήματα των κατοίκων της Λέσβου, σύμφωνα και με τις αποφάσεις όλων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, είναι η πολυπόθητη αποσυμφόρησητου νησιού και η εναντίωση στην κατασκευή νέας δομής, ανοιχτής ή κλειστής.

Ο πληθυσμός των προσφύγων και μεταναστών, αν και οι ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί κυρίως λόγω της πανδημίας, παραμένει πολύ υψηλός, με σχεδόν 8.000 πρόσφυγες να διαμένουν στο νησί μας, ενώ τα προγράμματα μετεγκατάστασης έχουν ελαχιστοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, στη δήθεν προσωρινή νέα δομή του Καρά Τεπέ ξοδεύονται συνεχώς εκατομμύρια ευρώ για νέες κατασκευές και υποδομές, ενώ οι συνθήκες διαμονής των φιλοξενούντων σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τα χρήματα που ξοδεύονται. Να υπενθυμίσουμε για ακόμη μια φορά τη σκανδαλώδη ανάθεση του κ.Μηταράκη των 6,2 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία για «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου με το πιο ξεκάθαρο τρόπο ζητάει:

• Οργανωμένη αποσυμφόρηση, ξεκινώντας από τους αιτούντες άσυλο που έχουν δικαίωμα μετακίνησης, προς μικρότερες δομές της ενδοχώρας, με λήψη όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων, ώστε να μειωθεί δραστικά ο προσφυγικός πληθυσμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Λέμε ΟΧΙ στη δημιουργία νέου ΚΥΤ. Συμπορευόμαστε με τον αγώνα του Λεσβιακού λαού και απαιτούμε να γίνουν σεβαστές οι αρνητικές αποφάσεις των κοινοτήτων Μανταμάδου, Νέων Κυδωνιών, Πηγής και Κώμης.

• Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης να σεβαστεί τις σαφέστατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ορίζει ο νόμος, και να σταματήσει άμεσα τα παζάρια με την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

• Η Περιφερειακή Αρχή,επίσης, οφείλει άμεσα να αντιδράσει σεβόμενη τις αποφάσεις που έχει λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στάση του, καθώς και ο συνεργαζόμενος με αυτόν,νέος Αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Χριστόφας.

• Η ΝΟΔΕ Λέσβουτης Νέας Δημοκρατίαςοφείλει να πάρειδημόσια θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η δε Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες αν στηρίζει ή αποδοκιμάζει τις δηλώσεις του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που στήριξε στις εκλογές, κ. Μιχάλη Μαμάκου, που στηρίζειτις επιλογές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τα μισόλογα και οι κουτοπονηριές τελείωσαν και ο καθένας υποχρεούται να πάρει θέση».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης