× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αλλα λόγια ν` αγαπιόμαστε για τη σίτιση προσφύγων‑φαντασμάτων»

Ο Μπουρνούς για την απάντηση του υπουργείου Μετανάστευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2020

«Αλλα λόγια ν` αγαπιόμαστε για τη σίτιση προσφύγων‑φαντασμάτων»

Την απάντηση του υπουργού Μετανάστευσης για τους «παραπανίσιους» πρόσφυγες που εμφανίζονταν στη σίτιση, σχολίασε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την απάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στο θέμα που ανέδειξε ο βουλευτής για τη σίτιση στο ΚΥΤ Μόριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι με την ερώτηση Μπουρνού της 20ης Οκτωβρίου 2020 στα Υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη τίθεντο το θέμα της «εξαφάνισης» τεσσάρων χιλιάδων φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ της Μόριας που «δεν εμφανίστηκαν ποτέ στη νέα δομή που φτιάχτηκε στον Καρά Τεπέ μετά την πυρκαγιά της 8ης Σεπτεμβρίου, αλλά εμφανίζονταν κανονικά στις λίστες σίτισης με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων για το ελληνικό δημόσιο».

Ο κ. Μπουρνούς εξηγεί ότι στην απάντησή του, «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποποιήθηκε κάθε ευθύνης, παραπέμποντάς μας για τα στοιχεία που λαμβάνει, στο Υπουργείο Μετανάστευσης.

Ομοίως, και ο κ. Μηταράκης παραπέμπει ξεκάθαρα την αναζήτηση ευθυνών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για όλα όσα αφορούν τη διαδικασία σίτισης, «καταμέτρηση γευμάτων και λογιστικό έλεγχο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν επαναλαμβάνει στην απάντησή του τον αστείο ισχυρισμό του σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι δήθεν δύο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησαν "παράνομα" ακτοπλοϊκώς από τη Λέσβο μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας. Αντιθέτως, στην απάντησή του στην ερώτησή μας, αναφέρεται κατά κύριο λόγο σε περίπου 1500 νόμιμες κατά μόνας αναχωρήσεις που έγιναν τον Αύγουστο του 2019 (πριν την καταστροφή του ΚΥΤ), καθώς και σε αναχωρήσεις που συνέβησαν κατά κύριο λόγο μετά τη διαπίστωση της αριθμητικής διαφοράς μεταξύ Μόριας και Καρά Τεπέ. Αποτυγχάνει, δηλαδή, να μας απαντήσει πειστικά στο κρίσιμο ερώτημα που θέσαμε.

Πέραν, όμως, του ποσοτικού ζητήματος, από την απάντηση του κ. Μηταράκη προκύπτει κι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα πολιτικής διαχείρισης: Το Υπουργείο Μετανάστευσης επιχειρεί να αποδώσει αυτή την τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο πληθυσμών - του ΚΥΤ Μόριας πριν καταστραφεί και του Καρά Τεπέ - κατά κύριο λόγο στην παρουσία ενός μεγάλου αριθμού ατόμων που δεν υπόκειντο σε γεωγραφικό περιορισμό ή ήταν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, οι οποίοι διέμεναν «περιμετρικά του ΚΥΤ της Μόριας» και αναχώρησαν «για να καταλήξουν στην πλατεία Βικτωρίας της Αθήνας».

Παραδέχεται, δηλαδή, εμμέσως, ότι η ιδεοληπτική διαχείριση του προσφυγικού από την κυβερνηση της ΝΔ (που διέκοψε την αποσυμφόρηση για σχεδόν ένα χρόνο) οδήγησε σε χαοτικές καταστάσεις, διογκώνοντας το πρόβλημα αστεγίας και εξαθλίωσης. Γι’ αυτό ακριβώς είχαμε πρόσφυγες που ζούσαν «περιμετρικά» της Μόριας, δηλαδή σε ιδιοκτησίες των κατοίκων της κοινότητας Μόριας, ή σήμερα περιφέρονται στις πλατείες της Αθήνας. Για τόσο σοβαρή και οργανωμένη διαχείριση μιλάμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, το βασικό ερώτημά μας παραμένει αναπάντητο: Υπήρχε ένας αριθμός μερικών χιλιάδων που κανείς δεν γνώριζε πού βρίσκονται και πού μετακινούνταν, αλλά εμφανίζονταν να σιτίζονται κανονικά στο ΚΥΤ Μόριας και αυτά τα γεύματα εξωφλούνταν κανονικά.

Ο κ. Μηταράκης μας ενημερώνει πως η φυσική απογραφή διαμενόντων που γίνεται μια φορά τον χρόνο, δεν έχει διεξαχθεί από τον Ιούλιο του 2019! Από την άλλη, με έκπληξη διαβάζουμε πως στη νέα δομή στον Καρά Τεπέ οι διαμένοντες «καταμετρούνται καθημερινά» και πραγματοποιείται επίσης καταμέτρηση και «λογιστικός έλεγχος» για τις μερίδες φαγητού. Και γιατί αυτό δεν διεξαγόταν στο ΚΥΤ Μόριας; Πώς ξαφνικά απέκτησαν αυτή την ικανότητα οι υπηρεσίες του Υπουργείου και δεν την είχαν πριν καεί το ΚΥΤ Μόριας;

Κατά τα άλλα, ο κ. Μηταράκης έχει δίκιο σε ένα πράγμα. Πράγματι εναντιωνόμαστε «συνεχώς» στις νέες κλειστές δομές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και προβάλλουμε σαν «μόνη αντιπρόταση» την αποσυμφόρηση των νησιών μας προς μικρότερες δομές της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή έναν ήπιο διαμοιρασμό των αιτούντων άσυλο. Να είναι βέβαιος πως θα συνεχίσουμε να θεωρούμε απαράδεκτη τη μετατροπή των νησιών μας σε στρατόπεδα προσφύγων. Όσο για τους σιτιζόμενους-"φαντάσματα", εδώ είμαστε και θα συνεχίσουμε τη διερεύνηση».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή