× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αλλα λόγια ν` αγαπιόμαστε για τη σίτιση προσφύγων‑φαντασμάτων»

Ο Μπουρνούς για την απάντηση του υπουργείου Μετανάστευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2020

«Αλλα λόγια ν` αγαπιόμαστε για τη σίτιση προσφύγων‑φαντασμάτων»
' χρόνος ανάγνωσης

Την απάντηση του υπουργού Μετανάστευσης για τους «παραπανίσιους» πρόσφυγες που εμφανίζονταν στη σίτιση, σχολίασε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την απάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στο θέμα που ανέδειξε ο βουλευτής για τη σίτιση στο ΚΥΤ Μόριας.

Θυμίζουμε ότι με την ερώτηση Μπουρνού της 20ης Οκτωβρίου 2020 στα Υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη τίθεντο το θέμα της «εξαφάνισης» τεσσάρων χιλιάδων φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ της Μόριας που «δεν εμφανίστηκαν ποτέ στη νέα δομή που φτιάχτηκε στον Καρά Τεπέ μετά την πυρκαγιά της 8ης Σεπτεμβρίου, αλλά εμφανίζονταν κανονικά στις λίστες σίτισης με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων για το ελληνικό δημόσιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μπουρνούς εξηγεί ότι στην απάντησή του, «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποποιήθηκε κάθε ευθύνης, παραπέμποντάς μας για τα στοιχεία που λαμβάνει, στο Υπουργείο Μετανάστευσης.

Ομοίως, και ο κ. Μηταράκης παραπέμπει ξεκάθαρα την αναζήτηση ευθυνών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για όλα όσα αφορούν τη διαδικασία σίτισης, «καταμέτρηση γευμάτων και λογιστικό έλεγχο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν επαναλαμβάνει στην απάντησή του τον αστείο ισχυρισμό του σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι δήθεν δύο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησαν "παράνομα" ακτοπλοϊκώς από τη Λέσβο μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας. Αντιθέτως, στην απάντησή του στην ερώτησή μας, αναφέρεται κατά κύριο λόγο σε περίπου 1500 νόμιμες κατά μόνας αναχωρήσεις που έγιναν τον Αύγουστο του 2019 (πριν την καταστροφή του ΚΥΤ), καθώς και σε αναχωρήσεις που συνέβησαν κατά κύριο λόγο μετά τη διαπίστωση της αριθμητικής διαφοράς μεταξύ Μόριας και Καρά Τεπέ. Αποτυγχάνει, δηλαδή, να μας απαντήσει πειστικά στο κρίσιμο ερώτημα που θέσαμε.

Πέραν, όμως, του ποσοτικού ζητήματος, από την απάντηση του κ. Μηταράκη προκύπτει κι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα πολιτικής διαχείρισης: Το Υπουργείο Μετανάστευσης επιχειρεί να αποδώσει αυτή την τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο πληθυσμών - του ΚΥΤ Μόριας πριν καταστραφεί και του Καρά Τεπέ - κατά κύριο λόγο στην παρουσία ενός μεγάλου αριθμού ατόμων που δεν υπόκειντο σε γεωγραφικό περιορισμό ή ήταν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, οι οποίοι διέμεναν «περιμετρικά του ΚΥΤ της Μόριας» και αναχώρησαν «για να καταλήξουν στην πλατεία Βικτωρίας της Αθήνας».

Παραδέχεται, δηλαδή, εμμέσως, ότι η ιδεοληπτική διαχείριση του προσφυγικού από την κυβερνηση της ΝΔ (που διέκοψε την αποσυμφόρηση για σχεδόν ένα χρόνο) οδήγησε σε χαοτικές καταστάσεις, διογκώνοντας το πρόβλημα αστεγίας και εξαθλίωσης. Γι’ αυτό ακριβώς είχαμε πρόσφυγες που ζούσαν «περιμετρικά» της Μόριας, δηλαδή σε ιδιοκτησίες των κατοίκων της κοινότητας Μόριας, ή σήμερα περιφέρονται στις πλατείες της Αθήνας. Για τόσο σοβαρή και οργανωμένη διαχείριση μιλάμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, το βασικό ερώτημά μας παραμένει αναπάντητο: Υπήρχε ένας αριθμός μερικών χιλιάδων που κανείς δεν γνώριζε πού βρίσκονται και πού μετακινούνταν, αλλά εμφανίζονταν να σιτίζονται κανονικά στο ΚΥΤ Μόριας και αυτά τα γεύματα εξωφλούνταν κανονικά.

Ο κ. Μηταράκης μας ενημερώνει πως η φυσική απογραφή διαμενόντων που γίνεται μια φορά τον χρόνο, δεν έχει διεξαχθεί από τον Ιούλιο του 2019! Από την άλλη, με έκπληξη διαβάζουμε πως στη νέα δομή στον Καρά Τεπέ οι διαμένοντες «καταμετρούνται καθημερινά» και πραγματοποιείται επίσης καταμέτρηση και «λογιστικός έλεγχος» για τις μερίδες φαγητού. Και γιατί αυτό δεν διεξαγόταν στο ΚΥΤ Μόριας; Πώς ξαφνικά απέκτησαν αυτή την ικανότητα οι υπηρεσίες του Υπουργείου και δεν την είχαν πριν καεί το ΚΥΤ Μόριας;

Κατά τα άλλα, ο κ. Μηταράκης έχει δίκιο σε ένα πράγμα. Πράγματι εναντιωνόμαστε «συνεχώς» στις νέες κλειστές δομές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και προβάλλουμε σαν «μόνη αντιπρόταση» την αποσυμφόρηση των νησιών μας προς μικρότερες δομές της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή έναν ήπιο διαμοιρασμό των αιτούντων άσυλο. Να είναι βέβαιος πως θα συνεχίσουμε να θεωρούμε απαράδεκτη τη μετατροπή των νησιών μας σε στρατόπεδα προσφύγων. Όσο για τους σιτιζόμενους-"φαντάσματα", εδώ είμαστε και θα συνεχίσουμε τη διερεύνηση».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών