× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΚΚΕ: «Ανεξέλεγκτες διαστάσεις του καταρροϊκού στη Λέσβο»

Ερώτηση Μαρίας Κομνηνάκα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τον καταρροϊκό πυρετό στα κοπάδια του νησιού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/12/2020

ΚΚΕ: «Ανεξέλεγκτες διαστάσεις του καταρροϊκού στη Λέσβο»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις  ανεξέλεγκτες, όπως χαρακτηρίζονται,  διαστάσεις καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο, κατέθεσε η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, μαζί με τους βουλευτές του ΚΚΕ επίσης,  Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ερώτησή των τριών βουλευτών, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο καταρροϊκός πυρετός και συγκεκριμένα ο ορότυπος 4 παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο νησί της Λέσβου, καθώς έχει γίνει διασπορά σε πολλές διαφορετικές περιοχές του νησιού όπως είναι ο Μεσότοπος, τα Παράκοιλα, η Καλλονή και ο Μανταμάδος. Ήδη υπάρχει απώλεια ζώων, με πολλούς κτηνοτρόφους να είναι σε απόγνωση και  «ξεχασμένοι» από Περιφερειακή Διοίκηση και Κυβέρνηση.

«Χαρακτηριστικό είναι, σημειώνουν  ότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι ανενημέρωτοι από τους επίσημους κρατικούς φορείς, παλεύουν μόνοι τους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου δεν έρχονται πρώτη φορά αντιμέτωποι με το καταρροϊκό πυρετό. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από την έκταση που πήρε η επιδημία το 2014, με τα ανεπαρκή μέτρα από την τότε περιφερειακή διοίκηση και κυβέρνηση, με τις καταστροφικές συνέπειες όπου χιλιάδες γιδοπρόβατα χάθηκαν. Οι κτηνοτρόφοι έπαθαν μεγάλες ζημιές και είχαν απώλειες στο εισόδημα, ενώ πλήρωσαν από την τσέπη τους για να σώσουν τα κοπάδια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκεκριμένο νόσημα προσβάλει τις εκτροφές και προκαλεί μεγάλη μείωση στην παραγωγή, ωστόσο καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για την καταγραφή της και την αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος. Ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την ασθένεια και το πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και δεν περιλαμβάνει σχετική δαπάνη εκτός της προβλεπόμενης αποζημίωσης μόνο για τα ζώα που θανατώνονται ύστερα από έγκριση της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Παράλληλα, ο υποχρεωτικός σταβλισμός των κοπαδιών στις ζώνες ελέγχου έχει σαν αποτέλεσμα την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των αιγοπροβατοτρόφων για ζωοτροφές.

Την ίδια ώρα, είναι αμφίβολο το πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις πληγείσες περιοχές με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους και λοιπό βοηθητικό προσωπικό των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης είναι η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου η οποία είναι υποστελεχωμένη με μόλις δύο κτηνιάτρους και έναν ιδιώτη κτηνίατρο οι οποίοι απασχολούνται στην υπηρεσία.

Γι’ αυτό και είναι πολύ βασικό έστω και τώρα, πριν είναι πολύ αργά, να παρθούν άμεσα μια σειρά μέτρα, γιατί είναι προφανές αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η ασθένεια, οι κτηνοτρόφοι εκτός από τον κίνδυνο να χάσουν τα ζώα και τα κοπάδια τους, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την ένταση των εκβιασμών γαλακτοβιομήχανων και  μεγαλεμπόρων, που βρίσκουν ευκαιρία για να επιβάλουν ακόμα χαμηλότερες τιμές σε γάλα και κρέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ερωτάται για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση:

- Για την άμεση ενίσχυση των πληττόμενων κτηνοτρόφων, ώστε να εξασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Να γίνει καταγραφή της απώλειας παραγωγής και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι άμεσα και πλήρως, για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματός τους. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει όλες τις περιπτώσεις.

-Να λάβουν άμεσα όλοι οι δικαιούχοι τις αποζημιώσεις για τις απώλειες που υπέστησαν από τον καταρροϊκό πυρετό το 2014.

-Με ευθύνη του κράτους να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων του κρέατος και γάλακτος.

-Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ζωοτροφές για την κάλυψη της σίτισης των κοπαδιών κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης μετακίνησής τους.

-Να απαλλαγούν οι αιγοπροβατοτρόφοι από τα χαράτσια, τα χρέη και τους πλειστηριασμούς.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας, οι τρεις βουλευτές προτείνουν:

-Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας, διασφαλίζοντας τη γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και τον δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών.

-Να εξασφαλιστεί η με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

-Να στελεχωθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με το αναγκαίο επιστημονικό μόνιμο προσωπικό να γίνονται άμεσα αιμοληψίες και προληπτικά σε κτηνοτροφικές μονάδες, να εκσυγχρονιστούν και να στελεχωθούν με προσωπικό τα εργαστήρια για να έχουμε γρήγορα και ασφαλή αποτελέσματα ώστε να μην επιβαρύνονται οι κτηνοτρόφοι και να αποτελεί ένα « εργαλείο » στη δουλειά τους.

-Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από το κράτος και τις υπηρεσίες του, ώστε να σταματήσει η Λέσβος να βρίσκεται σε μόνιμη καραντίνα», καταλήγουν στην πρότασή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.  

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ