× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δικάζονται Μητροπολίτης, Διοίκηση Φιλανθρωπικών και μαρμαράδες

Παρέβησαν το νόμο περί ελεύθερου ανταγωνισμού επιβάλλοντας κατώτερες τιμές στην κατασκευή τάφων από συγκεκριμένους επιχειρηματίες από τους οποίους εισέπρατταν και εισπράττουν από 150 έως 300 ευρώ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/12/2020

Δικάζονται Μητροπολίτης, Διοίκηση Φιλανθρωπικών και μαρμαράδες
Φωτο αρχείου

Το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης και 14 επαγγελματίες στο χώρο του μαρμάρου έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν την επόμενη Τρίτη 8 Δεκεμβρίου από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων βορείου Αιγαίου. Κατηγορούμενοι για παράβαση του Νόμου περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Η δίκη αναμένεται να αναβληθεί λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Συγκεκριμένα οι παραπάνω, 22 συνολικά άτομα, κατηγορούνται γιατί την τελευταία πενταετία κατά συναυτουργία επέβαλαν καθεστώς που είναι αντίθετο στον ελεύθερο ανταγωνισμό στην κατασκευή μαρμάρινων τάφων στα δυο νεκροταφεία της Μυτιλήνης που λειτουργούν τα Φιλανθρωπικά καταστήματα Μυτιλήνης και συγκεκριμένα στα νεκροταφεία του Αγίου Παντελεήμονος και της Αγίας Κυριακής. Το ίδιο αδίκημα οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι τέλεσαν από το 2007 πλην όμως και μέχρι το 2015 έχει παραγραφεί.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είχε καταγγελθεί, με την ευλογία των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης, μαρμαράδες μοιράζονται ακόμα και σήμερα μεταξύ τους υποχρεωτικά το σύνολο του έργου της κατασκευής τάφων στα νεκροταφεία του Αγίου Παντελεήμονος και της Αγίας Κυριακής. Έχοντας επιβάλει μάλιστα και τιμοκατάλογο υψηλών τιμών, απαγορεύοντας σε κάθε άλλον να φτιάξει τάφους με χαμηλότερες τιμές!

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα στον τύπο της Μυτιλήνης, το Μάρτιο του 2007 διαπιστώθηκαν δοσοληψίες μεταξύ νεκροθαφτών και μαρμαράδων. Όπως χαρακτηριστικά λεγόταν τότε, χωρίς όμως ποτέ οι καταγγελίες να ελεγχθούν όπως θα έπρεπε, στα νεκροταφεία είχε στηθεί ένας «χορός» δοσοληψιών. Συγκεκριμένα, κάποιοι επαγγελματίες κατά περίεργο τρόπο έπαιρναν όλες τις δουλειές, κάποιοι νεκροθάφτες αναλάμβαναν μόνοι τους να κάνουν τάφους, ενώ τέλος υπήρχαν δουλειές και από κάποιους «ερασιτέχνες» μαρμαράδες. Τότε επιχειρήσεις μαρμάρου με κοινή τους επιστολή ζήτησαν την προστασία του επαγγέλματος... κατασκευαστή τάφων! Πρότειναν δηλαδή στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα να λειτουργήσει ένα σύστημα εκ περιτροπής κατασκευής τάφων έναντι από τον κάθε μαρμαρά, με βάση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο. Επίσης επέβαλαν κοινό τιμοκατάλογο για κάθε τάφο, ενώ σε αντιστάθμισμα αυτής της συμφωνίας, οι μαρμαράδες θα κατέβαλλαν χρηματικό ποσό από 100 έως 300 ευρώ στους κοιμητηριακούς ναούς.

Την πρόταση των μαρμαράδων το διοικητικό συμβούλιο των Φιλανθρωπικών το Μάιο του 2007 την αποδέχθηκε, ως μη όφειλε, στο πλαίσιο της… ισομερούς ανάθεσης έργου στους επαγγελματίες! Τούτο σήμανε και την επικράτηση κατώτερων τιμών στην κατασκευή τάφων και την εκ περιτροπής ανάθεση του έργου σε συγκεκριμένο επιχειρηματία της λίστας θέλει δε θέλει η οικογένεια του νεκρού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, τάφος με μάρμαρο Καβάλας κοστίζει έκτοτε τουλάχιστον 650 ευρώ, με λευκό μάρμαρο 1.250 ευρώ και οικογενειακός τάφος 4.500 ευρώ. Τιμές που, σύμφωνα με γνωρίζοντες, συγκαταλέγονταν στις πλέον υψηλές, όχι για τάφο, αλλά σε αξία τετραγωνικού μέτρου για μεζονέτες με όλες τις προδιαγραφές!

Το καθεστώς αυτό προστασίας του επαγγέλματος.... κατασκευαστή τάφων ανανεώθηκε το 2016 από τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης αντίθετα πλέον στη βούληση των επιχειρηματιών!

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι κάθε οικογένεια που έχει την ατυχία να θρηνήσει ένα δικό της άνθρωπο, υποχρεώνεται να ζήσει και τη διαδικασία του μαρμαρά που έχει σειρά, να μην έχει δηλαδή το δικαίωμα της επιλογής. Υποχρεούται δηλαδή σε συνθήκες κρίσης να πληρώσει το ποσό που η συμφωνία μαρμαράδων - Φιλανθρωπικών Καταστημάτων επέβαλε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμπεριλαμβανομένου του ποσού που βέβαια καταβάλλεται στους ναούς, πέραν αυτού για το δικαίωμα ταφής. Κοινώς, τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα εισπράττουν χρήματα για την ταφή, πλην όμως και χρήματα για την κατασκευή τάφου από συνεργαζόμενους… μαρμαράδες!

Σε όλη την άλλη Ελλάδα τα νεκροταφεία και η διαχείριση τους δεν ανήκουν σε Εκκλησιαστικά ιδρύματα αλλά σε φορείς της Αυτοδιοίκησης.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Tρίτης ως τις 5 το πρωί της Τετάρτης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι

Δείτε εδώ την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας!»

Κάλεσμα από ΠΕΚ, Σωματεία και Φορείς για συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απριλίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συμμετέχει στις απεργιακές συγκεντρώσεις η ΟΕΒΕ Λέσβου

Δηλώσεις στο «Ν» του προέδρου της Ομοσπονδίας Νίκου Μπουλμπούλη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία σε ΔΕΥΑΛ και αεροδρόμιο από το ΠΕΚ

Τα στελέχη του ΠΕΚ καλούν του εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη και Καλλονή
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ζητούν να κηρύξει απεργία η ΔΟΕ για τις 17 Απριλίου

Ανακοίνωση – παρέμβαση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Ανεπαρκές και γερασμένο το προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δεν έχουν πάρει την κανονική τους άδεια από το 2022 και σε πολλούς οφείλονται ρεπό άνω των 60 ημερών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Είμαστε στο δρόμο του αγώνα δηλώνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Λέσβου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΥΓΕΙΑ

Ευχαριστήριο για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

«Αποτελεί παράδειγμα νοσηλευτικού ιδρύματος»