× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η Ακύρωση του μέτρου της δάσωσης αποτελεί απαξίωση της νησιωτικότητας»

Κριτική από το βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη για τους χειρισμούς των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2020

«Η Ακύρωση του μέτρου της δάσωσης αποτελεί  απαξίωση της νησιωτικότητας»
' χρόνος ανάγνωσης

Ως περιφρόνηση της νησιωτικότητας, εξαπάτηση εκατοντάδων παραγωγών ανά τη χώρα και απίστευτη διαχειριστική ανεπάρκεια χαρακτηρίζει ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρεάς Μιχαηλίδης, τα όσα  προκύπτουν από την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με το μέτρο της «δάσωσης» (υπομέτρο 8.1) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), για το οποίο είχε καταθέσει σχετική.

Η ερώτηση είχε κατατεθεί στις 7 Φεβρουαρίου προς τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και είχε συνυπογραφεί από 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ο βουλευτής σε ανακοίνωσή του, το υπομέτρο της δάσωσης, προϋπολογισμού σχεδόν 120 εκατομμυρίων, επιδιώκει την ενίσχυση των δασικών πόρων, ουσιαστικά τη φύτευση διαφόρων ειδών δένδρων συμπεριλαμβανομένων των μαστιχόδεντρων, συνδυάζοντας την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος με οικολογικούς στόχους».

 Όσον αφορά τα νησιά, μετά από πρόταση των μαστιχοπαραγωγών και εισήγηση του βουλευτή, η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση είχε μειωθεί από τα 5 στα 2 στρέμματα ειδικά για τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εισήγηση αυτή, σημειώνει ο βουλευητής Χίου  είχε ενταχθεί στην 1η τροποποίηση του ΠΑΑ το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούσε μία από τις αρκετές ευνοϊκές αλλαγές που προβλέφθηκαν τότε στη βάση της αρχής της νησιωτικότητας και της στήριξης των νησιωτών παραγωγών.

«Σχεδόν δέκα μήνες μετά την κατάθεση της ερώτησης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει τους ερωτώντες βουλευτές ότι το υπομέτρο της δάσωσης, όπως και τα περισσότερα υπομέτρα του πυλώνα 8 του ΠΑΑ, δεν θα υλοποιηθούν! Ειδικότερα, αφού «καρφώνει» το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος για μεγάλες καθυστερήσεις και επικαλείται την εξάντληση της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ενημερώνει ουσιαστικά ότι τα ποσά που προορίζονταν για τα «δασικά» υπομέτρα του ΠΑΑ θα δοθούν για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από την πανδημία.

Πρόκειται για μια δικαιολογία όχι απλά αβάσιμη, αφού η προφανώς αναγκαία έκτακτη στήριξη διαφόρων αγροτικών κλάδων δεν χρειάζεται να γίνει εις βάρος άλλων, αλλά και πολιτικά απαράδεκτη, καθώς επιδιώκει να τροφοδοτήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο δεν έχει μπει καν στον κόπο να απαντήσει στην ερώτηση, οφείλει επίσης να δώσει εξηγήσεις, πόσο μάλλον όταν υπηρεσιακά σημειώματα που είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις πριν λίγους μήνες ανέφεραν ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας τού σχεδίου Υπουργικής Απόφασης του υπομέτρου 8.1».

Σε κάθε περίπτωση, η εν κρυπτώ κατάργηση των δασικών υπομέτρων πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα από τα δύο Υπουργεία», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Ειρήνη Πετράκη στο τιμόνι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Η μέχρι σήμερα αναπληρώτρια προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας αναλαμβάνει τη θέση με τριετή θητεία
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος διοικητής στην ΑΣΔΕΝ ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Βακεντής

Αποχωρεί ο Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σχολεία χωρίς δασκάλους και ειδικότητες στην έναρξη της χρονιάς

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου καταγγέλλει ελλείψεις άνω των 20 εκπαιδευτικών, κλειστά τμήματα ένταξης και ανυπαρξία βασικών ειδικοτήτων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

224 νέα διαμερίσματα σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Σάμο

Το οικιστικό πρόγραμμα του ΥΠΕΘΑ μετατρέπει στρατόπεδα σε σπίτια για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και γιατρών/εκπαιδευτικών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ στη Λήμνο

Πολιτικές παρεμβάσεις, τιμητικές αναφορές και καλλιτεχνικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους
ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες παιδιά εκτός ΚΔΑΠ λόγω περικοπών στα voucher

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιωτικών ΚΔΑΠ (ΠΑΣΙΚ) περισσότερα από 11.500 παιδιά πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών μένουν εκτός των ΚΔΑΠ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην παιδική χορωδία του Δήμου Λήμνου

Οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025 και αφορούν παιδιά από 6 ως 18 ετών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Αυξημένη παραγωγή καφέ αναμένει η Βραζιλία

Αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών φέρνουν οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ