× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πράσινα σημεία, γωνιές ανακύκλωσης και συλλογή βιοαποβλήτων!

Προτάσεις άνω των 3,5 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση αποβλήτων από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2020

Πράσινα σημεία, γωνιές ανακύκλωσης και συλλογή βιοαποβλήτων!

Τα Τεχνικά Δελτία για τη χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου δύο ζωτικής σημασίας  έργων για το νησί που στοχεύουν στη βιώσιμη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων και στη μείωση της ποσότητας των σύμμεικτων παραγόμενων αποβλήτων υπέβαλε χτες ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με τη συνεργασία των Αντιδημάρχων Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Στρατή Ζαφείρη και Καθαριότητας Μιχάλη Ρούσση.

Η πρόταση για χρηματοδότηση του Δήμου ξεπερνά τα 3,5 εκ. ευρώ και αφορά στα έργα α) με τίτλο Πράξης «Δημιουργία υποδομών για την πρόληψη δημιουργίας Αποβλήτων (Πράσινα Σημεία, Γωνίες Ανακύκλωσης)» (2,9 εκ. ευρώ) και β) «Ανάπτυξη συστήματος συλλογής βιοαποβλήτων» (639.000 ευρώ).

α) «Δημιουργία υποδομών για την πρόληψη δημιουργίας Αποβλήτων (Πράσινα Σημεία, Γωνίες Ανακύκλωσης) Δήμου Δυτικής Λέσβου»:

Η πρόταση αφορά στη δημιουργία υποδομών για την εφαρμογή προγράμματος Διαλογής στην Πηγή ανακυκλώσιμων υλικών. Οι δράσεις της περιλαμβάνουν

  • Προμήθεια εξοπλισμού συλλογής, μεταφοράς και προσωρινής αποθήκευσης (κάδους, container, απορριμματοφόρα οχήματα)
  • Δημιουργία 27 Γωνιών Ανακύκλωσης σε 22 επιλεγμένους οικισμούς
  • Κατασκευή τριών (3) Πράσινων Σημείων σε Καλλονή, Άντισσα και Πολιχνίτο

Το ύψος της πρότασης του Δήμου Δυτικής Λέσβου για χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται στα 2.909.171 ευρώ και όπως προβλέπεται και στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και το ισχύον Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Λέσβου, με την ανάπτυξη των συγκεκριμένων υποδομών, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα κατορθώσει να εκτρέπει πέντε ρεύματα αποβλήτων (χαρτί, μέταλλο, πλαστικό, γυαλί, βιοαπόβλητα) προς τις μονάδες αξιοποίησής τους.

β) «Ανάπτυξη συστήματος συλλογής βιοαποβλήτων Δήμου Δυτικής Λέσβου»:

Η πρόταση αυτή αφορά στην ανάπτυξη συστήματος χωριστής συλλογής των οικιακών βιοαποβλήτων στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Οι δράσεις περιλαμβάνουν

  • Προμήθεια εξοπλισμού συλλογής και μεταφοράς βιοαποβλήτων (κάδους, βιοδιασπώμενες σακούλες, απορριμματοφόρα οχήματα), ο οποίος θα εγκατασταθεί σε επιλεγμένες Κοινότητες
  • Δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών (οικιακών παραγωγών), ώστε να διασφαλιστεί η ενεργή συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των βιοαποβλήτων.

Το ύψος της πρότασης του Δήμου Δυτικής Λέσβου για χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται στα 639.168 ευρώ.

«Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υποβολή και των δύο αυτών προτάσεών μας για χρηματοδότηση, καλύπτουμε τον δεύτερο βασικό άξονα προτεραιότητάς μας ως δημοτική αρχή του νεοσύστατου Δήμου Δυτικής Λέσβου», δήλωσε για την εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και συνέχισε: «Μετά τον Ψηφιακό Δήμο λοιπόν, επενδύουμε εμπράκτως στον Πράσινο Δήμο και στην βιώσιμη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Η πρότασή μας ξεπερνά τα 3,5 εκ. ευρώ και συνεχίζει να πατάει επάνω στην βασική μας αρχή: Να εξαντλούμε τις δυνατότητές μας να βρίσκουμε τους πόρους που χρειάζεται ο Δήμος μας, μέσα από προγράμματα. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και άλλες αντίστοιχες προτάσεις για συμμετοχή σε δράσεις προστασίας του Περιβάλλοντος και εξοικονόμησης πόρων και θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους μας αλλά και τους συνεργαζόμενους Αντιδημάρχους για την ολοκλήρωση μίας ακόμη αποστολής που δημιουργεί νέες προοπτικές στον Δήμο μας».

Ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Στρατής Ζαφείρης από τη μεριά του, δήλωσε: «Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική μας πρόταση που στοχεύει στην ριζική αλλαγή των δεδομένων του Δήμου μας και του νησιού μας. Είναι ένα καθοριστικό βήμα που θέλουμε να κάνουμε για την αναδιοργάνωση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στον Δήμο μας στην κατεύθυνση κατάθεσης μίας ολοκληρωμένης λύσης. Και σε αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη Διεύθυνση του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα χαρακτηριστικά του πολύ μεγάλου σε έκταση Δήμου μας, με τις πολύ μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των οικισμών του, καθιστούν δύσκολη υπόθεση τόσο την απλή αποκομιδή όσο και την διαχείριση των αποβλήτων, ενώ μας επιβαρύνει με δυσβάστακτο κόστος.  Δεν είναι ψέμα βέβαια να πούμε ότι το ισχύον σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων μας, αφήνει πίσω του και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Με αυτήν μας την πρόταση θέλουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα και επιζητούμε την ευαισθητοποίηση και τη συνεργασία των δημοτών, δίνοντάς τους και κίνητρα, για να φτάσουμε κοντά στην ιδανική συνθήκη που θα μας εξυπηρετεί αλλά και θα προστατεύει το περιβάλλον».

«Είναι γνωστές οι δυσκολίες του μεγαλύτερου Δήμου στο Βόρειο Αιγαίο, αυτού της Δυτικής Λέσβου στην αποκομιδή και γενικά στη διαχείριση των αποβλήτων», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μιχάλης Ρούσσης. «Η ευκαιρία που μας δίνεται μέσω αυτής της πρότασης είναι μεγάλη και δεν αφορά μόνο στην προοπτική βελτίωσης του τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων μας. Έχει και πρακτική εφαρμογή αφού μας δίνει σαν Υπηρεσία Καθαριότητας τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τον γηρασμένο στόλο μας, να αναβαθμίσουμε τις υποδομές και τον εξοπλισμό μας και να μειώσουμε τα κόστη από τις μεγάλες μετακινήσεις που πραγματοποιούμε σήμερα».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Διερευνητικές επαφές με την Τουρκία χωρίς θέσεις και σε πλήρη σύγχυση»

Ομιλία Γιάννη Μπουρνού, στην ολομέλεια της βουλής για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν. μίλια στο Ιόνιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Αναζητούμε τρόπους και κονδύλια»

Δήλωση Μουτζούρη για περεταίρω ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η κυβέρνηση θέλει να βάλει την Ελλάδα στη λίστα των φορολογικών παραδείσων»

Παρέμβαση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στο νομοσχέδιο για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τι απέγινε το έργο της Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων Μυτιλήνης;

Ερώτηση της παράταξης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» για την τύχη του έργου που είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έργα ύδρευσης 9,7 εκατομμυρίων ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο

Αντικατάσταση τμημάτων δικτύων ύδρευσης στην πόλη της Μυτιλήνης, προϋπολογισμού 5,71 εκατομμυρίων ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το αυθαίρετο ετοιμόρροπο κολυμβητήριο που θα το κάνουν.... παλαί ντε σπορ!

Ακύρωσαν το master plan του λιμανιού που ψήφισε πριν δυο χρόνια και ο Στρατής Τζιμής, για ένα έργο που δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Άλλα 10 από τα 18 εκατομμύρια «καθρεφτάκια» της Γκμίντερ αποδεικνύονται «αέρας κοπανιστός»
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: «Ανθρακες ο θησαυρός της κυβέρνησης των Αρίστων!»

Σχετικά με την αλλαγή χρήσης μέρους της ιστορικής έδρας του πάλαι ποτέ Υπουργείου Αιγαίου και τη μετατροπή του σε αίθουσα Εφετείου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στα σκαριά ο νέος νόμος για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Έρχεται μείωση συμβούλων και κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης στις Κοινότητες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

14 ώρες για να επισκευαστεί ο κεντρικός αγωγός υδροδότησης!

Αντικαταστάθηκε χαλασμένη βαλβίδα του 1972 και τμήμα του αγωγού στο μηχανουργείο Διμπαμπή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μάκης Μαΐλης... ιδεολογικός ηγέτης, πεισματάρης κομμουνιστής

Ο Βαγγέλης Χριστοδούλου μιλά στο «Ν» για τον αείμνηστο σύντροφό του στο ΚΚΕ και τη δράση του στη Λέσβο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή υδροδότησης στη Μυτιλήνης ‑ Εργασίες της ΔΕΥΑΛ σε τρία μέτωπα

Αύριο το πρωί αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση της υδροδότησης στην πόλη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τα «φύκια» στα Τσαμάκια και οι «μεταξωτές κορδέλες» του έργου της ανάπλασης

Πώς θα γίνει το έργο της ανάπλασης της πλαζ στα Τσαμάκια αφού ο χώρος ανήκει στο Δημόσιο και όχι στο Δήμο Μυτιλήνης; Πέντε από τα 18 εκατομμύρια «καθρεφτάκια» της Γκμίντερ αποδεικνύονται «αέρας κοπανιστός»
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ