× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Αρχισαν τα όργανα....»

Αντίδραση στην επιλογή του χώρου κατασκευής της νέας δομής για πρόσφυγες και μετανάστες από τους Προέδρους των Κοινοτήτων Νέων Κυδωνιών, Πηγής και Κώμης. Προαναγγελία προσφυγής στη Δικαιοσύνη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2020

«Αρχισαν τα όργανα....»
' χρόνος ανάγνωσης

«Την έντονη και πλήρη αντίθεση τους» στην απόφαση κατασκευής δομής για πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή Βάστρια της Κοινότητας Νέως Κυδωνιών εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση Πρόεδροι τριών Κοινοτήτων της περιοχής και συγκεκριμένα οι Πρόεδροι Νέων Κυδωνιών Κόμλος Αντώνης. Κώμης Τσιβγούλης Χρήστος και Πηγής Αντωνίου Μιλτιάδης.Όπως σημειώνουν μάλιστα «θα αξιοποιήσουν κάθε θεσμικό και ένδικο μέσο για την ματαίωση αυτού του σχεδιασμού».

Η διαμαρτυρία απευθύνεται στον Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Αθανασίου , στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, στην Επικεφαλή της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ, στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και στο Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τρεις Πρόεδροι σημειώνουν ότι αντιτίθενται στη δημιουργία του νέου καταυλισμού στη συγκεκριμένη θέση για τους παρακάτω λόγους:

- Η κατασκευή ΚΥΤ στην θέση Βαστριά θα προκαλέσει βλάβη στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της περιοχής, όπως έχει δείξει η εμπειρία της Μόριας. Στην περίπτωση της Βαστριάς οι επιπτώσεις από πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς μπορεί να είναι μεγάλης κλίμακας με δεδομένο ότι η περιοχή βρίσκεται στο βόρειο άκρο του μεγάλου πευκοδάσους της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λαμβανομένου υπόψη ότι οι επικρατέστεροι άνεμοι κατά τους θερινούς μήνες είναι βορειοανατολικών διευθύνσεων οποιαδήποτε πυρκαγιά μπορεί να αποβεί ολέθρια για το δάσος αλλά και για τις παρακείμενες κοινότητες και τους μεγάλους ελαιώνες της ανατολικής Λέσβου. Πρέπει να επισημανθεί ότι η θέση Βαστριά συνορεύει με εκτεταμένη περιοχή Natura στην οποία ενδημούν σπάνια ήδη φυτών και πτηνών.

- Θα επηρεαστούν αρνητικά και ίσως ανεπανόρθωτα οι αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες της περιοχής, οι οποίες αποτελούν την αποκλειστική οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων.

- Με δεδομένη την παρουσία του ΧΥΤΑ , του λατομείου αδρανών υλικών, του εργοστασίου πίσσας καθώς και του εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων των ελαιοτριβείων όλης της ευρύτερης περιοχής, η δημιουργία του ΚΥΤ θα οδηγήσει σε ασφυκτική περικύκλωση της περιοχής μας από οχλούσες δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χωρίς διάλογο
Οι τρεις Πρόεδροι επισημαίνουν επίσης ότι «παρά την διατυπωμένη πρόθεση της κυβέρνησης για διάλογο με την τοπική κοινωνία, ουδεμία συζήτηση έχει γίνει επί του θέματος με τις επηρεαζόμενες κοινότητες».

«Υποθέτουμε ότι η επιλογή του σημείου έγινε με καθαρά μικροπολιτικά κριτήρια καθώς θεωρήθηκε ότι η αντίδραση θα είναι ασθενέστερη» σημειώνουν τονίζοντας πως αντιλαμβάνονται ότι «για τους λόγους που αναφέρθηκαν το έργο κατασκευής ΚΥΤ ανήκει στην κατηγορία Α του νόμου 4014/2011 και άρα θα περιμένουμε την μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων».

Και οι τρεις Πρόεδροι των Κοινοτήτων της περιοχής καταλήγουν ενημερώνοντας «επιφυλασσόμαστε ρητά παντός νόμιμου δικαιώματος να στραφούμε ενάντια στα φυσικά πρόσωπα που συμμετείχαν στην επιλογή της θέσης και στην απόφασή τους να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές μας, τις περιουσίες μας και να οδηγήσουν στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, εν άγνοια μας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών