× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κοινότητες όργανα των Δημάρχων

«Καταργείται η τρίτη κάλπη στις αυτοδιοικητικές εκλογές» εξήγγειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/11/2020

Κοινότητες όργανα των Δημάρχων

Την κατάργηση της τρίτης κάλπης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, που αφορά στην εκλογή κοινοτικών συμβουλίων ανεξάρτητων από τους συνδυασμούς για την εκλογή δημάρχου, εξήγγειλε την περασμένη Παρασκευή, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος κατά την συνδιάσκεψη των αυτοδιοικητικών της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υφυπουργός τόνισε ότι με βάση το Σύνταγμα δεν προβλέπεται πρόσθετος βαθμός διοίκησης όπως στον νόμο «Κλεισθένη» περιγράφονται οι κοινότητες, οπότε εξ αυτού του λόγου θα καταργηθεί η τρίτη κάλπη στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Συγκεκριμένα, είπε ότι «από το Σύνταγμα προβλέπεται ότι η διοικητική δομή διαρθρώνεται σε κεντρικό κράτος, Περιφέρειες και Δήμους» και άρα δεν προβλέπεται τέταρτος βαθμός διοίκησης, όπως αυτός προσδιορίζεται στον «Κλεισθένη» και αφορά στις κοινότητες.

Παράλληλα, ο Θ. Λιβάνιος εξήγησε ότι οι κοινότητες, όπως και τα κοινοτικά συμβούλια θα παραμείνουν. Η εκλογή, όμως, των εκπροσώπων τους θα γίνεται με συνδυασμούς, που θα σχετίζονται με τους συνδυασμούς για την εκλογή δημάρχου. Ουσιαστικά, πρόκειται για επαναφορά των όσων ίσχυαν επί «Καλλικράτη».Για την προοπτική κατάργησης της λειτουργίας των Κοινοτήτων ήδη άρχισαν να εκδηλώνονται αντιδράσεις.

Και χωρίς απλή αναλογική
Στο σκέλος της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο υφυπουργός αφού επανέλαβε την βούληση του για κατάργηση της απλής αναλογικής μαζί με ο, τι συνοδευόταν (βλ. λευκή ψήφος), μίλησε για επαναφορά πλειοψηφικού συστήματος, που όπως είπε «μπορεί να μην δίνει στον πρώτο συνδυασμό την πλειοψηφία των 3/5 επι των εδρών», αλλά «σίγουρα το νέο εκλογικό σύστημα θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μεταβατική» την τρέχουσα περίοδο έως το 2023 και εξήγησε πως οι τροποποιήσεις που έγιναν στην σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής ποιότητας ζωής, προκειμένου να αυξηθεί εκ των υστέρων η πλειοψηφία της παράταξης του Δημάρχου «ήταν έως το μέτρο του επιτρεπτού».

Βέβαια, το ζήτημα της τροποποίησης της εκ των υστέρων σύνθεσης της πλειοψηφίας θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου ήδη έχουν γίνει προσφυγές κατά του πρώτου νόμου Θεοδωρικάκου. Την ίδια ώρα, πάντως, έχει τεθεί ζήτημα για την τελευταία ρύθμιση Θεοδωρικάκου, που δίνει υπερεξουσίες στην Οικονομική Επιτροπή των ΟΤΑ παρακάμπτοντας πλήρως την λειτουργία του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια