× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανω κάτω με την «παράλληλη» καταγραφή κρουσμάτων

Το δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας» και του «Βήματος της Κυριακής» βάζουν «φωτιά» στον ΕΟΔΥ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/11/2020

Ανω κάτω με την «παράλληλη» καταγραφή κρουσμάτων
' χρόνος ανάγνωσης

Εν μέσω «πολέμου» με τον κορονοϊό και τους νεκρούς να ξεπερνούν πλέον σε καθημερινή βάση τους 100 και τα θύματα συνολικά να αγγίζουν τα 2223, δυο κυριακάτικα δημοσιεύματα βάζουν «φωτιά» στην κυβέρνηση μέσω ΕΟΔΥ, παρατηρεί το δημοσίευμα του iEidiseis.

Ειδικότερα, τόσο στο δημοσίευμα της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, όσο και σε αυτό του Βήματος της Κυριακής γίνεται λόγος για ένα «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχει το Μαξίμου και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Υγείας, αλλά και αυτά που τελικά ανακοινώνονται να έχουν κενά και να μην είναι τα ημερήσια πραγματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα για αυτό τον λόγο τόσο από την πλευρά του Σωτήρη Τσιόδρα όσο και του Νίκου Χαρδαλιά υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια, καθώς δεν λαμβάνουν τα τελευταία στοιχεία των κρουσμάτων αλλά ετεροχρονισμένα με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μέτρα που καλούνται να αποφασίσουν και να εφαρμόσουν.

Την ίδια στιγμή κύκλοι του προέδρου του ΕΟΔΥ, σημείωναν στο iEidiseis, ότι τα δημοσιεύματα περί παράλληλου συστήματος καταγραφής των ημερήσιων κρουσμάτων είναι «ψέματα» και πως «διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέμα ΕΟΔΥ θέτει το «Βήμα»
Το δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής με τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ», κάνει λόγο για κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονται για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Μάλιστα κάνει λόγο για δυσαρμονία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και εκφράζεται η ανησυχία ότι θα ξεφύγει η κατάσταση.

Τονίζεται ότι υπάρχουν δύο στρατόπεδα πλέον στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ η δυσφορία από την πλευρά Τσιόδρα και Χαρδαλιά ξεκινάει από την υποστήριξη που παρέχει ο ΕΟΔΥ, που κατά την εφημερίδα έχει μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία, που ενδεχομένως να αποδειχθούν κρίσιμα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η εφημερίδα σημειώνει ότι κύρια εστία τριβής ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μία πλευρά και από την άλλη τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, είναι το μητρώο ασθενών COVID 19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αρχείο αυτό δεν είναι ενιαίο.

Ειδικότερα όταν καταγράφεται κρούσμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή σε δημόσιο μπαίνει απευθείας στο μητρώο.

Αν όμως ο εντοπισμός γίνει από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρίζει με άλλη λογική και κυρίως με άλλο ρυθμό, καθώς φιλοδοξεί να κατασκευάσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα Μητρώου ασθενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως γράφει η εφημερίδα ο ΕΟΔΥ ήθελε να ξεκινήσει το δικό του ιδιόκτητο αρχείο τον Αύγουστο με ανάθεση σε άλλον ανάδοχο και το προχώρησε με πιο φανερές πλέον συνέπειες.

Γιατροί που είχαν πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ διαπίστωναν ότι αν πρόσθεταν τα θετικά, τα αρνητικά και τα υπό διερεύνηση τεστ, ήταν το 1/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν, κατά την εφημερίδα.

Μάλιστα Το Βήμα αναφέρει ότι όσοι γνωρίζουν λένε ότι τα στοιχεία στην ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ είναι μια πρόχειρη συγκόλληση δύο αρχείων διαφορετικής συλλογής.

Το θέμα έχει φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η εφημερίδα σημειώνει: «Ορισμένοι έχουν γίνει μάρτυρες σε τραγελαφικές καταστάσεις κατά το ημίωρο πριν από την ανακοίνωση των κρουσμάτων».

Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι αν συνεχιστεί αυτό δεν θα γίνει έγκαιρη πρόβλεψη για να ληφθούν μέτρα.

Τι αναφέρει η Δημοκρατία

Η εφημερίδα Δημοκρατία με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έγκλημα στην καταγραφή των κρουσμάτων» - «Παράλληλο σύστημα με ιδιωτική εταιρεία έστησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ» σημειώνει ότι «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία με αποτέλεσμα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων. Αποτέλεσμα» σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας».

Παράλληλα, αναφέρει ότι έχει δημιουργηθεί συγκεκριμένη πλατφόρμα για την καταγραφή των κρουσμάτων που εντοπίζουν οι μονάδες του ΕΟΠΥ και ταυτόχρονα συλλέγει τα στοιχεία από τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας. Η πλατφόρμα ενημερώνεται όμως με καθυστέρηση τουλάχιστον επτά ημερών για τα κρούσματα στα δημόσια Νοσοκομεία με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί να είναι αναληθή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο δρόμο ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο Αθηνών από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Η παραίτηση έρχεται λίγο πριν η Βουλγαρία ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

«Θα σου στρίψω το λαρύγγι»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει πως την απείλησε ο Γιώργος Ξυλούρης «Φραπές»
ΕΛΛΑΔΑ

Οι κρεοπώλες στο πλευρό των αγροτών

Καθολικό κλείσιμο των κρεοπωλείων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου - ημέρα κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν λόγω εορταστικού ωραρίου.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα του «Φραπέ»!

Καταθέτει σήμερα ο Γιώργος Ξυλούρης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μέλι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο μεγάλο φεστιβάλ της Αθήνας

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας με δεκάδες επιχειρήσεις και βραβεύσεις παραγωγών που ανέδειξαν την αξία της νησιωτικής μελισσοκομίας
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα πρώτη στην έμμεση φορολογία

Τα νοικοκυριά πληρώνουν ακριβά ΦΠΑ και ειδικούς φόρους ενώ το κράτος αυξάνει τα έσοδά του -Δείτε τι αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ