× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εντάσσεται στο Leader αλιείας το Παλιό Λιμεναρχείο

Μετά από 10 χρόνια ταλαιπωρίας ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑΔ και η μίσθωση του κτιρίου από το Δήμο Μυτιλήνης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 20/10/2020

Εντάσσεται στο Leader αλιείας το Παλιό Λιμεναρχείο

Επιτέλους φως στο τούνελ της υπόθεσης του Παλιού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, μετά από χρόνιες καθυστερήσεις και προβλήματα συνεννόησης με την ΕΤΑΔ, η Δημοτική Αρχή με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Στρατή Τζιμή φαίνεται ότι βρήκε την άκρη του νήματος και προχωράει επιτέλους η μίσθωση του κτιρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη με απόφασή του τη Δευτέρα το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στη μίσθωση του κτιρίου και στην καταβολή 30 χιλιάδων ευρώ ως εγγυητική επιστολή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, χρήματα που αντιστοιχούν σε μισθώματα δύο ετών.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Στρατή Τζιμή αφού έπεσαν οι τελευταίες υπογραφές και εγκρίθηκε η μίσθωση του κτιρίου τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης όσο και από την ΕΤΑΔ, ανοίγει ο δρόμος για την επισκευή – ανάπλαση του μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Leader αλιείας.

Αρχές Νοεμβρίου η ένταξη στο πρόγραμμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι υπηρεσίες μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες ένταξης του έργου της ανάπλασης του κτιρίου στο Leader αλιείας το οποίο παραμένει ανοιχτό έως τις 9 Νοεμβρίου. Οι εργασίες αφορούν γενική επισκευή του Παλιού Λιμεναρχείου το οποίο είναι σε άσχημη κατάσταση. Ο Συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 350 χιλιάδες ευρώ και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το εμβληματικό αυτό κτίριο θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση των υπηρεσιών τουριστικής προβολής του Δήμου Μυτιλήνης».

Παλιές προσπάθειες …

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο η Δημοτική Αρχή Βουνάτσου στο παρελθόν όσο και  η Δημοτική Αρχή Γαληνού τα τελευταία χρόνια, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το κτίριο του Παλιού Λιμεναρχείου  να παραχωρηθεί ή να μισθωθεί από την ΕΤΑΔ στο Δήμο, για να προχωρήσουν οι εργασίες ανάπλασης και επισκευής του. Το σκεπτικό των δύο Δημοτικών Αρχών ήταν ότι το κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, μπορεί να φιλοξενήσει τα γραφεία τουρισμού του Δήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την περίοδο της δημοτικής αρχής Γαληνού, η  ΕΤΑΔ και ο Δήμος Λέσβου,  βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία για τη μίσθωση του κτιρίου ωστόσο το ποσό που ζήτησε ως μίσθωμα  η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου θεωρήθηκε εξωφρενικά μεγάλο από τα στελέχη της δημοτικής αρχής και έτσι η διαπραγμάτευση δεν προχώρησε. Ειδικότερα η  πρόταση της ΕΤΑΔ, μεταξύ άλλων ανέφερε, μίσθωση του κτιρίου για 20 χρόνια με ετήσιο μίσθωμα 15.000 ευρώ σταθερό, τα πρώτα δύο χρόνια. Μετά την παρέλευση των δύο ετών, το μίσθωμα θα αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 5%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έως το τέλος της σύμβασης, το μίσθωμα θα έχει υπερδιπλασιαστεί και ο δήμος θα πλήρωνε πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Έκλεισε η συμφωνία

Όταν ανέλαβε ωστόσο στη συνέχεια η Δημοτική Αρχή Κύτελη το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε και μάλιστα με προτροπή του αντιδημάρχου Στρατή Τζιμή ολοκληρώθηκε η μελέτη ανάπλασης του κτιρίου ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader. Το ύψος του μισθώματος που τελικά συμφωνήθηκε με την ΕΤΑΔ και εγκρίθηκε σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  είναι 15 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για 20 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης άλλα  5 έτη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου