
Τη στήριξή της στην κινητοποίηση των επαγγελματιών αλιέων την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης εκφράζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, καλώντας παράλληλα τους Αγροτικούς Συλλόγους του νησιού να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τα μέλη τους.
Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία ασκεί έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας ότι μετά τη γεωργία και την κτηνοτροφία, σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζει πλέον και η επαγγελματική αλιεία.
Όπως αναφέρει, οι βιοπαλαιστές ψαράδες της παράκτιας αλιείας βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, καθώς στις υψηλές τιμές των καυσίμων προστίθεται το κόστος των εφοδίων και των νέων υποχρεώσεων που επιβάλλονται στα αλιευτικά σκάφη.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην υποχρέωση εγκατάστασης συστημάτων δορυφορικής παρακολούθησης VMS, η οποία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, δημιουργεί ένα ακόμη οικονομικό βάρος για τους επαγγελματίες του κλάδου.
Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη για μόνιμη λογιστική υποστήριξη λόγω της τήρησης βιβλίων, παραστατικών και δελτίων αποστολής, ενώ στα προβλήματα προστίθενται οι ζημιές που προκαλούνται στα δίχτυα και τον αλιευτικό εξοπλισμό από μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου στέκεται επίσης στην απουσία, όπως σημειώνει, επαρκών αποζημιώσεων για τις συγκεκριμένες ζημιές, εκτιμώντας ότι το σύνολο αυτών των επιβαρύνσεων υπονομεύει ευθέως το εισόδημα και τη δυνατότητα επιβίωσης των μικρών επαγγελματιών αλιέων.
«Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αλιεία της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την Ομοσπονδία να ζητά τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης και την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.
Όπως τονίζεται, ζητούμενο είναι η προστασία του εισοδήματος των επαγγελματιών αλιέων και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου δηλώνει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό των αλιέων στη μεγάλη κινητοποίηση της Κυριακής 11 Οκτωβρίου, απευθύνοντας κάλεσμα στους Αγροτικούς Συλλόγους και στους παραγωγούς του νησιού να δώσουν έμπρακτα τη στήριξή τους.
Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για τις 10 το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης.