× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Cantaλαλούν δεν τραγουδά μόνο στη σκηνή

Ανοιχτά εργαστήρια, μουσικές συναντήσεις και μια μεγάλη συναυλία την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο, σε μια γιορτή φωνής και ελευθερίας -Ο Χρήστος Χατζηλίας μιλά στο «Ν» για τη χορωδία που τραγουδά στις γειτονιές, στις σκηνές

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 24/9/2026

Η Cantaλαλούν δεν τραγουδά μόνο στη σκηνή
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Δέκα χρόνια δημιουργίας, πειραματισμού και σταθερής παρουσίας στην κοινωνική ζωή της Λέσβου συμπληρώνει η διαπολιτισμική χορωδία Cantaλαλούν. Η επέτειος γιορτάζεται με το δεύτερο μέρος του φεστιβάλ «Cantaλαλούμε και γιορτάζουμε – Φωνή κι Ελευθερία», που πραγματοποιείται από την Πέμπτη 24 έως την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στη Μυτιλήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Ν», ο Χρήστος Χατζηλίας, μέλος της χορωδίας από την ίδρυσή της, περιέγραψε μια ομάδα που δεν περιορίστηκε ποτέ στις πρόβες και στις συναυλίες. Αντίθετα, επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να μεταφέρει το χορωδιακό τραγούδι στις γειτονιές, στα πάρκα, στους δρόμους και στα σημεία όπου η κοινωνία συναντιέται και διεκδικεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τέχνη για την κοινωνία

Η Cantaλαλούν δημιουργήθηκε το 2016, με μαέστρο τη Μαρίζα Βαμβουκλή. Όπως ανέφερε ο Χρήστος Χατζηλίας, τα πρώτα βήματα έγιναν περισσότερο αυθόρμητα και ερασιτεχνικά, όμως στην πορεία η ομάδα απέκτησε πιο συγκροτημένη παρουσία, χωρίς να χάσει τον ανοιχτό και συμμετοχικό χαρακτήρα της.

Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, η χορωδία βρέθηκε κοντά στα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν τη Λέσβο, από την προσφυγική κρίση και τις κοινωνικές εντάσεις έως τα χρόνια της πανδημίας. Συμμετείχε σε εκδηλώσεις συλλόγων, κοινωνικές κινητοποιήσεις και δράσεις αλληλεγγύης, αντιμετωπίζοντας το τραγούδι ως έναν τρόπο επικοινωνίας και δημόσιας έκφρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αποφάσεις για τη συμμετοχή της λαμβάνονται συλλογικά μέσα από τη γενική συνέλευση των μελών της. Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηλίας, η Cantaλαλούν δεν υπηρετεί μια ελιτίστικη αντίληψη για την τέχνη, αλλά επιδιώκει να τη συνδέει διαρκώς με την κοινωνία.

Ένα φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχει το κοινό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτός ο χαρακτήρας αποτυπώνεται και στο επετειακό φεστιβάλ. Η διοργάνωση δεν αντιμετωπίζει το κοινό ως παθητικό θεατή, αλλά προσκαλεί παιδιά και ενηλίκους να τραγουδήσουν, να κινηθούν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν μαζί.

«Δεν είναι απλώς “ελάτε να σας τραγουδήσουμε και να μας καμαρώσετε”», σημείωσε ο Χρήστος Χατζηλίας, εξηγώντας ότι τα εργαστήρια αποτελούν την καρδιά του προγράμματος. Περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στις δράσεις.

Στο δεύτερο μέρος του φεστιβάλ συμμετέχουν ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός, η μαέστρος Ρόζη Μαστροσάββα και ο σκηνοθέτης και συνθέτης Θοδωρής Αμπαζής. Τα δωρεάν εργαστήρια φωνής, κίνησης, σωματικής έκφρασης και χορωδιακού τραγουδιού φιλοξενούνται στο Δημοτικό Θέατρο και στο 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης.

Τιμώντας τους ανθρώπους της χορωδιακής παράδοσης

Το φεστιβάλ κοιτάζει, παράλληλα, προς την ιστορία της χορωδιακής μουσικής του νησιού. Το δεύτερο μέρος άνοιξε με εκδήλωση αφιερωμένη στον μαέστρο Νίκο Τσιριγώτη, σε συνεργασία με τη χορωδία Animato.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης η πρώτη προβολή ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στον Φάνη Σουλακέλη, μια σημαντική μορφή του παραδοσιακού χορωδιακού τραγουδιού, με πλούσια διδακτική, ερευνητική και μουσική παρουσία.

Στο Δημοτικό Θέατρο λειτουργεί ακόμη έκθεση φωτογραφίας με στιγμές από τη δεκαετή διαδρομή της Cantaλαλούν. Πρόβες, συναυλίες, παραστάσεις, πορείες και δημόσιες παρεμβάσεις συνθέτουν το πορτρέτο μιας ζωντανής ομάδας που ανανεώνεται διαρκώς.

Η μεγάλη συναυλία της Κυριακής

Το δεύτερο μέρος του φεστιβάλ θα κορυφωθεί την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με ελεύθερη είσοδο.

Στη συναυλία θα παρουσιαστεί το αποτέλεσμα των εργαστηρίων των προηγούμενων ημερών, με τη συμμετοχή παιδιών και ενηλίκων. Στη σκηνή θα βρεθούν ακόμη το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Πλειάδες» και η Cantaλαλούν.

Από τη δεκαετία στον ενδέκατο χρόνο

Η ολοκλήρωση του φεστιβάλ δεν σηματοδοτεί παύση, αλλά ένα νέο ξεκίνημα. Η Cantaλαλούν έχει ήδη αρχίσει τις πρόβες για την ενδέκατη χρονιά της, με νέο ρεπερτόριο, καινούργιες ιδέες και νέους πειραματισμούς.

Από τον Οκτώβριο η χορωδία ανοίγει ξανά τις πόρτες της σε νέα μέλη. Οι πρόβες πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στις 6.30 το απόγευμα, στο 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, όπου όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να γνωρίσουν από κοντά την ομάδα και, έπειτα από ακρόαση, να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Η Λήμνος υποδέχεται 28 θεατρικές ομάδες από το Αιγαίο

Η 37η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου επιστρέφει στο νησί έπειτα από 12 χρόνια – Παραστάσεις σε Μύρινα, Πορτιανού και Μούδρο με ελεύθερη είσοδο
Η Λήμνος υποδέχεται 28 θεατρικές ομάδες από το Αιγαίο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση γραμματοσήμου «ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2026» για τα 50 χρόνια της «Φιλοτελικής Λέσβου»

Από τις 18 έως τις 25 Οκτωβρίου στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης - Συμμετέχουν 30 εκθέτες με 35 συλλογές, ενώ στα εγκαίνια θα χρησιμοποιηθεί ειδική αναμνηστική σφραγίδα των ΕΛΤΑ
Έκθεση γραμματοσήμου «ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2026» για τα 50 χρόνια της «Φιλοτελικής Λέσβου»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο 14χρονος Παναγιώτης Τράτας από τη Λέσβο ξεχωρίζει στα ντραμς με 95 στα 100

Ο μαθητής του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης ολοκλήρωσε το Grade 8 της RSL Awards και συνεχίζει για επαγγελματικά διπλώματα, ενώ γράφει και ενορχηστρώνει μουσική για το συγκρότημά του
Ο 14χρονος Παναγιώτης Τράτας από τη Λέσβο ξεχωρίζει στα ντραμς με 95 στα 100
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι συλλογές του Τίτου Ξηρέλλη στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης 2026

Ο Δήμος Μυτιλήνης συμμετέχει στον πανευρωπαϊκό θεσμό παρουσιάζοντας τις εργασίες διάσωσης και συντήρησης των συλλογών του διεθνούς φήμης βαρύτονου και της Δημοτικής Πινακοθήκης
Οι συλλογές του Τίτου Ξηρέλλη στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης 2026
ΒΙΒΛΙΟ

«Όταν οι ελέφαντες ξεχνούν ρωτούν εμένα» του Νίκου Π. Τερζή

Η νέα ποιητική συλλογή του Νίκου Π. Τερζή παρουσιάζεται την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Πολύκεντρο του Δήμου Μυτιλήνης
«Όταν οι ελέφαντες ξεχνούν ρωτούν εμένα» του Νίκου Π. Τερζή
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Γρηγόρης Σαμόλης έρχεται στον Οινοφόρο

Ο γνωστός λυράρης και ερμηνευτής της κρητικής μουσικής έρχεται στη Λέσβο το Σάββατο 14 Νοεμβρίου
Ο Γρηγόρης Σαμόλης έρχεται στον Οινοφόρο
ΒΙΒΛΙΟ

Κυκλοφόρησε βιβλίο για την ζωή του Αγίου Ιγνατίου του Αγαλλιανού

Διατίθεται από την Μονή Λειμώνος και τα γραφεία της Μητρόπολης Μηθύμνης στην Καλλονή
Κυκλοφόρησε βιβλίο για την ζωή του Αγίου Ιγνατίου του Αγαλλιανού
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία που αξίζει να διαβάσετε με τα παιδιά σας!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Βιβλία που αξίζει να διαβάσετε με τα παιδιά σας!
ΘΕΑΤΡΟ

Θεατρικό αντάμωμα του Αιγαίου στη Λήμνο

Από 15 έως 26 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η 37η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, με συμμετοχές από τη Λέσβο και άλλα νησιά και ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Θεατρικό αντάμωμα του Αιγαίου στη Λήμνο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Κάστρο Μυτιλήνης λόγω εργασιών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ενημερώνει ότι το μνημείο δεν θα είναι επισκέψιμο από 11 έως 16 Οκτωβρίου - Κανονικά η λειτουργία του από το Σάββατο 17 Οκτωβρίου
Κλειστό το Κάστρο Μυτιλήνης λόγω εργασιών
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το πανηγύρι γίνεται φεστιβάλ και φέρνει στο προσκήνιο τους ήχους της Λήμνου

Τα «Τριβόλια 2026» έρχονται από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου με μουσικά εργαστήρια, δράσεις για παιδιά, ημερίδα και αναβίωση του πανηγυριού του Αγίου Δημητρίου στο Ρουσσοπούλι
Το πανηγύρι γίνεται φεστιβάλ και φέρνει στο προσκήνιο τους ήχους της Λήμνου
ΘΕΑΤΡΟ

Ο ΕΘΟΚ Καλλονής ανεβάζει ρυθμούς και γεμίζει τον χειμώνα με θέατρο και χορό

Ο ιστορικός Όμιλος σχεδιάζει έως τρεις παραστάσεις τον χρόνο, δημιουργεί θεατρικό εργαστήριο ενηλίκων και λειτουργεί νέα τμήματα παραδοσιακού χορού
Ο ΕΘΟΚ Καλλονής ανεβάζει ρυθμούς και γεμίζει τον χειμώνα με θέατρο και χορό