
Νέους κανόνες για τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της Αγιάσου φέρνει η έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β΄ 5669 της 18ης Σεπτεμβρίου 2026. Μονοδρομήσεις, εποχιακή μετατροπή δημοτικών δρόμων σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας και περιοδικές πεζοδρομήσεις συνθέτουν το πλαίσιο που θα διαμορφώσει την καθημερινή κίνηση κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών.
Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου εγκρίνει τις ρυθμίσεις της υπ’ αριθμόν 120/2026 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, βάσει της μελέτης που θεωρήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Στο ΦΕΚ περιλαμβάνονται και τα σχέδια που αποτυπώνουν τις διαδρομές, τις κατευθύνσεις κυκλοφορίας και την προβλεπόμενη σήμανση.
Πεζοδρόμηση με συγκεκριμένα ωράρια
Κεντρικό στοιχείο των παρεμβάσεων αποτελεί η περιοδική πεζοδρόμηση τμημάτων του κέντρου της Αγιάσου, για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 30ή Νοεμβρίου κάθε έτους.
Σύμφωνα με το υπόμνημα των συνοδευτικών σχεδίων, στα τμήματα που εντάσσονται στο μέτρο προβλέπεται απαγόρευση εισόδου οχημάτων κατά τις ώρες 10.30 έως 14.00 και 18.00 έως 24.00.
Ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει για τμήμα της οδού Αγίας Τριάδος, όπου το ωράριο απαγόρευσης ορίζεται από τις 18.00 έως τη 01.00.
Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου, όπως αυτά προσδιορίζονται στα εγκεκριμένα σχέδια. Η σαφής ενημέρωση για τα σημεία εισόδου, τις επιτρεπόμενες διαδρομές και τα ωράρια αποκτά έτσι ιδιαίτερη σημασία για όσους κινούνται καθημερινά στον οικισμό.
Τι προβλέπεται για τροφοδοσία και οχήματα έκτακτης ανάγκης
Η λειτουργία των επιχειρήσεων συνδέεται άμεσα με τον προγραμματισμό των παραδόσεων. Στα σχέδια προβλέπεται ότι τα οχήματα τροφοδοσίας θα εξυπηρετούν την περιοχή εκτός των ωρών περιοδικής πεζοδρόμησης.
Από το μέτρο εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, δηλαδή ασθενοφόρα, οχήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, καθώς και τα οχήματα καθαριότητας και των λοιπών δημοτικών υπηρεσιών.
Παράλληλα, στο υπόμνημα των σχεδίων αναγράφεται όριο ταχύτητας 20 χιλιομέτρων την ώρα για τις σχετικές ρυθμίσεις στο κέντρο, ενώ προβλέπεται και θέση στάθμευσης ΑμεΑ.
Οι πινακίδες καθορίζουν την εφαρμογή
Μια ουσιαστική διευκρίνιση αφορά το πότε οι νέοι κανόνες εφαρμόζονται στην πράξη. Η απόφαση ορίζει ότι τα μέτρα ισχύουν από την τοποθέτηση των αντίστοιχων πινακίδων σήμανσης, σηματοδοτών ή διαγραμμίσεων, εκτός εάν η κυκλοφορία ρυθμίζεται από στελέχη της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής.
Επομένως, η δημοσίευση του ΦΕΚ αποτελεί την έγκριση του σχεδιασμού, χωρίς από μόνη της να επιβεβαιώνει ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις και έχει ξεκινήσει η εφαρμογή όλων των ρυθμίσεων.
Την ευθύνη για την υλοποίηση, την απαραίτητη σήμανση και την ενημέρωση των πολιτών έχει ο Δήμος Μυτιλήνης. Στην ευθύνη του Δήμου εντάσσεται επίσης η μέριμνα για την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας μέχρι την υλοποίηση των μέτρων.
Προϋποθέσεις για προσβασιμότητα και συγκοινωνίες
Η έγκριση συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους. Η εφαρμογή των ρυθμίσεων δεν πρέπει να επηρεάζει δυσμενώς τα Άτομα με Αναπηρία, ενώ πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην επηρεάζονται οι υπηρεσίες των μέσων οδικής μαζικής μεταφοράς.
Εάν προκύψει ανάγκη αλλαγής στις υπηρεσίες των συγκοινωνιών εξαιτίας των μέτρων, απαιτείται προηγουμένως εγκριτική απόφαση του αρμόδιου οργάνου.
Προβλέπεται ακόμη η απαρέγκλιτη τήρηση της τεχνικής μελέτης, καθώς και η αυτοδίκαιη ανάκληση της έγκρισης σε περίπτωση μη τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων.
Για κατοίκους και επαγγελματίες, το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η πρακτική οργάνωση της εφαρμογής. Η έγκαιρη γνωστοποίηση των διαδρομών, η ευδιάκριτη σήμανση και η ενημέρωση για τα ωράρια τροφοδοσίας θα καθορίσουν την προσαρμογή στην κυκλοφοριακή λειτουργία που προβλέπει το νέο πλαίσιο.