
Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2026 παραμένουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο, σύμφωνα με νέο έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδόθηκε σήμερα 21 Σεπτεμβρίου.
Το έγγραφο αφορά την οριοθέτηση των απαγορευμένων ζωνών και τη διάρκεια των μέτρων στις Ζώνες Προστασίας, Επιτήρησης και στην Περαιτέρω Απαγορευμένη Ζώνη, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το καθεστώς αυξημένων περιορισμών στο νησί θα συνεχιστεί έως το τέλος του έτους.
Η απόφαση δεν αλλάζει τίποτα ουσιαστικό από τα όσα γννωρίζαμε ως τώρα καθώς όλα τα τμήμα της Λέσβου που δεν περιέχονται στις ζώνες επιτήρησης και προστασίας περιλαμβάνονται στην περαιτέρω απογορευμένη ζώνη. Η απόφαση αυτή, αν δεν ανατραπεί, σημαίνει πως δεν θα φύγει κανένα σφάγειο από την Λέσβο ως το τέλος του χρόνου και θα συνεχίσουν να υφίστανται όλοι οι περιορισμένοι για την εμπορία του γάλακτος και των τυροκομικών προϊόντων.
Πρακτικά δηλαδή για την κτηνοτροφία της Λέσβου και το 2027 (όπως συνέβη με το τρέχον έτος) θα είναι μια καταστροφική χρονιά.
Επιπλέον το ενδεχόμενο ανασύστασης των κοπαδιών του νησιού μεταφέρεται για μετά το τέλος του 2026, αν και εφόσον σταματήσει η καταγραφή κρουσμάτων.
Όπως αναφέρει η απόφαση το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τον Αφθώδη Πυρετό επιβεβαίωσε 57 νέες εστίες σε εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και βοοειδών στο νησί, στο διάστημα από τις 13 Ιουλίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2026.
Οι τρεις ζώνες που παραμένουν σε ισχύ
Με βάση τον νέο σχεδιασμό, ως Ζώνες Προστασίας ορίζονται οι περιοχές σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων γύρω από κάθε μολυσμένη εκτροφή, ενώ οι Ζώνες Επιτήρησης εκτείνονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Για το υπόλοιπο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου προβλέπεται η Περαιτέρω Απαγορευμένη Ζώνη. Για τις ζώνες που περιλαμβάνονται στο έγγραφο, ως ημερομηνία λήξης της ισχύος των μέτρων αναγράφεται η 31η Δεκεμβρίου 2026.