
Στιγμές μεγάλης αγωνίας εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι στη Σκάλα Ερεσού, όταν συμπολίτης μας αισθάνθηκε ξαφνικά αδιαθεσία και κατέρρευσε μέσα σε κατάστημα εστίασης.
Η αντίδραση των ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί ήταν άμεση. Μπροστά στο περιστατικό βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ερεσού, Αντώνης Ελευθερίου, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook μετέφερε όσα δραματικά εκτυλίχθηκαν εκείνα τα λεπτά. Όπως αναφέρει, ο ίδιος έχει παρακολουθήσει στο παρελθόν δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια ΚΑΡΠΑ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «σε ένα πραγματικό γεγονός όλα είναι αλλιώς». Στο σημείο βρίσκονταν επίσης δύο γιατροί, ενώ άμεσα ξεκίνησε η προσπάθεια ανάνηψης, με θωρακικές συμπιέσεις μέχρι να φτάσει ο απινιδωτής.
Ακολούθησαν κρίσιμα λεπτά, με συνεχείς θωρακικές συμπιέσεις μέχρι να μεταφερθεί στο σημείο ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής που διαθέτει η Ερεσός.
Τα ηλεκτρόδια τοποθετήθηκαν στον άνδρα και η προσπάθεια ανάνηψης συνεχίστηκε. Σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία, χρειάστηκαν δύο απινιδώσεις, μετά τις οποίες ο άνθρωπος απέκτησε ξανά παλμό και άρχισε να αναπνέει.
Στο μεταξύ, ασθενοφόρο είχε ήδη ειδοποιηθεί και κατευθυνόταν προς το σημείο. Παρέλαβε τον ασθενή, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε σταθερή αναπνοή.
Από μια πρωτοβουλία του 2021 σε μια κρίσιμη στιγμή πέντε χρόνια αργότερα
Το περιστατικό αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την τοπική κοινωνία της Ερεσού, καθώς ο απινιδωτής που χρησιμοποιήθηκε είχε αποκτηθεί πριν από πέντε χρόνια μέσα από μια πρωτοβουλία ανθρώπων του χωριού.
Ήταν το καλοκαίρι του 2021 όταν οι εκπαιδευτικοί Ελευθερία Ζολώτα και Άννα Τιτέλη, μαζί με τη Δήμητρα Αμερικάνου, ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση των χρημάτων που απαιτούνταν για την αγορά του πρώτου Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.
Κάτοικοι και επισκέπτες ανταποκρίθηκαν, συγκεντρώθηκε το απαραίτητο ποσό και ο απινιδωτής παραδόθηκε στην Κοινότητα Ερεσού. Πέντε χρόνια αργότερα, ο εξοπλισμός αυτός χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί σε μια πραγματική μάχη για την ανθρώπινη ζωή.
Το περιστατικό αναδεικνύει παράλληλα πόσο σημαντική μπορεί να αποδειχθεί η ύπαρξη απινιδωτών σε δημόσια και εύκολα προσβάσιμα σημεία, ιδιαίτερα σε χωριά και απομακρυσμένες περιοχές, όπου ο χρόνος άφιξης εξειδικευμένης βοήθειας μπορεί να είναι καθοριστικός.
Πρωτοβουλία για δεύτερο απινιδωτή στην Ερεσό
Μετά το σημερινό περιστατικό ανοίγει πλέον και η συζήτηση για την απόκτηση δεύτερου Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή στην περιοχή.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ερεσού, πρόκειται να απευθύνει άμεσα κάλεσμα προς τους συλλόγους της περιοχής, προκειμένου να συνεισφέρουν στην αγορά δεύτερης συσκευής, η οποία προτείνεται να τοποθετηθεί στην πλατεία του χωριού της Ερεσού.
Το σημερινό περιστατικό έδειξε με τον πιο άμεσο τρόπο ότι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια από κατοίκους και φίλους της Ερεσού δεν ήταν απλώς μια ακόμη δωρεά εξοπλισμού. Ήταν μια επένδυση στην ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας, η αξία της οποίας φάνηκε τη στιγμή που κάθε δευτερόλεπτο μετρούσε.