
Την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε και πάλι ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής, ο οποίος είχε αναλυτική συζήτηση με τον καθηγητή Γεώργιο Αρσένο γύρω από την καταστροφική διαχείριση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο. Αφορμή αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος είπε στη ΔΕΘ ότι «δεν υπάρχει καμία άλλη λύση» πέραν των μαζικών θανατώσεων ζώων.
Ο καθηγητής Αρσένος ήταν κατηγορηματικός. «Υπάρχει άλλη λύση, όπως προβλέπεται στον ισχύοντα ενωσιακό κανονισμό για την υγεία των ζώων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που αφορούν την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής. Ο εμβολιασμός αναφέρεται ρητά ως δυνατότητα τόσο στον ευρωπαϊκό κανονισμό όσο και στις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Ομάδας Έκτακτης Ανάγκης, της EU Veterinary Emergency Team (EU VET), κλιμάκιο της οποίας επισκέφθηκε τη χώρα, καθώς και στο ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε στις 10 Ιουλίου το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, ζητώντας επανεξέταση της κατάστασης με βάση επικαιροποιημένα επιδημιολογικά στοιχεία και ένταξη του εμβολιασμού στα μέτρα διαχείρισης»
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η σφαγή δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί μονόδρομο, αλλά έσχατη λύση, και ζήτησε από την ελληνική πολιτεία να εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές πριν εξαφανιστεί από τη Λέσβο μια μοναδική και πολυπληθής ελληνική φυλή ζώων. Ανέφερε επίσης ότι κανένας αρμόδιος από την κυβέρνηση ή το Υπουργείο δεν έχει ζητήσει επίσημα τη γνώμη των επιστημόνων του Τμήματος Κτηνιατρικής, παρά το ομόφωνο ψήφισμά τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνομιλίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Παναγιώτης Δουδωνής): Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από τις σφαγές για τον αφθώδη πυρετό». Εσείς ως ειδικός τι έχετε να απαντήσετε σε αυτό;
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΟΣ: Υπάρχει άλλη λύση. Και η λύση αυτή είναι όπως περιγράφεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό, με τις προϋποθέσεις βέβαια που αφορούν την επιδημιολογική εικόνα. Μία από τις λύσεις είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος ρητά αναφέρεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό αλλά και στις εισηγήσεις που έγιναν από τους αρμόδιους επιστήμονες της EU VET που ήρθαν στη χώρα, καθώς επίσης και στο ψήφισμα που το Τμήμα Κτηνιατρικής εδώ, όλοι οι συνάδελφοι ομόφωνα, στις 10 Ιουλίου εκδώσαμε, όπου είπαμε ότι θα πρέπει να γίνει επανεξέταση της κατάστασης και μέσα σε αυτά τα μέτρα να είναι και ο εμβολιασμός. Επομένως υπάρχει λύση, και θα πρέπει, ακόμα και σήμερα, αυτή η λύση να διερευνηθεί πριν αφανιστεί όλο το ζωικό κεφάλαιο του νησιού. Και θα πρέπει να πούμε ότι αυτό το ζωικό κεφάλαιο είναι μοναδικό, μιας φυλής.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο κύριος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι αυτό οφείλεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό. Εγώ νομικός είμαι, τον έχω διαβάσει, αλλά και εσείς ως ειδικός για το θέμα προφανώς, με όσα μου είπατε, συμφωνείτε ότι ο κανονισμός δίνει μια σειρά από λύσεις και δεν είναι μονόδρομος η σφαγή, έτσι δεν είναι;
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΟΣ: Έτσι ακριβώς είναι. Η σφαγή ποτέ δεν είναι μονόδρομος και θα πρέπει να είναι η έσχατη δυνατή λύση, όχι η πρώτη επιλογή. Αυτό που εμείς έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές δημόσια είναι ότι η ελληνική πολιτεία, η ελληνική κυβέρνηση, το Υπουργείο, θα πρέπει να διερευνήσει και να εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις πριν, τουλάχιστον για το νησί της Λέσβου, αφανίσει τη μοναδική πολυπληθή ελληνική φυλή που έχει απομείνει. Διότι δεν μπορεί να μιλάμε σήμερα για ανασύσταση εκτροφών βλέποντας προς τη Γαλλία και την Ισπανία. Δεν είναι δυνατόν να καταστρέψουμε το ελληνικό ζωικό κεφάλαιο για να εξαρτηθεί η κτηνοτροφία της χώρας από την Ισπανία και τη Γαλλία. Ως καθηγητής της Κτηνιατρικής λέω, αυτή τη στιγμή, σταματήστε αυτές τις ενέργειες που ουσιαστικά καταστρέφουν την κτηνοτροφία της χώρας. Σοβαρευτείτε και δείτε πραγματικά πώς θα δοθεί ουσιαστική λύση και όχι καταστροφή. Είναι εύκολη η καταστροφή, είναι εύκολη η θανάτωση των ζώων, αλλά μετά θα είναι καμένη γη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ένα τελευταίο ερώτημα. Όσα λέτε είναι αποκαλυπτικά. Εσάς, ως ειδικούς, σας έχει ρωτήσει κάποιος επισήμως από την κυβέρνηση, από το Υπουργείο, από αυτούς που χειρίζονται το θέμα;
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΟΣ: Το έχουμε ξαναπεί, δεν μας έχουν ρωτήσει. Αυτό ισχύει και για τους συναδέλφους εδώ στην Κτηνιατρική. Γι΄ αυτό στις 10 Ιουλίου εκδώσαμε αυτό το ομόφωνο ψήφισμα, όπου κάνουμε μια συνολική τοποθέτηση και για τις δύο επιζωοτίες που πλήττουν τη χώρα, τον αφθώδη πυρετό και την ευλογιά. Λέμε λοιπόν ότι πρέπει να γίνει επανεξέταση, ότι πρέπει μια επιτροπή ειδικών, η Εθνική Επιτροπή Ειδικών, να δει τα επιδημιολογικά στοιχεία και να δώσει γραπτή εισήγηση για το πού πάμε από εδώ και πέρα. Αυτά που ακούμε μέχρι σήμερα είναι συνεντεύξεις και δελτία τύπου από το Υπουργείο, μονομερώς. Οι νυν υπουργοί και γενικοί γραμματείς κάποτε θα φύγουν. Εμείς είμαστε εδώ, ήμασταν εδώ και θα είμαστε εδώ για τους κτηνοτρόφους και την κτηνοτροφία. Γι΄ αυτό θεωρούμε υποχρέωση όλων να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει κτηνοτροφία του μέλλοντος. Και η κτηνοτροφία του μέλλοντος δεν είναι αυτή που οραματίζεται σήμερα και εφαρμόζει με την πολιτική της η κυβέρνηση.