
Τη μνήμη των Λέσβιων που εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής τιμά ο Δήμος Μυτιλήνης, διοργανώνοντας εκδήλωση την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Μνημείο Εκτελεσθέντων, στο άλσος Τσαμάκια.
Η εκδήλωση αποτελεί φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής, διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη και αναδεικνύοντας τη σημασία της γνώσης και της διατήρησης της ιστορίας του τόπου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εκτελεσθέντων.
Θα ακολουθήσει σύντομη ομιλία από τον ιστορικό - ερευνητή Γιώργο Γαλέτσα, ο οποίος θα παρουσιάσει ιστορικά στοιχεία για τις εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους Ναζί στη Λέσβο.
Η πρωτοβουλία του Δήμου Μυτιλήνης υπενθυμίζει τη σημασία της απόδοσης τιμής στα θύματα της Κατοχής και της μεταλαμπάδευσης της ιστορικής γνώσης στις νεότερες γενιές.