× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καββαδάς προς Μουτζούρη «Δεν υπάρχει χώρος για μονομερείς αποφάσεις»

Συνέχιση όλων των κτηνιατρικών μέτρων στη Λέσβο μέχρι την εκρίζωση του αφθώδους πυρετού ζητά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – Στο 80% η ιχνηλάτηση, σύμφωνα με το υπουργείο, και χρηματοδότηση τριών εκατ. ευρώ προς την Περιφέρεια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/9/2026

Καββαδάς προς Μουτζούρη «Δεν υπάρχει χώρος για μονομερείς αποφάσεις»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σαφές μήνυμα για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των προβλεπόμενων κτηνιατρικών μέτρων στη Λέσβο στέλνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάσης Καββαδάς, με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη, την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου. Ο υφυπουργός ζητά τη συνέχιση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων μέχρι την πλήρη εκρίζωση του αφθώδους πυρετού, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για μονομερείς αποφάσεις ή αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα μέτρα».

Η παρέμβασή του ακολουθεί τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει τον επιχειρησιακό συντονισμό των δημόσιων υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της επιζωοτίας στο νησί. Όπως διευκρινίζει η πλευρά του υπουργείου, η αλλαγή αυτή δεν μεταβάλλει την επιστημονική στρατηγική και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιχειρησιακός συντονισμός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Καββαδάς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διατηρεί τη στρατηγική, επιστημονική και κτηνιατρική ευθύνη για την αντιμετώπιση της νόσου. Η νέα επιχειρησιακή δομή αποσκοπεί, όπως αναφέρει, στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων, μέσω ενιαίου συντονισμού των δυνάμεων που επιχειρούν στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ανάληψη του επιχειρησιακού συντονισμού από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενισχύει τις δυνάμεις μας και διασφαλίζει ακόμη καλύτερο συντονισμό στο πεδίο. Δεν αλλάζει, όμως, ούτε στο ελάχιστο την επιστημονική στρατηγική και τα κτηνιατρικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμοστούν», τονίζει ο υφυπουργός.

Με αυτή τη διατύπωση, το υπουργείο καθιστά σαφές ότι η μεταβολή στον συντονισμό δεν συνεπάγεται αναστολή ή χαλάρωση των προβλεπόμενων κτηνιατρικών παρεμβάσεων.

Στο 80% η ιχνηλάτηση κατά το υπουργείο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο, η διαδικασία ιχνηλάτησης έχει προχωρήσει σε ποσοστό περίπου 80%. Το επόμενο διάστημα, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης στο σύνολο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και στη διενέργεια των αναγκαίων επανελέγχων.

Το ποσοστό αυτό αφορά την πρόοδο της ιχνηλάτησης, ενώ η ολοκλήρωση της προσπάθειας παραμένει, σύμφωνα με την παρέμβαση του υφυπουργού, συνδεδεμένη με την πλήρη εφαρμογή των μέτρων μέχρι την εκρίζωση της νόσου.

«Η μάχη απέναντι στον αφθώδη πυρετό δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμό ούτε εκπτώσεις στην εφαρμογή των επιστημονικά προβλεπόμενων μέτρων. Έχουμε ήδη διανύσει ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής, με την ιχνηλάτηση να έχει φτάσει περίπου στο 80%, και τώρα οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε ώστε η προσπάθεια να ολοκληρωθεί», αναφέρει ο κ. Καββαδάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρία εκατ. ευρώ για τις δαπάνες αντιμετώπισης της επιζωοτίας

Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, η ίδια νομοθετική ρύθμιση προβλέπει χρηματοδότηση ύψους τριών εκατ. ευρώ προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για την κάλυψη δαπανών που συνδέονται με την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού.

Ο υφυπουργός υποστηρίζει ότι η Πολιτεία έχει σταθεί και θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους κτηνοτρόφους και στις επιχειρήσεις της Λέσβου, συνδέοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Αιχμή για αποκλίσεις από τα μέτρα

Το πιο αιχμηρό σημείο της τοποθέτησης αφορά τη στάση που καλούνται να τηρήσουν οι εμπλεκόμενες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ο κ. Καββαδάς αποκλείει περιθώρια μονομερών ενεργειών, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας του ζωικού κεφαλαίου σε ολόκληρη τη χώρα.

«Δεν υπάρχει χώρος για μονομερείς αποφάσεις ή αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα μέτρα όταν διακυβεύεται η εκρίζωση μιας εξαιρετικά μεταδοτικής νόσου και η προστασία του ζωικού κεφαλαίου ολόκληρης της χώρας», επισημαίνει.

Ως τελικό στόχο περιγράφει την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης και την ασφαλή επανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας στο νησί. «Στόχος μας είναι ένας: να κλείσει οριστικά αυτός ο κύκλος για τη Λέσβο, να προστατεύσουμε την κτηνοτροφία και να επιστρέψει ο πρωτογενής τομέας του νησιού με ασφάλεια στην κανονικότητα», καταλήγει.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός με ρεκόρ αλλά και μεγάλες ανισότητες

Πέντε Περιφέρειες συγκεντρώνουν το 90% των τουριστικών εισπράξεων – Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ θέτει στο επίκεντρο τις υποδομές, την εργασία και τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες
Τουρισμός με ρεκόρ αλλά και μεγάλες ανισότητες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κατέστρεψαν το 25% των αιγοπροβάτων της Λέσβου αλλά ο αφθώδης είναι εδώ

Σχεδόν ολική είναι η καταστροφή της βοοτροφίας του νησιού στα 900 τα προς θανάτωση βοοειδή
Κατέστρεψαν το 25% των αιγοπροβάτων της Λέσβου αλλά ο αφθώδης είναι εδώ
ΧΩΡΙΑ

Η βιοποικιλότητα του Κόλπου Καλλονής στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έφεραν στο ίδιο τραπέζι επιστήμονες, τοπικούς φορείς και αλιείς για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής
Η βιοποικιλότητα του Κόλπου Καλλονής στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα κονδύλια της αλιείας 200.000 ευρώ σε εταιρεία του Κουλκουδίνα

Πολιτικές αντιδράσεις για την επιδότηση εταιρείας του βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Κουλκουδίνα – Στο επίκεντρο τα κριτήρια διάθεσης ευρωπαϊκών πόρων για τις αλιευτικές περιοχές-– Η Κουφονικολάκου καταγγέλλει «γαλάζιο φαγοπότι» και ζητά πολιτικές κυρώσεις
Από τα κονδύλια της αλιείας 200.000 ευρώ σε εταιρεία του Κουλκουδίνα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα Αφθώδους Πυρετού στην Αρίσβη της Λέσβου

Μία θετική εκτροφή εντοπίστηκε ανάμεσα στις 31 που ελέγχθηκαν
Νέο κρούσμα Αφθώδους Πυρετού στην Αρίσβη της Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

Super Προσφορές στο Εκπτωτικό Market έως τις 7 Νοεμβρίου

Μεγάλες εκπτώσεις σε επιλεγμένα προϊόντα, νέες γευστικές προτάσεις και χαμηλές τιμές στα καταστήματα σε Παγανή, Καλλονή και Μανταμάδο.
Super Προσφορές στο Εκπτωτικό Market έως τις 7 Νοεμβρίου
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η Ζιλιέτ Μπινός για ψώνια στην αγορά της Μυτιλήνης

Η βραβευμένη με Όσκαρ Γαλλίδα ηθοποιός επισκέφθηκε το «Evelyn Spices» της Εβελίνας Ντουλγκέρη, ενώ μοιράστηκε στα social media στιγμιότυπο από την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας «Merci Charlotte» στη Λέσβο
Η Ζιλιέτ Μπινός για ψώνια στην αγορά της Μυτιλήνης
ΑΓΟΡΑ

Στον αέρα περίπου 25 εργαζόμενοι της Pizza Fan στη Μυτιλήνη

Το κατάστημα έκλεισε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη, την ώρα που οι εργαζόμενοι ετοιμάζονταν να αναλάβουν βάρδια. Ζητούν ενημέρωση για τους μισθούς, την ασφάλιση και την επόμενη ημέρα
Στον αέρα περίπου 25 εργαζόμενοι της Pizza Fan στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Οι λογαριασμοί τρέχουν, η σύνταξη τελειώνει, το μεροκάματο συνεχίζεται

Με μέση κύρια σύνταξη 869,17 ευρώ μεικτά, η αξιοπρεπής διαβίωση παραμένει ζητούμενο – Η απόσταση ανάμεσα στις κυβερνητικές εξαγγελίες και στο άδειο πορτοφόλι-Πάνω από 354.000 δηλώσεις απασχόλησης συνταξιούχων στον e-ΕΦΚΑ
Οι λογαριασμοί τρέχουν, η σύνταξη τελειώνει, το μεροκάματο συνεχίζεται
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στις 480.000 τα αιγοπρόβατα του νομού Λέσβου

Συνεχής αναθεωρήσεις των στοιχείων της υποτιθέμενης απογραφής ανακοινώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μείωση κατά 22.406 ζώα από τον πίνακα του Αυγούστου, με ανοιχτά ερωτήματα για την αξιοπιστία των στοιχείων
Στις 480.000 τα αιγοπρόβατα του νομού Λέσβου
ΚΟΣΜΟΣ

Πάει για ρεκόρ η τιμή του πετρελαίου

Στα 113,40 δολάρια το Brent με άνοδο 4% – Οι ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό τροφοδοτούν τις ανατιμήσεις
Πάει για ρεκόρ η τιμή του πετρελαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο ΟΣΔΕ ως τις 10 Δεκεμβρίου ζητά το ΓΕΩΤΕΕ

Παρεμβάσεις για τα Σχέδια Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και την πληρωμή της δεύτερης δόσης των Νέων Γεωργών
Παράταση στο ΟΣΔΕ ως τις 10 Δεκεμβρίου ζητά το ΓΕΩΤΕΕ