× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αποζημιώσεις, κλείσιμο του Καρά Τεπέ, ανάπλαση Μόριας και χωροθέτηση νέας δομής

Επιστολή Νότη Μηταράκη στο Στρατή Κύτελη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/9/2020

Αποζημιώσεις, κλείσιμο του Καρά Τεπέ, ανάπλαση Μόριας και χωροθέτηση νέας δομής
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Επιβεβαιώνεται το πρωινό ρεπορτάζ του «Ν» σύμφωνα με το οποίο κλείνει ο Καρά Τεπές αλλά και δρομολογείται η επανένταξη στη ζωή της περιοχής του καμένου καταυλισμού της Μόριας.

Με επιστολή του στο Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης αφού κάνει γνωστό ότι για αποζημιώσεις β τριμήνου 2020 έχει καταβληθεί στο Δήμο ποσό σχεδόν πέντε εκατομμυρίων ευρώ ζητά να χωροθετηθεί νέα δομή σε αντικατάσταση της σημερινής στον Καρά Τεπέ. Σημειώνει ότι κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου η δημοτική δομή του καρά Τεπέ και ζητά κοστολογημένη πρόταση-μελέτη για τον καθαρισμό, την απομάκρυνση των καμένων αλλά και των εναπομεινάντων πρόχειρων κατασκευών, καθώς επίσης και την αποκατάσταση μέσω φύτευσης, του Ελαιώνα της Μόριας. Επίσης ζητά απόφαση της οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για την καταβολή αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες, γης και επιχειρηματίες που επλήγησαν από τα πρόσφατα επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιστολή Μηταράκη έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την ασφαλή λειτουργία της Προσωρινής Δομής Φιλοξενίας στο Μαυροβούνι, με διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αντιμετωπίστηκε η πρώτη φάση διαχείρισης της πρωτοφανούς κρίσης που άφησε πίσω της η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας. Άμεση αναγκαιότητα αποτελεί να καταλήξουμε άμεσα στη βέλτιστη τοποθεσία για την δημιουργία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύγχρονου κέντρου υποδοχής, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και αυξημένες προδιαγραφές ασφαλείας.

Ωστόσο, η μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο / μεταναστών σε μια νέα και ασφαλή δομή δε μπορεί και δεν είναι η μόνη μας προτεραιότητα.

Βασικό πυλώνα στην ολοκληρωμένη και πολύπλευρη στρατηγική που εφαρμόζει πλέον το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η στήριξη των τοπικών κοινωνιών που βιώνουν καθημερινά τον αντίκτυπο του μεταναστευτικού προβλήματος τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέχεια, λοιπόν, των ενισχύσεων που έχουν καταβληθεί στο Δήμο σας, συνολικού ύψους 4.898.130 εκατομμυρίων ευρώ για αποζημιώσεις Δήμου Β΄ Τριμήνου 2020 και αποζημιώσεις κατοίκων, έχει εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ και είναι θέμα ημερών η εκταμίευση των χρημάτων, που συμπεριλαμβάνουν αποζημιώσεις Δήμου για το 2019 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, αλλά και αποζημιώσεις κατοίκων για ζημιές του 2019 ύψους 100.000 ευρώ (ΦΕΚ Β΄ 3863.2020), άμεση προτεραιότητα αποτελεί η καταβολή αποζημιώσεων σε πληγέντες κατοίκους και επιχειρήσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Καλώ τον Δήμο Μυτιλήνης να αναζητήσει και να εγκρίνει με Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, ονομαστικό κατάλογο ιδιωτών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Η σχετική απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνει το είδος της ζημιάς και το κόστος αποκατάστασής της και να αποσταλεί σε έντυπη και ηλεκτρονικά - επεξεργάσιμη μορφή.

Επίσης, καλώ τον Δήμο Μυτιλήνης με Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, να αποστείλει άμεσα μια κοστολογημένη πρόταση - μελέτη για τον καθαρισμό, την απομάκρυνση των καμένων αλλά και των εναπομεινάντων πρόχειρων κατασκευών, καθώς επίσης και την αποκατάσταση μέσω φύτευσης, του Ελαιώνα της Μόριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ανταποκρινόμενος στο πάγιο αίτημά σας, έως τις 31/12/2020 θα έχει αποδεσμευτεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η χρήση της δημοτικής Δομής του Καρά Τεπέ. 

Όπως αντιλαμβάνεστε, η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων που ανέκυψαν από τη φωτιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ Μόριας, αποτελεί για την Κυβέρνησή αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και στην κατεύθυνση αυτή θα ήθελα να ζητήσω την άμεση και ουσιαστική στήριξή σας, ώστε να αμβλύνουμε σε σημαντικό βαθμό τις επιπτώσεις που δημιουργήθηκαν στην τοπική κοινωνία. 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα

Την ολοκλήρωση της παιδικής χαράς ανακοίνωσε ο Ταξιάρχης Βέρρος- Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου προαναγγέλλει εργασίες στον δρόμο προς την Πέτρα και πλακοστρώσεις
Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του ανακαινισμένου παλιού Λιμεναρχείου – Η διαδρομή από την απένταξη του έργου επί δημοτικής αρχής Κύτελη μέχρι την αποκατάστασή του επί Χριστόφα – Ένας νέος χώρος τουρισμού και πολιτισμού στην καρδιά της πόλης
Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης

Η δημοτική αρχή Χριστόφα επαναφέρει μια υποδομή που παρέμενε ανενεργή πολλά χρόνια – Αυτοψία του Δημάρχου στο έργο
Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού

Έως 31 βαθμούς τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη – Αισθητή πτώση του υδραργύρου και φθινοπωρινό σκηνικό από την Τρίτη
Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού
ΧΩΡΙΑ

100.000 ευρώ για τις μελέτες αποκατάστασης της Παναγίας στα Μιστεγνά

Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την προετοιμασία των μελετών που θα αποτελέσουν τη βάση για τις μελλοντικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού
100.000 ευρώ για τις μελέτες αποκατάστασης της Παναγίας στα Μιστεγνά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τέλος στον «Γολγοθά» της 19χρονης από τον Πολιχνίτο

Έγινε δεκτό το αίτημά της για την ελληνική ιθαγένεια και ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση ταυτότητας. Η υπόθεση που ανέδειξε το «Ν» κινητοποίησε τις διαδικασίες και έφτασε σε λύση έπειτα από χρόνια διοικητικής ταλαιπωρίας
Τέλος στον «Γολγοθά» της 19χρονης από τον Πολιχνίτο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο τραπέζι η μεταφορά του λιμανιού της Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ

Ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Παναγιώτης Τακτικός για το master plan, το εμπορικό λιμάνι, τη σύνδεση Βόλου–Σιγρίου, τα έργα στα μικρότερα λιμάνια και τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό
Στο τραπέζι η μεταφορά του λιμανιού της Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον αφθώδη και στήριξη στον Τσίπρα από Αστυρακάκη

Ο περιφερειακός σύμβουλος ασκεί κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την κτηνοτροφία, σχολιάζει τη στάση της Περιφέρειας και δηλώνει παρών στις διεργασίες για μια νέα προοδευτική πολιτική πρόταση
Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον αφθώδη και στήριξη στον Τσίπρα από Αστυρακάκη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Σαπφούς, στέλνοντας ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα 13 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες

Σε λειτουργία η πλατφόρμα δωρεών με δημόσια ενημέρωση για το συνολικό ποσό – «Λίγα από πολλούς» το μήνυμα του κόμματος
Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τροπολογία του ΚΚΕ για παύση των διώξεων σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων

Επανακατατέθηκε στη Βουλή πρόταση για εξάλειψη του αξιοποίνου πράξεων που συνδέονται με αγροτικές κινητοποιήσεις – Μεταξύ των υπογραφόντων η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα
Τροπολογία του ΚΚΕ για παύση των διώξεων σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων
ΧΩΡΙΑ

Κλείνει δρόμος στην Παναγιούδα για δύο ημέρες λόγω εργασιών

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας από το πρωί της Δευτέρας 21 έως το απόγευμα της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου
Κλείνει δρόμος στην Παναγιούδα για δύο ημέρες λόγω εργασιών