× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απορρίφθηκε η προσφυγή Κουφέλου για την επισκευή των οχημάτων του Δήμου

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έκρινε επαρκώς αιτιολογημένη την απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης για την ανάθεση των εργασιών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/8/2026

Απορρίφθηκε η προσφυγή Κουφέλου για την επισκευή των οχημάτων του Δήμου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Απορρίφθηκε ως νόμω αβάσιμη η ειδική διοικητική προσφυγή που είχε καταθέσει ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Μυτιλήνης, Πανάγος Κουφέλος, κατά απόφασης του δημάρχου για την απευθείας ανάθεση εργασιών συντήρησης και επισκευής οχημάτων και μηχανημάτων του Δήμου.

Η απόφαση εκδόθηκε στις 14 Αυγούστου από τη γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Μαριάννα Νικολαΐδου, έπειτα από την εξέταση της προσφυγής, των θέσεων που κατέθεσε η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης και των εγγράφων του Τμήματος Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων και Εξοπλισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επίμαχη απευθείας ανάθεση αφορά υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων και μηχανημάτων στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης, Αγιάσου, Ευεργέτουλα, Γέρας και Πλωμαρίου.

Παραδεκτή και εμπρόθεσμη η προσφυγή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε αρχικά ότι ο Πανάγος Κουφέλος είχε έννομο συμφέρον να προσφύγει κατά της απόφασης, λόγω της ιδιότητάς του ως δημοτικού συμβούλου και εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η προσφυγή κατατέθηκε εμπρόθεσμα. Η απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης είχε αναρτηθεί στη «Διαύγεια» στις 3 Ιουνίου, ενώ η προσφυγή υποβλήθηκε στις 17 Ιουνίου, εντός της προβλεπόμενης δεκαπενθήμερης προθεσμίας.

Μετά την αποδοχή του παραδεκτού, η αρμόδια αρχή προχώρησε στην εξέταση της ουσίας των αιτιάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ένσταση για την αιτιολόγηση της ανάθεσης

Βασικός ισχυρισμός του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν ότι η απόφαση της απευθείας ανάθεσης δεν διέθετε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Όπως υποστήριξε, στο σώμα της δεν γινόταν αναφορά στην απόφαση συγκρότησης της Επιτροπής Συντήρησης και Επισκευής Αυτοκινήτων, Οχημάτων και Μηχανημάτων Έργων για το 2026.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, επισημαίνοντας ότι στις διαδικασίες απευθείας ανάθεσης δεν απαιτείται από τον νόμο γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, η Επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει, παρότι αυτό δεν ήταν υποχρεωτικό, και οι γνωμοδοτήσεις της είχαν ληφθεί υπόψη από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κατά τη σύνταξη των σχετικών μελετών.

Στις μελέτες με αριθμούς 37, 38, 39, 41 και 42 του 2026 αναφέρεται, σύμφωνα με την απόφαση, ότι οι εργασίες συντήρησης και επισκευής κρίθηκαν απαραίτητες έπειτα από γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του στόλου των οχημάτων και των μηχανημάτων έργων, καθώς και υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, τα τεχνικά έργα και το πράσινο.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε ότι η απόφαση του δημάρχου περιλαμβάνει πλήρη, σαφή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Τι κρίθηκε για τη σύνθεση της Επιτροπής

Ο Πανάγος Κουφέλος είχε θέσει, επίσης, ζήτημα ως προς τη σύνθεση της Επιτροπής Συντήρησης και Επισκευής Οχημάτων. Στην προσφυγή του υποστήριζε ότι από τη σύνθεσή της δεν προκύπτει η συμμετοχή προσώπων με την απαιτούμενη τεχνική ειδίκευση ή επαγγελματική ιδιότητα, ώστε να μπορούν να τεκμηριώσουν κρίσεις για μηχανολογικές βλάβες, επισκευές και αξιολόγηση των σχετικών εργασιών.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν προχώρησε στην εξέταση της ουσίας αυτής της αιτίασης. Έκρινε ότι η νομιμότητα της ξεχωριστής απόφασης με την οποία συγκροτήθηκε η Επιτροπή δεν μπορούσε να ελεγχθεί παρεμπιπτόντως στο πλαίσιο της προσφυγής κατά της απευθείας ανάθεσης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι είχαν ήδη παρέλθει τόσο η δεκαπενθήμερη προθεσμία για την άσκηση ειδικής διοικητικής προσφυγής κατά της συγκρότησης της Επιτροπής όσο και η δίμηνη προθεσμία για τον αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας της συγκεκριμένης πράξης.

Δυνατότητα νέας προσφυγής

Μετά την απόρριψη της προσφυγής, η απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης για την απευθείας ανάθεση των εργασιών παραμένει σε ισχύ.

Κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μπορεί να ασκηθεί νέα προσφυγή ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152, μέσα σε έναν μήνα από την κοινοποίησή της.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Ποιος νοιάζεται για τους ανθρώπους και ποιος για τα συμφέροντα;»

Το ερώτημα του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση με φόντο την πίεση στα νοικοκυριά – Σκληρή κριτική στη ΔΕΗ και τέσσερις προτάσεις κατά της ακρίβειας -Συνέντευξη του προέδρου της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης
«Ποιος νοιάζεται για τους ανθρώπους και ποιος για τα συμφέροντα;»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Έχουμε κάνει βήματα μπροστά, έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε»

Τρία χρόνια μετά την εκλογική νίκη της 8ης Οκτωβρίου 2023, ο δήμαρχος Μυτιλήνης στέλνει μήνυμα συνέχειας, καθημερινής δουλειάς και συνεργασίας
«Έχουμε κάνει βήματα μπροστά, έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του αντλιοστασίου στις πηγές Κρατήγου

Μία ακόμη βασική υποδομή της ΔΕΥΑΛ για την υδροδότηση της Μυτιλήνης αναβαθμίστηκε, με στόχο την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικτύου
Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του αντλιοστασίου στις πηγές Κρατήγου
ΕΛΛΑΔΑ

Λάθος η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με ΝΔ και ΛΑΟΣ δηλώνει ο Χάρης Δούκας

Σαφής αποδοκιμασία της απόφασης της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη και μήνυμα κατά κάθε συνεργασίας με την Ακροδεξιά, ανεξαρτήτως συνθηκών
Λάθος η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με ΝΔ και ΛΑΟΣ δηλώνει ο Χάρης Δούκας
ΔΡΑΣΕΙΣ

50χρόνια «Φιλοτελική Λέσβος» με μια έκθεση στη Μυτιλήνη

Η «ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2026» φιλοξενείται στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο από τις 18 έως τις 25 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο και ειδική αναμνηστική σφραγίδα στα εγκαίνια
50χρόνια «Φιλοτελική Λέσβος» με μια έκθεση στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ιγνατίου στο παλαιό ΚΥΤ Μόριας

Εσπερινός την Τρίτη 13 Οκτωβρίου και Θεία Λειτουργία την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου
Εορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ιγνατίου στο παλαιό ΚΥΤ Μόριας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μειωμένο ΦΠΑ στα πολύ μικρά νησιά προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Τροπολογία για επέκταση της μείωσης κατά 30% σε όλα τα νησιά έως 3.100 κατοίκους και δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης υποδομών στα υπόλοιπα επιλέξιμα νησιά έως 130.000 κατοίκους
Μειωμένο ΦΠΑ στα πολύ μικρά νησιά προτείνει το ΠΑΣΟΚ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κατηχητικές συνάξεις στον Αγιο Θεράποντα με τον π. Αθανάσιο Γιουσμά

Από τις 17 και 18 Οκτωβρίου αρχίζουν οι συναντήσεις για παιδιά και εφήβους, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη συνάξεις νέων, ζευγαριών, μελέτης της Αγίας Γραφής και ιερατικών κλίσεων
Κατηχητικές συνάξεις στον Αγιο Θεράποντα με τον π. Αθανάσιο Γιουσμά
ΘΕΑΤΡΟ

Ο ΕΘΟΚ Καλλονής ανεβάζει ρυθμούς και γεμίζει τον χειμώνα με θέατρο και χορό

Ο ιστορικός Όμιλος σχεδιάζει έως τρεις παραστάσεις τον χρόνο, δημιουργεί θεατρικό εργαστήριο ενηλίκων και λειτουργεί νέα τμήματα παραδοσιακού χορού
Ο ΕΘΟΚ Καλλονής ανεβάζει ρυθμούς και γεμίζει τον χειμώνα με θέατρο και χορό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συνάντηση Κομνηνάκα με τους παράκτιους αλιείς πριν την κινητοποίηση

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Παναγιώτη Νανίδη ο νέος αλιευτικός κώδικας, το κόστος παραγωγής, το VMS και οι ζημιές από θαλάσσια θηλαστικά
Συνάντηση Κομνηνάκα με τους παράκτιους αλιείς πριν την κινητοποίηση
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Γ. Βοστάνη γύρισε σελίδα στο οδόστρωμα

Ολοκληρώθηκαν οι ασφαλτοστρώσεις στη Γ. Βοστάνη και στη Μυκόνου – Ευχαριστίες Χριστόφα σε κατοίκους και οδηγούς για τη συνεργασία τους
Η Γ. Βοστάνη γύρισε σελίδα στο οδόστρωμα
ΓΕΥΣΗ

Μια χρονιά μόχθου, μια νέα εσοδεία και ένα μεγάλο ευχαριστώ

Η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» τίμησε τους ανθρώπους της φετινής συγκομιδής με ένα ανοιχτό τραπέζι αφιερωμένο στη συλλογική προσπάθεια
Μια χρονιά μόχθου, μια νέα εσοδεία και ένα μεγάλο ευχαριστώ