× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νυχτερινό ταξίδι στα απολιθώματα κάτω από τη «βροχή» των Περσείδων

Μια ξεχωριστή περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας, με επιστημονική ενημέρωση, θέα στο ηλιοβασίλεμα και παρατήρηση του αυγουστιάτικου ουρανού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/8/2026

Νυχτερινό ταξίδι στα απολιθώματα κάτω από τη «βροχή» των Περσείδων
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Μια βραδιά που ενώνει τη γεωλογική ιστορία της Λέσβου με ένα από τα εντυπωσιακότερα αστρονομικά φαινόμενα της χρονιάς διοργανώνεται την Τρίτη 11 Αυγούστου 2026 στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας Σιγρίου.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19:30 και θα περιλαμβάνει περιήγηση στις απολιθωματοφόρες θέσεις του Πάρκου, επιστημονική ενημέρωση από τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και, μετά τη δύση του ήλιου, παρατήρηση των Περσείδων στον σκοτεινό ουρανό του Σιγρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πενήντα απολιθωματοφόρες θέσεις αφηγούνται την ιστορία της Λέσβου

Η διαδρομή περνά από πενήντα απολιθωματοφόρες θέσεις, στις οποίες έχουν έρθει στο φως εντυπωσιακά ευρήματα από τις ανασκαφές του Μουσείου. Πευκίδες, κανελόδενδρα, βαλανιδιές, φοίνικες, δάφνες και κυπαρίσσια αποκαλύπτουν στους επισκέπτες την εικόνα ενός αρχαίου δασικού οικοσυστήματος που υπήρχε στην περιοχή πριν από εκατομμύρια χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ομαλή μορφολογία του εδάφους και τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια κάνουν την περιήγηση προσιτή σε μικρούς και μεγάλους. Κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τη διαδικασία δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τις μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που το διαμόρφωσαν και τις γεωλογικές διεργασίες που συνδέονται με τη γέννηση του Αιγαίου.

Ο μεγαλύτερος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο

Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα του Πάρκου βρίσκεται ο μεγαλύτερος σε διάμετρο ιστάμενος απολιθωμένος κορμός που έχει εντοπιστεί στον κόσμο. Η περίμετρός του φτάνει τα 14,5 μέτρα, ενώ διατηρείται και το εντυπωσιακό ριζικό του σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για ένα γιγάντιο κανελόδενδρο, το οποίο αποτελεί πολύτιμο στοιχείο για τη σύνθεση και τη μορφή του αρχαίου δασικού οικοσυστήματος. Στο παράκτιο τμήμα του Πάρκου δεσπόζει ακόμη ένας κατακείμενος απολιθωμένος κορμός λεύκας, μήκους 14 μέτρων.

Το Πάρκο Πλάκας βρίσκεται περίπου 800 μέτρα νότια του Σιγρίου και αποτελείται από ένα χερσαίο και ένα παράκτιο τμήμα. Περισσότεροι από πενήντα ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί, ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συνθέτουν έναν γεώτοπο σπάνιας επιστημονικής αξίας και φυσικής ομορφιάς.

Από το ηλιοβασίλεμα στη «βροχή» των αστεριών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί από τις 19:30 έως τις 21:00, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν τα απολιθώματα και να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα στο δυτικότερο άκρο της Λέσβου.

Στις 21:00, η δράση θα μεταφερθεί στο πλάτωμα της εισόδου του Πάρκου, όπου θα αρχίσει η παρατήρηση των Περσείδων. Η θέση θεωρείται ιδανική, καθώς βρίσκεται μακριά από τα φώτα του οικισμού και τις έντονες πηγές φωτορύπανσης, προσφέροντας ανοιχτό και σκοτεινό ορίζοντα.

Η φετινή περίοδος θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκή για την παρατήρηση του φαινομένου, καθώς η νέα Σελήνη σημειώνεται στις 12 Αυγούστου. Οι Περσείδες αναμένεται να κορυφωθούν από τις 11 έως τις 14 Αυγούστου και, σε ιδανικές συνθήκες, ο θεωρητικός ρυθμός μπορεί να προσεγγίσει τα 100 μετέωρα την ώρα. Σε πραγματικές συνθήκες παρατήρησης και σε περιοχές χωρίς φωτορύπανση, συνήθως είναι ορατά περίπου 30 έως 50 μετέωρα ανά ώρα.

Ένα θέαμα ορατό με γυμνό μάτι

Οι Περσείδες πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, καθώς από τη Γη φαίνεται σαν τα μετέωρα να ξεκινούν από εκείνο το σημείο του ουρανού.

Για την παρατήρησή τους δεν απαιτούνται τηλεσκόπια ή κιάλια. Το καλύτερο «εργαλείο» είναι το γυμνό μάτι και ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο οπτικό πεδίο. Χρειάζονται περίπου είκοσι με τριάντα λεπτά για να προσαρμοστεί η όραση στο σκοτάδι, γι’ αυτό συνιστάται να αποφεύγεται η συνεχής χρήση της φωτεινής οθόνης του κινητού τηλεφώνου.

Κράτηση και έκδοση εισιτηρίου

Η συμμετοχή στην εκδήλωση προϋποθέτει κράτηση και έκδοση εισιτηρίου, κόστους 15 ευρώ. Τα εισιτήρια διατίθενται από το εκδοτήριο του Μουσείου και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας lesvosmuseum.gr.

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22530 54434.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες www.lesvosmuseum.gr και www.lesvosgeopark.gr.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ραντεβού με τα πουλιά των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Δράση ορνιθοπαρατήρησης την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 17.30, στο Παρατηρητήριο Νο 3 – Περισσότερα από 60 είδη παρυδάτιων πτηνών βρίσκουν καταφύγιο στον σημαντικό υγρότοπο της Λέσβου
Ραντεβού με τα πουλιά των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Συνεχίζονται οι περιηγήσεις στο νέο «Ανοικτό Μουσείο»

Τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου μια ακόμα συνάντηση με το νέο «Ανοικτό Μουσείο» του Απολιθωμένου Δάσους, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια λειτουργίας των μόνιμων εκθεσιακών χώρων του Μουσείου.
Συνεχίζονται οι περιηγήσεις στο νέο «Ανοικτό Μουσείο»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Εγγραφές στον αθλητικό σύλλογο Μυτιλήνης Tαεκβοντό

Ένα άθλημα, δρόμος για σωματική και πνευματική εξέλιξη
Εγγραφές στον αθλητικό σύλλογο Μυτιλήνης Tαεκβοντό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η τέχνη της υφαντικής ζωντανεύει στο Αρχοντικό Αλεπουδέλη στη Μυτιλήνη

Οκτάμηνος κύκλος μαθημάτων για αρχάριους από τη LEBADES ΑΜΚΕ – Έναρξη στις 6 Οκτωβρίου και εγγραφές έως τις 25 Σεπτεμβρίου
Η τέχνη της υφαντικής ζωντανεύει στο Αρχοντικό Αλεπουδέλη στη Μυτιλήνη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Δωρεάν μαθήματα για υποψήφιους ραδιοερασιτέχνες στη Μυτιλήνη

Ο ΣΥ.ΡΑ.Λ. ξεκινά την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου την προετοιμασία για τις εξετάσεις του Δεκεμβρίου 2026
Δωρεάν μαθήματα για υποψήφιους ραδιοερασιτέχνες στη Μυτιλήνη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η ιστορία της ρητίνης παραμένει ζωντανή στο Αμπελικό

Η υπεύθυνη των ξεναγήσεων του Μουσείου, Βασιλική Κακάμπουρα, μίλησε στο «Ν» για τη σημασία των εκθεμάτων και για όσα αυτά αποκαλύπτουν σχετικά με την οικονομική και κοινωνική ζωή του Αμπελικού
Η ιστορία της ρητίνης παραμένει ζωντανή στο Αμπελικό
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η μεγάλη σκυταλοδρομία των 320 χιλιομέτρων

Ο Σύλλογος Δρομέων Λέσβου-Lesvos Runners, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους συνδιοργανώνουν για όγδοη χρονιά τη Σκυταλοδρομία Λέσβου, το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Σεπτεμβρίου.
Η μεγάλη σκυταλοδρομία των 320 χιλιομέτρων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ένα απογευματινό ταξίδι 20 εκατομμυρίων ετών στο Απολιθωμένο Δάσος

Βιωματική περιήγηση την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Μπαλή Αλώνια – Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τα νέα ευρήματα και τον ψηλότερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό στον κόσμο
Ένα απογευματινό ταξίδι 20 εκατομμυρίων ετών στο Απολιθωμένο Δάσος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στην Παναγιούδα το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Μπριτζ Νήσων Αιγαίου

Από την Πέμπτη 3 έως την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου οι αγώνες στο Κλειστό Γήπεδο. Η διοργάνωση φέρει το όνομα «Νίκος Αναγνωστόπουλος»
Στην Παναγιούδα το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Μπριτζ Νήσων Αιγαίου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Αναστέλλει τη λειτουργία του το Oxygen Fitness Downtown στη Μυτιλήνη

Ένα από τα μεγαλύτερα γυμναστήρια της πόλης αποχωρεί από τον χώρο όπου στεγαζόταν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αρχής
Αναστέλλει τη λειτουργία του το Oxygen Fitness Downtown στη Μυτιλήνη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Τα κοσμήματα της Γοργόνας» ταξιδεύουν στον Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης

Η συγγραφέας Αθανασία Δαφιώτη παρουσιάζει το παραμύθι της στα παιδιά του Summer Camp
«Τα κοσμήματα της Γοργόνας» ταξιδεύουν στον Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ανοίγει η αυλαία στα θεατρικά εργαστήρια του ΦΟΜ

Μαθήματα υποκριτικής για ενηλίκους και εφήβους, με έναρξη στις 16 και 19 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης
Ανοίγει η αυλαία στα θεατρικά εργαστήρια του ΦΟΜ