× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νυχτερινό ταξίδι στα απολιθώματα κάτω από τη «βροχή» των Περσείδων

Μια ξεχωριστή περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας, με επιστημονική ενημέρωση, θέα στο ηλιοβασίλεμα και παρατήρηση του αυγουστιάτικου ουρανού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/8/2026

Νυχτερινό ταξίδι στα απολιθώματα κάτω από τη «βροχή» των Περσείδων
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Μια βραδιά που ενώνει τη γεωλογική ιστορία της Λέσβου με ένα από τα εντυπωσιακότερα αστρονομικά φαινόμενα της χρονιάς διοργανώνεται την Τρίτη 11 Αυγούστου 2026 στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας Σιγρίου.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19:30 και θα περιλαμβάνει περιήγηση στις απολιθωματοφόρες θέσεις του Πάρκου, επιστημονική ενημέρωση από τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και, μετά τη δύση του ήλιου, παρατήρηση των Περσείδων στον σκοτεινό ουρανό του Σιγρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πενήντα απολιθωματοφόρες θέσεις αφηγούνται την ιστορία της Λέσβου

Η διαδρομή περνά από πενήντα απολιθωματοφόρες θέσεις, στις οποίες έχουν έρθει στο φως εντυπωσιακά ευρήματα από τις ανασκαφές του Μουσείου. Πευκίδες, κανελόδενδρα, βαλανιδιές, φοίνικες, δάφνες και κυπαρίσσια αποκαλύπτουν στους επισκέπτες την εικόνα ενός αρχαίου δασικού οικοσυστήματος που υπήρχε στην περιοχή πριν από εκατομμύρια χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ομαλή μορφολογία του εδάφους και τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια κάνουν την περιήγηση προσιτή σε μικρούς και μεγάλους. Κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τη διαδικασία δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τις μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που το διαμόρφωσαν και τις γεωλογικές διεργασίες που συνδέονται με τη γέννηση του Αιγαίου.

Ο μεγαλύτερος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο

Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα του Πάρκου βρίσκεται ο μεγαλύτερος σε διάμετρο ιστάμενος απολιθωμένος κορμός που έχει εντοπιστεί στον κόσμο. Η περίμετρός του φτάνει τα 14,5 μέτρα, ενώ διατηρείται και το εντυπωσιακό ριζικό του σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για ένα γιγάντιο κανελόδενδρο, το οποίο αποτελεί πολύτιμο στοιχείο για τη σύνθεση και τη μορφή του αρχαίου δασικού οικοσυστήματος. Στο παράκτιο τμήμα του Πάρκου δεσπόζει ακόμη ένας κατακείμενος απολιθωμένος κορμός λεύκας, μήκους 14 μέτρων.

Το Πάρκο Πλάκας βρίσκεται περίπου 800 μέτρα νότια του Σιγρίου και αποτελείται από ένα χερσαίο και ένα παράκτιο τμήμα. Περισσότεροι από πενήντα ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί, ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συνθέτουν έναν γεώτοπο σπάνιας επιστημονικής αξίας και φυσικής ομορφιάς.

Από το ηλιοβασίλεμα στη «βροχή» των αστεριών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί από τις 19:30 έως τις 21:00, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν τα απολιθώματα και να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα στο δυτικότερο άκρο της Λέσβου.

Στις 21:00, η δράση θα μεταφερθεί στο πλάτωμα της εισόδου του Πάρκου, όπου θα αρχίσει η παρατήρηση των Περσείδων. Η θέση θεωρείται ιδανική, καθώς βρίσκεται μακριά από τα φώτα του οικισμού και τις έντονες πηγές φωτορύπανσης, προσφέροντας ανοιχτό και σκοτεινό ορίζοντα.

Η φετινή περίοδος θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκή για την παρατήρηση του φαινομένου, καθώς η νέα Σελήνη σημειώνεται στις 12 Αυγούστου. Οι Περσείδες αναμένεται να κορυφωθούν από τις 11 έως τις 14 Αυγούστου και, σε ιδανικές συνθήκες, ο θεωρητικός ρυθμός μπορεί να προσεγγίσει τα 100 μετέωρα την ώρα. Σε πραγματικές συνθήκες παρατήρησης και σε περιοχές χωρίς φωτορύπανση, συνήθως είναι ορατά περίπου 30 έως 50 μετέωρα ανά ώρα.

Ένα θέαμα ορατό με γυμνό μάτι

Οι Περσείδες πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, καθώς από τη Γη φαίνεται σαν τα μετέωρα να ξεκινούν από εκείνο το σημείο του ουρανού.

Για την παρατήρησή τους δεν απαιτούνται τηλεσκόπια ή κιάλια. Το καλύτερο «εργαλείο» είναι το γυμνό μάτι και ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο οπτικό πεδίο. Χρειάζονται περίπου είκοσι με τριάντα λεπτά για να προσαρμοστεί η όραση στο σκοτάδι, γι’ αυτό συνιστάται να αποφεύγεται η συνεχής χρήση της φωτεινής οθόνης του κινητού τηλεφώνου.

Κράτηση και έκδοση εισιτηρίου

Η συμμετοχή στην εκδήλωση προϋποθέτει κράτηση και έκδοση εισιτηρίου, κόστους 15 ευρώ. Τα εισιτήρια διατίθενται από το εκδοτήριο του Μουσείου και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας lesvosmuseum.gr.

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22530 54434.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες www.lesvosmuseum.gr και www.lesvosgeopark.gr.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια νέα παιδική και νεανική χορωδία στη Μυτιλήνη

Η Aeolian Youth Voices προσκαλεί παιδιά και εφήβους 6 έως 18 ετών σε ένα μουσικό ταξίδι με οδηγό το χορωδιακό τραγούδι
Μια νέα παιδική και νεανική χορωδία στη Μυτιλήνη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Το μπριτζ έφερε αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη Μυτιλήνη

Αφιερωμένο στη μνήμη του Νίκου Αναγνωστόπουλου το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Νήσων Αιγαίου – Στις 13 Οκτωβρίου ξεκινούν μαθήματα για αρχαρίους
Το μπριτζ έφερε αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη Μυτιλήνη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξεκινούν τα τμήματα παραδοσιακών χορών της «Επάνω Σκάλας»

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Οκτωβρίου
Ξεκινούν τα τμήματα παραδοσιακών χορών της «Επάνω Σκάλας»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ξεκίνησαν οι προπονήσεις στην ακαδημία του Παλλεσβιακού

Για παιδιά 5 έως 16 ετών, στο γήπεδο «Παναγιώτης Σαλταμάρας» στη Μυτιλήνη
Ξεκίνησαν οι προπονήσεις στην ακαδημία του Παλλεσβιακού
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πανελλήνια διάκριση για τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Με μια ταινία μυθοπλασίας για την οδική ασφάλεια ξεχώρισε το περσινό ΣΤ2 – Στις 27 Νοεμβρίου η απονομή των βραβείων στην Αθήνα
Πανελλήνια διάκριση για τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δύο Σάββατα γεμάτα πινγκ πονγκ στη Μυτιλήνη

Οι «Γατελούζοι» προσκαλούν μαθητές και μαθήτριες κάθε ηλικίας να γνωρίσουν το άθλημα, να παίξουν και να διασκεδάσουν
Δύο Σάββατα γεμάτα πινγκ πονγκ στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί θαλασσομάχοι στα ίχνη των πειρατών της Μυτιλήνης

Δωρεάν βιωματικό πρόγραμμα για παιδιά 8 έως 14 ετών στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο το Κάστρο και την ιστορία του Αιγαίου
Μικροί θαλασσομάχοι στα ίχνη των πειρατών της Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ

Δωρεάν καλλιτεχνική δράση για παιδιά και εφήβους στο πλαίσιο του πανελλήνιου προγράμματος «Αιγαίου Αγλαΐσματα»
Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΘΕΑΤΡΟ

Μια βραδιά αφιερωμένη στον θεατρικό μονόλογο στην Καλλονή

Συγγραφείς, ηθοποιοί και μουσικοί συμμετέχουν στην εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου
Μια βραδιά αφιερωμένη στον θεατρικό μονόλογο στην Καλλονή
ΤΑΞΙΔΙΑ

Όλυμπος: οδοιπορικό στο βουνό των θεών

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Όλυμπος: οδοιπορικό στο βουνό των θεών