× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όπου κλείνει μια αίθουσα πολιτισμού ανοίγει ένα…. Κακουργιοδικείο

Σε αίθουσα εκδίκασης του Εφετείου βορείου Αιγαίου μετατρέπεται με απόφαση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., η αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/9/2020

Όπου κλείνει μια αίθουσα πολιτισμού ανοίγει ένα…. Κακουργιοδικείο
Φωτο αρχείου

«Κεραυνός εν αιθρία». Ένας χώρος διαλόγου, πολιτισμού και Δημοκρατίας, ένας χώρος ανάσα για την πόλη της Μυτιλήνης μετατράπηκε εν μια νυκτί και εν κρυπτώ με απόφαση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΕΤΑΔ Α.Ε. σε αίθουσα δικαστηρίου του Εφετείου βορείου Αιγαίου. Μια απόφαση που πέραν του ότι είναι παράλογη είναι και παράνομη αφού δεν επιτρέπεται η χρήση του χώρου ως δικαστήριο από το Προεδρικό Διάταγμα που διέπει της χρήσεις γης στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για τη γνωστή αίθουσα εκδηλώσεων στο ιστορικό και διατηρητέο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (πρώην Υπουργείο Αιγαίου) η οποία είχε ανακατασκευασθεί επί Υπουργίας Νίκου Σηφουνάκη και είχε μετατραπεί όλα αυτά τα χρόνια σε μια ανάσα πολιτισμού και Δημοκρατίας για την πόλη της Μυτιλήνης. Εκατοντάδες συναντήσεις για τον πολιτισμό, πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αυτό το χώρο καλύπτοντας μεταξύ των άλλων και το κενό που είχε η πόλη σε έναν τέτοιο χώρο.

Πριν μέρες με «άνωθεν» εντολή η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΕΤΑΔ Α.Ε. προχώρησε στην παραχώρηση της αίθουσας στο Εφετείο Αιγαίου προκειμένου να χρησιμοποιείται ως αίθουσα εκδικάσεων υποθέσεων αρμοδιότητας του. Φυσικά οι εργασίες αναδιαμόρφωσης του χώρου που θα υπάρξουν, ένα χώρο που διαθέτει ιδιαίτερη διακόσμηση, οπτικοακουστικά μέσα, ως και μεταφραστικό κέντρο, απαγορεύουν τις όποιες άλλες λειτουργίες, ενώ η παραχώρηση της σε τοπικούς φορείς εάν και εφόσον αυτή μπορεί να γίνει, θα αποτελεί …εφαρμογή «εισαγγελικής εντολής».

Κι όλα αυτά με το Εφετείο βορείου Αιγαίου να έχει καταλάβει όλον τον κάτω όροφο του νέου κτηρίου (με την απόφαση της ΕΤΑΔ Α.Ε πετιέται στο δρόμο και η υπηρεσία που ασχολείται με τους σεισμοπαθείς της Βρίσας) αλλά και μεγάλο μέρος το πάνω ορόφου του ιστορικού κτηρίου.

Την ίδια ώρα η πρόταση για την ενοικίαση ενός μεγάλου κτηρίου (κτηρίου Βιτούλια) δίπλα στα δικαστήρια για την κάλυψη των αναγκών του Εφετείου βορείου Αιγαίου έμεινε αναπάντητη. Ενώ εκκρεμεί και μάλλον δεν είναι καν γνωστή η ολοκληρωμένη μελέτη για την ανακατασκευή εγκατάστασης στο πίσω μέρος του δικαστηρίου μέσα στον αύλειο του χώρο για τη λειτουργία του Εφετείου. Τέλος μέρα με τη μέρα καταρρέει και έχει μετατραπεί σε χωματερή κάτω από τα μάτια των γειτνιαζόντων λειτουργών της Δικαιοσύνης κάθε βαθμού, το κτήριο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας γνωστό ως «Γαλλική Σχολή». Και αυτό είχε αποφασιστεί να μετατραπεί σε χώρο απονομής της δικαιοσύνης με το σχεδιασμό να παραπέμπεται στις καλένδες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»