× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένα καλοκαίρι πολιτισμού και δημιουργίας στη Χίο

Συναυλίες, θέατρο, ημερίδες και δράσεις αφιερωμένες στη ναυτιλία και τον θαλάσσιο τουρισμό στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/7/2026

Ένα καλοκαίρι πολιτισμού και δημιουργίας στη Χίο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα πολιτιστικών, επιστημονικών και αναπτυξιακών δράσεων, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επιχειρεί να ενισχύσει τη διεθνή εικόνα και την τουριστική ταυτότητα της Χίου, αξιοποιώντας τον πολιτισμό ως μοχλό εξωστρέφειας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το 5ο επετειακό «The Chios Festival», το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός για το νησί. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων που εκτείνεται από τα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, συνδυάζοντας μουσική, θέατρο, επιστήμη, επιχειρηματικότητα, ναυτιλία και τοπική παράδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βλέμμα στραμμένο στην εξωστρέφεια

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στόχος των δράσεων είναι η ανάδειξη της Χίου ως τόπου πολιτισμού, γνώσης και δημιουργίας, αλλά και η ενίσχυση της τουριστικής της εικόνας μέσα από εκδηλώσεις που απευθύνονται τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες.

Η φιλοσοφία του προγράμματος βασίζεται στην προβολή της ιστορίας, της ναυτικής παράδοσης, του φυσικού περιβάλλοντος και της σύγχρονης δημιουργικής παραγωγής του νησιού, αναδεικνύοντας παράλληλα τη θέση της Χίου ως σημείου συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών και ιδεών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βολισσός ανοίγει την αυλαία

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου στη Βολισσό, με συναυλία του Akyla, σηματοδοτώντας την έναρξη των πολιτιστικών δράσεων του φετινού προγράμματος. Την παρουσίαση της βραδιάς θα αναλάβει η Χιώτισσα παρουσιάστρια Καλλιρρόη Μυριαγκού.

Μία ημέρα αργότερα, στις 26 Αυγούστου, η Βολισσός θα φιλοξενήσει μια ακόμη βραδιά αφιερωμένη στη χιώτικη δημιουργία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το μουσικοθεατρικό αναλόγιο «Ελένη», με πρωταγωνίστρια τη Χρύσα Κλούβα, βασισμένο στην αληθινή ιστορία μιας Χιώτισσας, μέσα από έναν συνδυασμό αφήγησης, μουσικής και θεάτρου.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με το παραδοσιακό γλέντι «Στέκει στου Κάστρου τα ψηλά», σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Νεοχωρίου Χίου «Άγιος Μηνάς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ημερίδα με διεθνείς προσωπικότητες

Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα καταλαμβάνει η ημερίδα «Πρωτοπόρες Διαδρομές», που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνοντας προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης, της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής προσφοράς και της ναυτιλίας.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Cambridge Αθανάσιος Φωκάς, ο ναύαρχος ε.α. και πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η πρόεδρος της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος Ματίνα Παγώνη, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Ιωάννα Χήνου, καθώς και εκπρόσωποι της έρευνας, της καινοτομίας, της κοινωνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχθούν ζητήματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία, την υγεία, την κοινωνική προσφορά και τις νέες αναπτυξιακές προοπτικές της νησιωτικής Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο επίκεντρο η ναυτιλία και ο θαλάσσιος τουρισμός

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας θα είναι αφιερωμένο στον θαλάσσιο τουρισμό και τη ναυτιλία, δύο τομείς που αποτελούν βασικούς πυλώνες της ταυτότητας και της οικονομίας της Χίου.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν κορυφαία στελέχη της ελληνικής ναυτιλίας, του yachting και της διαχείρισης μαρινών, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, οι οποίοι θα αναπτύξουν ζητήματα σχετικά με τη γαλάζια οικονομία, τις θαλάσσιες υποδομές και τις προοπτικές ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο.

Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με τη μουσική παράσταση «Τα Τραγούδια του Πελάγους», αφιερωμένη στη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα.

Θέατρο στον Ανάβατο

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 4 Σεπτεμβρίου στον ιστορικό Ανάβατο, όπου η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου θα παρουσιάσει τον «Μονόλογο της Κλυταιμνήστρας» της Marguerite Yourcenar, με τη συμμετοχή της Χιώτισσας ηθοποιού Αναστασίας Γαλερού-Βλάση.

Η επιλογή του Αναβάτου, ενός από τους πιο εμβληματικούς ιστορικούς οικισμούς της Χίου, προσδίδει ιδιαίτερο συμβολισμό στην παράσταση, συνδέοντας τον αρχαίο μύθο με τον ιστορικό χαρακτήρα του τόπου.

Πολιτισμός ως εργαλείο ανάπτυξης

Μέσα από το σύνολο των δράσεων, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επιδιώκει να αναδείξει μια διαφορετική εικόνα της Χίου, όπου ο πολιτισμός λειτουργεί ως εργαλείο ανάπτυξης, εξωστρέφειας και τουριστικής προβολής.

Από τη Βολισσό και τον Ανάβατο μέχρι τον Βροντάδο, το φετινό πρόγραμμα επιχειρεί να συνδέσει την ιστορία, τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, τη ναυτιλία, την επιστήμη και την τοπική παράδοση, προβάλλοντας τη Χίο ως έναν προορισμό που επενδύει στη γνώση, τον πολιτισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της «Σκαμιάς»

Με αφιέρωμα στον αφθώδη πυρετό
Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της «Σκαμιάς»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μυτιλήνη στις 14 Ιουλίου λόγω εργασιών

Κλειστή η οδός Θεοφράστου από τις 07:30 έως τις 15:00 – Σε επιφυλακή η Τροχαία για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μυτιλήνη στις 14 Ιουλίου λόγω εργασιών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Πύργος Αμπελικού «εκπέμπει» σε όλο τον κόσμο

Εικοσιτετράωρη δράση του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Λέσβου με διεθνείς επαφές και στόχο την ανάδειξη του ιστορικού μνημείου
Ο Πύργος Αμπελικού «εκπέμπει» σε όλο τον κόσμο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Λήμνο

Επισκέφτηκε το νοσοκομείο του νησιού και μίλησε για τις πολύ σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Λήμνο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο

Σειρά επαφών με τον Περιφερειάρχη, τους δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου,σύσκεψη με κτηνοτρόφους, πριν από την ανοιχτή πολιτική εκδήλωση τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ στο Φανάρι της Μυτιλήνης, όπου τον λόγο θα έχουν οι πολίτες
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επιμνημόσυνη δέηση στη Μυτιλήνη για την κυπριακή τραγωδία

Η Ενοριακή Κοινότητα του Αγίου Θεράποντα καλεί τους πιστούς να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της εισβολής και των ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού σε εκδήλωση ιστορικής μνήμης την Κυριακή 19 Ιουλίου.
Επιμνημόσυνη δέηση στη Μυτιλήνη για την κυπριακή τραγωδία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι συνταξιούχοι μπαίνουν δωρεάν στα αστικά λεωφορεία της Μυτιλήνης

Το νέο πρόγραμμα των Αστικών ΚΤΕΛ φιλοδοξεί να αλλάξει την κουλτούρα των μετακινήσεων στη Μυτιλήνη, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται και η επαναλειτουργία δρομολογίων προς Κουμκό, Επάνω Σκάλα, Συνοικισμό και Βουναράκι
Οι συνταξιούχοι μπαίνουν δωρεάν στα αστικά λεωφορεία της Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών»

Ο Κώστας Καρπουχτσής, μιλώντας στο «ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM», υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία, υπερασπίζεται τη φορολόγηση των τραπεζών και καλεί τους πολίτες της Λέσβου να συμμετάσχουν στον διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα
«Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών»
ΑΓΟΡΑ

Μέσα στην εβδομάδα ξεκινά το νέο κατάστημα του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου στη Μυτιλήνη

Η προετοιμασία γίνεται με γοργούς ρυθμούς στο νέο χώρο της Πλατείας Αλυσίδας-Το κατάστημα θα λειτουργεί Δευτέρα έως Σάββατο από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ
Μέσα στην εβδομάδα ξεκινά το νέο κατάστημα του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου στη Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: «Για να κερδίσει ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο»

Η Μαρία Κομνηνάκα υποστήριξε στη Βουλή ότι οι αλλαγές που προωθούνται στο Σύνταγμα υπηρετούν τη θωράκιση της κυβερνητικής πολιτικής και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας
ΚΚΕ: «Για να κερδίσει ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πολιτιστικές διαδρομές στην Αντισσα από τον Σύλλογο «Τέρπανδρος»

Εργαστήρια, βιβλιοπαρουσιάσεις, πεζοπορίες, μουσική, χορός και θεατρικές παραστάσεις συνθέτουν το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του 2026
Πολιτιστικές διαδρομές στην Αντισσα από τον Σύλλογο «Τέρπανδρος»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις έως τις 31 Ιουλίου ζητά το Επιμελητήριο

Επιστολή στον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη – «Αναγκαίος περισσότερος χρόνος για επιχειρήσεις και λογιστές», τονίζει ο Παναγιώτης Τατάκης
Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις έως τις 31 Ιουλίου ζητά το Επιμελητήριο