× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«7 χρόνια ψέματα, διαφθορά και χαμένες ευκαιρίες»

Το «κατηγορώ» της ΕΛΑΣ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Κουφονικολάκου, Κουτεντάκης και Τεμπονέρας έκαναν λόγο για παραποίηση στοιχείων,αυξημένες ανισότητες και ένα επιτελικό κράτος που, όπως υποστηρίζουν, ευνοεί τη διαφθορά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/7/2026

«7 χρόνια ψέματα, διαφθορά και χαμένες ευκαιρίες»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ.), παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ έναν αναλυτικό απολογισμό της επταετούς διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Οι εκπρόσωποι της παράταξης υποστήριξαν ότι η περίοδος 2019–2026 χαρακτηρίζεται από «χαμένες ευκαιρίες», διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στρεβλή παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων και σοβαρά φαινόμενα αδιαφάνειας.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.Α.Σ. Θεώνη Κουφονικολάκου, ο τομεάρχης Οικονομικών Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο τομεάρχης Εργασίας Διονύσης Τεμπονέρας, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις της παράταξης για την οικονομία, την αγορά εργασίας, τη φορολογία, αλλά και τη λειτουργία των θεσμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεώνη Κουφονικολάκου: «Ανάγκη για διαφάνεια και πραγματικά στοιχεία»

Ανοίγοντας τη συνέντευξη, η Θεώνη Κουφονικολάκου υποστήριξε ότι η δημόσια συζήτηση πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε επικοινωνιακές παρουσιάσεις ή παραποιημένα στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε, στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας για την πορεία της χώρας, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.Α.Σ. έκανε λόγο για ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων, συνεχιζόμενη ακρίβεια, αυξημένα περιστατικά διαφθοράς και ενίσχυση ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της κοινωνίας, τονίζοντας ότι η πολιτική λογοδοσία και η διαφάνεια αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να περιοριστούν τα fake news και η πολιτική εργαλειοποίηση των στοιχείων, σημειώνοντας ότι η επιστημονική τεκμηρίωση πρέπει να παραμένει ανεξάρτητη από κομματικές σκοπιμότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κριτική στην οικονομική πολιτική και στα κυβερνητικά στοιχεία

Το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης αφιερώθηκε στην οικονομία, με τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη να αμφισβητεί την αξιοπιστία του κυβερνητικού απολογισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον τρόπο παρουσίασης των στοιχείων επιλέγονται χρονικές συγκρίσεις που δημιουργούν παραπλανητική εικόνα, όπως στην περίπτωση του δημόσιου χρέους, όπου –όπως υποστήριξε– χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς το 2020 αντί του 2019, ώστε να εμφανίζεται μεγαλύτερη αποκλιμάκωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάλογη κριτική άσκησε και για τα στοιχεία της απασχόλησης, υποστηρίζοντας ότι οι πραγματικές νέες θέσεις εργασίας είναι αισθητά λιγότερες από όσες παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Εξαγωγές, φορολογία και πραγματική ανάπτυξη στο επίκεντρο

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΕΛ.Α.Σ. στάθηκε ιδιαίτερα στις εξαγωγές, επισημαίνοντας ότι, παρά την αύξησή τους σε ονομαστικές τιμές, σε πραγματικούς όρους η μεταβολή είναι περιορισμένη, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν με πολύ ταχύτερο ρυθμό, γεγονός που –όπως είπε– επιβαρύνει το εμπορικό ισοζύγιο.

Παράλληλα, χαρακτήρισε παραπλανητική την παρουσίαση της αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ονομαστικές τιμές, υποστηρίζοντας ότι όταν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, η πραγματική αύξηση είναι σημαντικά χαμηλότερη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη φορολογική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι, παρά τις κυβερνητικές αναφορές σε δεκάδες μειώσεις φόρων, τα συνολικά φορολογικά έσοδα και ιδιαίτερα τα έσοδα από τον ΦΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που –κατά την εκτίμησή του– αποδεικνύει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.

Τεμπονέρας: «Πρωτοφανής συγκέντρωση σκανδάλων»

Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης, ο Διονύσης Τεμπονέρας επικέντρωσε την κριτική του στα ζητήματα θεσμών και διαφάνειας.

Όπως ανέφερε, η ΕΛ.Α.Σ. κατέγραψε δεκάδες υποθέσεις που συνδέονται με κυβερνητικά στελέχη, κάνοντας λόγο για περισσότερα από 44 πρόσωπα που εμπλέκονται –κατά την παράταξη– σε σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις υποκλοπές, στην υπόθεση των Τεμπών, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις απευθείας αναθέσεις και στη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων, υποστηρίζοντας ότι κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι η λειτουργία ενός «πελατειακού επιτελικού κράτους».

Ο ίδιος έκανε λόγο για πρωτοφανή συσσώρευση σκανδάλων μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα διακυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, με μεγαλύτερη λογοδοσία, διαφάνεια και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Το πολιτικό μήνυμα της ΕΛ.Α.Σ.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, τα στελέχη της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης υποστήριξαν ότι η χώρα διαθέτει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, οι οποίες όμως, κατά την άποψή τους, δεν αξιοποιήθηκαν τα τελευταία επτά χρόνια.

Η ΕΛ.Α.Σ. παρουσίασε ως βασικό πολιτικό διακύβευμα την αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο διαφορετικά μοντέλα διακυβέρνησης, συνοψίζοντας το μήνυμά της στο δίλημμα: «διαφθορά και στασιμότητα ή εντιμότητα και πρόοδος».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Ξεκινούν οι αναπλάσεις σε Νέες Κυδωνίες και Πηγή

Δημοπρατούνται δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 215.000 ευρώ για την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων στη Λουτρόπολη Θερμής.
Ξεκινούν οι αναπλάσεις σε Νέες Κυδωνίες και Πηγή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

14 γαλάζιες σημαίες κυματίζουν στις ακτές της Μυτιλήνης

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτησή τους από τα συνεργεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης
14 γαλάζιες σημαίες κυματίζουν στις ακτές της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σφοδρή επίθεση Κουφέλου στη ΔΕΥΑΛ για τα «έξυπνα» υδρόμετρα

Η δημοτική παράταξη υποστηρίζει ότι οι απαντήσεις της διοίκησης δεν έλυσαν τις απορίες των πολιτών και ζητά ανεξάρτητο έλεγχο των μετρήσεων
Σφοδρή επίθεση Κουφέλου στη ΔΕΥΑΛ για τα «έξυπνα» υδρόμετρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το Ίππειος υποδέχεται το Χορευτικό Αντάμωμα

Η πλατεία Ιππείου μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης χορευτών, μουσικών και φίλων της παράδοσης
Το Ίππειος υποδέχεται το Χορευτικό Αντάμωμα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου η τακτοποίηση υδρομέτρων

Τι ζητά η ΔΕΥΑΛ από τους πολίτες
Έως τις 15 Σεπτεμβρίου η τακτοποίηση υδρομέτρων
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Εκπαιδευτικό σεμινάριο στις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για παιδιά

Πραγματοποιείται από τον τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Εκπαιδευτικό σεμινάριο στις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για παιδιά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι νέοι θέλουν να μείνουν στα χωριά, αλλά χρειάζονται στήριξη και υποδομές»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα συνδέει το δημογραφικό με την κατάσταση στην Υγεία, την Παιδεία, το εισόδημα και τον πρωτογενή τομέα
«Οι νέοι θέλουν να μείνουν στα χωριά, αλλά χρειάζονται στήριξη και υποδομές»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1,5 εκατ. ευρώ για τις πληγείσες υποδομές της Λήμνου

Οι εργασίες θα καλύψουν ζημιές στο οδικό δίκτυο, δημοτικές υποδομές, λιμενικές εγκαταστάσεις και επικίνδυνα πρανή
1,5 εκατ. ευρώ για τις πληγείσες υποδομές της Λήμνου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το φεστιβάλ του Πολιχνίτου κέρδισε το μεγάλο στοίχημα του πολιτισμού

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το πρώτο Polichnitos Cultural Festival Lesvos, αποδεικνύοντας ότι η δημιουργία μπορεί να γίνει μοχλός εξωστρέφειας και ανάπτυξης για την ύπαιθρο.
Το φεστιβάλ του Πολιχνίτου κέρδισε το μεγάλο στοίχημα του πολιτισμού
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μυτιλήνη Open 2026: «Δυνατές αναμετρήσεις υψηλού επιπέδου»

Μια διοργάνωση του Δήμου Μυτιλήνης σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης
Μυτιλήνη Open 2026: «Δυνατές αναμετρήσεις υψηλού επιπέδου»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Λέσβος υποδέχθηκε το Argentine Tango Weekend

Οι διεθνώς αναγνωρισμένοι Αργεντινοί χορευτές Alejandro Larenas και Marisol Morales μοιράστηκαν την τέχνη και την κουλτούρα του αυθεντικού tango
Η Λέσβος υποδέχθηκε το Argentine Tango Weekend