× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Σιγή» στη νυχτερινή ζωή της Λέσβου;

Έντονες αντιδράσεις από καταστήματα και συλλόγους για το μπαράζ συλλήψεων λόγω μουσικής-Ο Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας Μυτιλήνης δέχεται εισηγήσεις ακόμη και για λουκέτο διαρκείας της εστίασης εν μέσω καλοκαιριού

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 6/7/2026

«Σιγή» στη νυχτερινή ζωή της Λέσβου;
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Έντονη αναστάτωση έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες στη Λέσβο το κύμα συλλήψεων ιδιοκτητών και υπευθύνων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων, για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά την ηχορύπανση και τα επιτρεπόμενα όρια έντασης της μουσικής.

Το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς σχεδόν καθημερινά το αστυνομικό δελτίο περιλαμβάνει συλλήψεις καταστηματαρχών για υπέρβαση των επιτρεπόμενων ντεσιμπέλ, την ώρα που η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και σε ολόκληρο το νησί πραγματοποιούνται δεκάδες μουσικές εκδηλώσεις, πανηγύρια και πολιτιστικές διοργανώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείο αναφοράς για τις αντιδράσεις αποτέλεσαν δύο πρόσφατα περιστατικά που προκάλεσαν έντονες συζητήσεις στην τοπική κοινωνία. Το πρώτο αφορά τη διακοπή της εκδήλωσης στα Κάψαλα, που διοργάνωνε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμάρες, με τη σύλληψη του υπευθύνου του συλλόγου. Λίγες ημέρες αργότερα, αντίστοιχη εξέλιξη σημειώθηκε στα Πάμφιλα, όπου διακόπηκε μουσική εκδήλωση και συνελήφθη ο πρόεδρος της κοινότητας, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων.

Αυξάνεται η πίεση στην «ΑΣΠΙΔΑ»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του «Ν», το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και στον Σύλλογο Εστίασης «ΑΣΠΙΔΑ». Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα από καταστηματάρχες που εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους, περιγράφοντας ως πρωτόγνωρες τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Οι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με συλλήψεις και τη διαδικασία του αυτοφώρου, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανασφάλεια σε μια περίοδο όπου η καλοκαιρινή διασκέδαση αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού, οι οποίοι αυτές τις εβδομάδες διοργανώνουν δεκάδες πανηγύρια, γιορτές και λαϊκά γλέντια στα χωριά της Λέσβου. Πολλοί φοβούνται ότι η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακυρώσεις εκδηλώσεων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής ζωής του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ποιον ενοχλεί τελικά η μουσική;»

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση καταστηματάρχη της Μυτιλήνης, ο οποίος μιλώντας στο «Ν» δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις.

«Ποιον ενοχλεί τελικά τόσο πολύ η μουσική στα μαγαζιά; Μήπως κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τη βραδινή ζωή της Μυτιλήνης και γενικότερα της Λέσβου σε ένα απέραντο νεκροταφείο;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος σημείωσε πως ήδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ακυρώνουν προγραμματισμένες ζωντανές μουσικές βραδιές, φοβούμενες τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου ελέγχου.

Ταυτόχρονα, οι επαγγελματίες θέτουν σειρά ερωτημάτων προς τις αρμόδιες αρχές. Αναρωτιούνται αν οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κατόπιν συγκεκριμένων καταγγελιών ή στο πλαίσιο γενικευμένων επιχειρήσεων, ενώ εκφράζουν την απορία γιατί, όπως υποστηρίζουν, δεν προηγείται μια προειδοποίηση ή σύσταση προς τους υπευθύνους των καταστημάτων πριν εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Στο τραπέζι συνάντηση με την Αστυνομία – Ακούγονται ακόμη και σενάρια κινητοποιήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν», η διοίκηση της «ΑΣΠΙΔΑΣ» εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να αναζητηθούν λύσεις που θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, χωρίς να παραβιάζεται η νομοθεσία.

Την ίδια ώρα, το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου φέρεται να δέχεται πιέσεις από μερίδα επαγγελματιών για πιο δυναμικές μορφές αντίδρασης. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι ακόμη και το ενδεχόμενο μιας συντονισμένης κινητοποίησης, στα πρότυπα εκείνης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κέρκυρα, όπου καταστήματα εστίασης προχώρησαν σε πολυήμερο κλείσιμο, προκαλώντας έντονο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και την τουριστική οικονομία.

Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση. Ωστόσο, όσο οι συλλήψεις συνεχίζονται και η τουριστική περίοδος κορυφώνεται, το ζήτημα της μουσικής, των ελέγχων και των ορίων εφαρμογής της νομοθεσίας εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την αγορά, τους πολιτιστικούς συλλόγους και συνολικά την κοινωνία της Λέσβου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Η Αγιάσος έδωσε ξανά ζωή μέσα από την προσφορά αίματος

Συγκινητικό «ευχαριστώ» της Ομάδας Εθελοντών Αιμοδοτών Αγιάσου σε αιμοδότες, υγειονομικούς, φορείς και χορηγούς
Η Αγιάσος έδωσε ξανά ζωή μέσα από την προσφορά αίματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διπλή επένδυση για το μέλλον της Μυτιλήνης

Ο Δήμος ξεκινά τις διαδικασίες αγοράς δύο ακινήτων, βάζοντας σε τροχιά την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς και την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης
Διπλή επένδυση για το μέλλον της Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Οινόη

Καίγεται πευκόφυτο δάσος, εκκενώθηκαν οικισμοί
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Οινόη
ΧΩΡΙΑ

Οι Πολιχνιάτες «αγκάλιασαν» το Polichnitos Cultural Festival Lesvos 2026

Το πολιτιστικό φεστιβάλ συνεχίστηκε το Σάββατο 4 Ιουλίου με εκθέσεις, περιπάτους, προβολές και μουσική – Ιδιαίτερα θερμή η ανταπόκριση του κοινού
Οι Πολιχνιάτες «αγκάλιασαν» το Polichnitos Cultural Festival Lesvos 2026
ΧΩΡΙΑ

Το πρόγραμμα της εορτής του Αγιο Προκόπιο στο Ίππειος

Διήμερες θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στις 7 και 8 Ιουλίου
Το πρόγραμμα της εορτής του Αγιο Προκόπιο στο Ίππειος
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά στην Θεσσαλονίκη

Εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 4 Ιουλίου περίπου στις 20:30 στην περιοχή Ωραιοκάστρου
Μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά στην Θεσσαλονίκη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συνέδριο για την τουριστική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και την Ευρειακή του Κόλπου Γέρας
Συνέδριο για την τουριστική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι επιβάτες εγκαταλείπουν τη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη

Από το 2014 ως το 2025 χάθηκαν 240.000 επιβάτες στην κύρια ακτοπλοϊκή γραμμή του Βορείου Αιγαίου. Η γραμμή εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τη θερινή περίοδο
Οι επιβάτες εγκαταλείπουν τη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεκινά το μεγαλύτερο έργο αγροτικής οδοποιίας στη Λήμνο

Υπογράφηκε η σύμβαση ύψους 3,18 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται να γίνει εντός 15 μηνών.
Ξεκινά το μεγαλύτερο έργο αγροτικής οδοποιίας στη Λήμνο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια λαογραφική συλλογή στο Σίγρι που μεγαλώνει μαζί με τη συμμετοχή των κατοίκων

Ο χώρος που δημιούργησε ο Αντώνης Χιώτης εμπλουτίζεται διαρκώς με αντικείμενα από την ιστορία και την καθημερινότητα του Σιγρίου
Μια λαογραφική συλλογή στο Σίγρι  που μεγαλώνει μαζί με τη συμμετοχή των κατοίκων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

70χρονο τουρίστας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Επιχείρηση αεροδιακομιδής επιβάτη κρουαζιερόπλοιου που έπλεε 18 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Λέσβου
70χρονο τουρίστας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνει για τέσσερις ώρες τμήμα της οδού Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, από τις 10:00 έως τις 14:00, λόγω εκτέλεσης εργασιών – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τροχαία
Κλείνει για τέσσερις ώρες τμήμα της οδού Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη